ΕΙΔΗΣΕΙΣ
17/12/2015 21:20 EET | Updated 17/12/2015 21:25 EET

Σύνοδος Κορυφής: Εντός εξαμήνου οι τελικές αποφάσεις για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή

JOHN THYS via Getty Images
(From L) British Prime minister David Cameron, Spanish Prime Minister Mariano Rajoy, German Chancellor Angela Merkel, European Council President Donald Tusk and Bulgarian Prime Minister Boyko Borisov talk after a family photo during the final European Union (EU) summit of the year at the European Council in Brussels on December 17, 2015.EU leaders will discuss British Prime Minister David Cameron's controversial reform demands as well as plans for a new European border force to deal with the mig

Την οριστικοποίηση των αποφάσεων για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής έως τον Ιούνιο αποφάσισαν κράτη-μέλη της ΕΕ στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Διαβάστε επίσης:

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στα συμπεράσματα της Συνόδου, «το Συμβούλιο πρέπει να εξετάσει γρήγορα τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 15ης Δεκεμβρίου για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, την αναθεώρηση του Κώδικα Σένγκεν, το εθελοντικό πρόγραμμα επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία» και «πρέπει να υιοθετήσει τη θέση του ως προς την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή κατά τη διάρκεια της Ολλανδικής Προεδρίας».

Επιπλέον, καλείται η Επιτροπή να παρουσιάσει γρήγορα την αναθεώρηση της συμφωνίας του Δουβλίνου, σημειώνοντας ότι «στο μεταξύ οι υπάρχοντες κανόνες πρέπει να εφαρμόζονται».

Στα συμπεράσματα υπογραμμίζεται ότι η εφαρμογή της γενικότερης στρατηγικής για το περιορισμό των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη είναι μέχρι στιγμής μη ικανοποιητική και πρέπει να επιταχυνθεί.

Τα προβλήματα στα εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν, οι αδυναμίες στη λειτουργία των hot spots, η μη εφαρμογή του συστήματος μετεγκατάστασης και των συμφωνιών επανεισδοχής αποτελούν, μεταξύ άλλων, τα σημεία στα οποία επισημαίνεται πως τα κράτη μέλη και τα ευρωπαϊκά όργανα πρέπει να λάβουν δράση επειγόντως.

Τέλος, σύμφωνα με τα συμπεράσματα, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Φεβρουαρίου η Προεδρία, η Επιτροπή και η Υπάτη Εκπρόσωπος πρέπει να καταθέσουν έκθεση που θα παρουσιάζει τη γενικότερη πρόοδο σε όλα τα επιμέρους ζητήματα.

Στο κείμενο συμπερασμάτων τονίζεται πως τα κράτη πρέπει να να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις στη λειτουργία των hot spots, να εφαρμόσουν τις συμφωνίες μετεγκατάστασης αλλά και να διασφαλίσουν την συστηματική και ολοκληρωμένη αναγνώριση και ταυτοποίηση των μεταναστών.

Αναφορικά με το θέμα του βρετανικού δημοψηφίσματος που αναμένεται να διεξαχθεί εντός της επόμενης χρονιάς για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ, έδωσαν ραντεβού τον Φεβρουάριο. Στα συμπεράσματα τονίζεται ότι αντάλλαξαν απόψεις αλλά θα συζητήσουν ξανά το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής που έχει προγραμματιστεί για 18-19 Φεβρουαρίου 2016.

Τσίπρας: Καλωσορίζουμε την πρόταση για Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή

«Καλωσορίζουμε την πρόταση για Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι παραμένει εθνική ευθύνη η διαφύλαξη των συνόρων και ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν εντός έξι μηνών.

Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, η συζήτηση που αφορούσε το προσφυγικό ήταν ουσιαστική και έγιναν βήματα προς τα μπρος, ενώ αναγνωρίστηκε η πρόοδος που σημειώθηκε σε Ελλάδα και Ιταλία.

«Όλοι αναγνωρίσαμε τον ρόλο – κλειδί της Τουρκίας για να μειωθούν οι προσφυγικές ροές», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και κάλεσε την Άγκυρα να εφαρμόσει όλα όσα συμφωνήθηκαν.

Στάθηκε δε στην αναγνώριση ως «ουσιαστικής» της σχέσης Ελλάδας - Τουρκίας, αλλά και στην ανάγκη υλοποίησης της διμερούς συμφωνίας επανεισδοχής Ελλάδας – Τουρκίας, ώστε όσοι δεν θεωρούνται πρόσφυγες να επιστρέφουν στη γείτονα χώρα.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι είναι αναγκαία η δημιουργία μόνιμου μηχανισμού μετεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία σε χώρες της Ε.Ε., ενώ αναφέρθηκε στην αναχαίτιση των προσφυγικών ροών μέσω συνεργασίας με τρίτες χώρες.

Photo gallery Σύνοδος Κορυφής See Gallery

Sponsored Post