Ένταση στο Ανατολικό Αιγαίο. Φυλλάδιο... αγάπης από την κυβέρνηση και άνθρωποι απελπισμένοι που δεν θέλουν την επαναπροώθηση

Ένταση στο Ανατολικό Αιγαίο. «Φυλλάδιο αγάπης» από την κυβέρνηση και άνθρωποι απελπισμένοι που δεν θέλουν την επαναπροώθηση
A child wearing a t-shirt with Greek flag stands at a makeshift camp for migrants and refugees at the Greek-Macedonian border near the village of Idomeni, Greece, April 5, 2016. REUTERS/Marko Djurica
A child wearing a t-shirt with Greek flag stands at a makeshift camp for migrants and refugees at the Greek-Macedonian border near the village of Idomeni, Greece, April 5, 2016. REUTERS/Marko Djurica
Marko Djurica / Reuters

Απελπισμένοι άνθρωποι, εντάσεις, επαναπροώθηση στο μέρος από όπου ξεκίνησαν και... ευκαιρία για τη Χρυσή Αυγή να διαδηλώσει κατά «της ισλαμοποίησης της χώρας» και να διαδώσει το μίσος.

Ενώ συνεχίστηκαν, σήμερα, Παρασκευή, οι επαναπροωθήσεις προς την Τουρκία, οι αριθμοί δείχνουν ότι συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα οι πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν στα κέντρα φιλοξενίας που διαχειρίζονται οι ένοπλες δυνάμεις είναι κατά 4.000 άτομα περισσότεροι.

Ειδικότερα, στα 23 κέντρα φιλοξενίας που διαχειρίζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις, διαμένουν 25.916 άτομα, με δυνατότητα φιλοξενίας 29.484 ατόμων. Παράλληλα οι τρεις Κλάδοι των ενόπλων δυνάμεων διαθέτουν πλέον 36.000 μερίδες φαγητού, ήτοι 108.000 γεύματα, σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψή τους, έχουν διατεθεί στα κέντρα φιλοξενίας 23 ιατροί και 13 νοσηλευτές, ενώ οι ανάγκες καλύπτονται περιοδικά με ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων (π.χ. παιδίατροι, γυναικολόγοι, ψυχίατροι).

Ειδικότερα:

  • Στη Λέσβο διαμένουν 3.185 άτομα
  • Στη Χίο 1.285
  • Στη Σάμο 569
  • Στη Λέρο 95
  • Στο Σχιστό 1.950
  • Στο Λαύριο 398
  • Στη Μαλακάσα 1.100
  • Στη Ριτσώνα 870
  • Στα Διαβατά 2.100
  • Στη Νέα Καβάλα Κιλκίς 3.549
  • Στο Χέρσο Κιλκίς 3.980
  • Στον Άγιο Ανδρέα 116
  • Στο Κουτσόχερο 1.838
  • Στα Δολιανά 209
  • Στον Κατσικά 1.118
  • Στη Φιλιππιάδα 640
  • Στα Καλύβια Πιερίας 360
  • Στη Νέα Χράνη 290
  • Στο Κτήμα Ηρακλή 177
  • Στα Γιαννιτσά 1.041
  • Στη Βέροια 400
  • Στην Κυλλήνη 340 και
  • Στην Αλεξάνδρεια (στρατόπεδο Τχη (ΜΧ) Γ. Πελάγου 306
  • Στην Κω αναμένεται η έναρξη λειτουργίας του κέντρου.

Συνολικά στην επικράτεια βρίσκονταν 52.666 άτομα, όπως φαίνεται στο γράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου.

Επαναπροώθηση και εντάσεις

Συνολικά την Παρασκευή επαναπροωθήθηκαν από τη Λέσβο στην Τουρκία 124 μετανάστες οι οποίοι δεν υπέβαλαν αίτηση ασύλου στην Ελλάδα. Η επιστροφή τους πραγματοποιήθηκε μέσω του λιμένα του Δικελί, με διαδοχικές αναχωρήσεις πλοίων ναυλωμένων από τη Frontex. Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε το Συντονιστικό για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, ένας εξ αυτών, υπήκοος Πακιστάν, δεν έγινε δεκτός από τις τουρκικές αρχές, για λόγους που δεν έχουν επαρκώς ακόμα διευκρινιστεί και ήδη βρίσκεται πίσω στη Λέσβο.

Στη Μυτιλήνη είχαν από πριν μεταφερθεί 50 προς επιστροφή μετανάστες από την Κω και 29 από τη Σάμο.

Στο λιμάνι της Μυτιλήνης έπεσαν το πρωί της Παρασκευής τέσσερις ακτιβιστές στην προσπάθειά τους να σταματήσουν πλοίο που μετέφερε μετανάστες στο Δικελί. Οι ακτιβιστές προσήχθησαν και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι.

Παρά τις προσπάθειές τους να σταματήσουν το πλοίο, αυτό συνέχισε την πορεία του.

Στη Χίο δεδομένης της ασφυκτικής κατάστασης που επικρατεί 250 μετανάστες και πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στη Λέρο, προκειμένου να μείνουν στο hot spot του νησιού. Εκεί οι άνθρωποι αποβιβάστηκαν μετ' εμποδίων καθώς ομάδα κατοίκων του νησιού της Λέρου, ύστερα και από σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, έσπευσε στο λιμάνι για να εμποδίσει την αποβίβαση, με αποτέλεσμα το πλοίο να χρειαστεί να προσεγγίσει σε άλλη πλευρά του λιμανιού.

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Λέρου Μιχάλης Κόλλιας εξέφρασε την αντίθεσή του για την φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών στο νησί, από άλλα νησιά, καλώντας σε κινητοποιήσεις την τοπική κοινωνία.

Οι εντάσεις πάντως είναι καθημερινό πλέον φαινόμενο όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες, αρνούμενοι να πάνε σε κέντρα φιλοξενίας και με την ελπίδα ότι κάτι θα γίνει σύντομα και θα μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους στον Βόρεια Ευρώπη.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Χρυσή Αυγή βρήκε την ευκαιρία να διαδηλώσει στον Πειραιά κατά «της ισλαμοποίησης της χώρας», με αποτέλεσμα να προκληθούν επεισόδια. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσής της, κρανοφόρος επιχείρησε να επιτεθεί με λοστό σε κάμεραμαν.

Αποκλεισμός εθνικής Λάρισας – Τρικάλων

Διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες διαβίωσης, περίπου 400 πρόσφυγες από τη Συρία απέκλεισαν την εθνική οδό Λάρισας - Τρικάλων καθώς και τους παράδρομους.

«Βοηθήστε μας για να σας βοηθήσουμε»

Παράλληλα, στο πλαίσιο της προσπάθειας των αρχών να μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας, θα μοιράζεται ενημερωτικό φυλλάδιο σε 4 γλώσσες (ελληνικά, φαρσί, αγγλικά, αραβικά) σε πρόσφυγες, μετανάστες και μεταφραστές που είναι συγκεντρωμένοι στο λιμάνι του Πειραιά. Στόχος είναι να αποσυμφορηθεί το λιμάνι.

Το φυλλάδιο, το οποίο έχει ήδη αναρτηθεί στο διαδίκτυο, έχει στόχο την ενημέρωση των προσφύγων σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί με τα κλειστά σύνορα στην Ευρώπη, προκειμένου εκείνοι να δεχτούν να μετακινηθούν στα κέντρα φιλοξενίας.

«Κλείστε τα αυτιά σας σε διακινητές που σας τάζουν ότι θα σας πάνε στην Ευρώπη. Είτε ζητάνε χρήματα, είτε όχι, σας λένε ψέματα. Τα σύνορα για την Ευρώπη είναι πια από παντού κλειστά και δυστυχώς δεν υπάρχει καμία ελπίδα να ανοίξουν άμεσα», τονίζει το φυλλάδιο.

«Το λιμάνι του Πειραιά και η Ειδομένη δεν μπορούν να σας προσφέρουν τα παραπάνω. Όσο μένετε εδώ, δεν θα μπορέσετε να γραφτείτε στους επίσημους καταλόγους ασύλου και μετεγκατάστασης στη Ευρώπη. Δεν σας συμφέρει να μένετε στον Πειραιά και στην Ειδομένη. Χάνετε χρόνο!».

Τέλος, η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει αυθαίρετη κράτηση αιτούντων άσυλο, προσφύγων και μεταναστών, σοβαρά ελλείμματα ή ανεπάρκειες στις συνθήκες κράτησης και δυσλειτουργίες στις διαδικασίες ασύλου, έπειτα από επίσκεψη της ερευνητικής αποστολής της οργάνωσης σε Λέσβο και Χίο, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της.

Η οργάνωση διαπίστωσε ότι πρόσφυγες, μετανάστες και αιτούντες άσυλο κρατούνται υπό άσχημες συνθήκες, εν μέσω της βιασύνης για την εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας.

Δημοφιλή