Εγκαίνια στην ανακαινισμένη Αμυγδαλέζα. Θα φιλοξενούνται μετανάστες που θέλουν να γυρίσουν πίσω, δηλώνει ο Τόσκας

Εγκαίνια στην ανακαινισμένη Αμυγδαλέζα. Θα φιλοξενούνται μετανάστες που θέλουν να γυρίσουν πίσω, δηλώνει ο Τόσκας
Eurokinissi

Εγκαίνια στο νέο ανακαινισμένο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην Αμυγδαλέζα πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Τετάρτης, παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Τόσκα.

Πρόκειται για ένα κέντρο κράτησης που έχει γίνει κατά καιρούς αντικείμενο έντονων αντιπαραθέσεων ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα.

Πρόθεση των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι ο χώρος της Αμυγδαλέζας να μετατραπεί σε κέντρο υποδοχής μεταναστών και προσφύγων, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν οικειοθελώς να επιστρέψουν στις χώρες τους. Στόχος είναι η παραμονή τους εκεί να μην ξεπερνά τις δύο εβδομάδες. Δηλαδή, πρόσφυγες και μετανάστες θα ζουν εκεί έως 15 ημέρες και κατόπιν θα φεύγουν για την πατρίδα τους.

Συνήθως οι πρόσφυγες που επιθυμούν να επιστρέψουν είναι οικογένειες. Για το λόγο αυτό κατασκευάστηκαν στο προαύλιο του κέντρου παιδική χαρά, ενώ οι υπεύθυνοι μιλούν για «ολική αναμόρφωση του χώρου που έχει γίνει αγνώριστος».

Στους χώρους έχουν τοποθετηθεί κλιματιστικά, καινούργιες τουαλέτες και κρεβάτια. Οι εργασίες ανακαίνισης της Αμυγδαλέζας ξεκίνησαν το περασμένο καλοκαίρι και σήμερα έχουν ολοκληρωθεί.

«Φτιάξαμε αυτό το χώρο που δεν ήταν σε καλή κατάσταση, μας βοήθησε σε αυτό και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, προκειμένου να φιλοξενεί για 15 ημέρες ανθρώπους που αποφάσισαν ότι δεν μπορούν να πάνε εκεί που ήθελαν και επιθυμούν πλέον να γυρίσουν πίσω στη χώρα τους», δήλωσε ο κ. Τόσκας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αμυγδαλέζα.

Εν τω μεταξύ μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, όταν επισκέφθηκε το ανακαινισμένο τμήμα, συνοδευόμενος από τον επικεφαλής του ΔΟΜ στην Ελλάδα, Δανιήλ Εζρά, τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα, αρμόδιο για θέματα μετανάστευσης, Τζανέτο Φιλιππάκο και επιτελείς της ΕΛΑΣ.

Λίγο μετά την επίσκεψη ο κ. Τόσκας, δήλωσε:

«Υπάρχουν τρεις δρόμοι για τους πρόσφυγες στην χώρα μας. Ο δρόμος μετεγκατάστασης στην υπόλοιπη Ευρώπη, εφόσον γίνουν δεκτοί από τις άλλες χώρες, η επιστροφή πίσω στην Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας Ε.Ε.- Τουρκίας και η εθελούσια επιστροφή στην χώρα τους.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο του τρίτου δρόμου, με τον κ. Εζρά και τον ΔΟΜ φτιάξαμε αυτό τον χώρο που δεν ήταν σε καθόλου καλή κατάσταση. Μας βόηθησε ο ΔΟΜ, ώστε να γίνει ένας χώρος όσο γίνεται πιο ανθρώπινος που θα φιλοξενεί για κάποιες μέρες αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι κατάλαβαν ότι δεν μπορούν να πάνε εκεί που ήλπιζαν και θέλουν να γυρίσουν στις χώρες τους».

Απαντώντας σε ερώτηση, σχετικά με την απόφαση να χρησιμοποιηθεί για αυτό τον σκοπό ένα κέντρο που είχε κλείσει από την σημερινή κυβέρνηση, με το αιτιολογικό ότι ήταν απάνθρωπες οι συνθήκες διαβίωσης, ο αναπληρωτής υπουργός είπε:

«Δεν υπάρχουν καταραμένοι τόποι, υπάρχουν καταραμένες συνθήκες σε κάθε τόπο. Κάναμε ότι μπορούσαμε με τον ΔΟΜ για να εξασφαλίσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες σε αυτούς τους ανθρώπους, ώστε να γυρίσουν πίσω και να περάσουν και εκεί το μήνυμα ότι δεν είναι τόσο εύκολο να πας στην Ευρώπη. Οπότε είναι καλύτερα να παλέψεις στον τόπο σου».

Ο κ. Εζράς από την πλευρά του τόνισε:

«Ο αντικειμενικός σκοπός αυτής της προσπάθειας ήταν κατ’ αρχήν να βγάλουμε την αρνητική αύρα που είχε η Αμυγδαλέζα όλον αυτό τον καιρό. Θεωρήσαμε ότι οι άνθρωποι αυτοί, έστω και για λίγες μέρες που θα μείνουν εδώ, μέχρι να βγουν τα χαρτιά τους, θα πρέπει να ζούνε σε πολύ καλύτερες συνθήκες και πολύ ανθρώπινες και αυτό κάναμε.

Μιλάμε βέβαια για ανθρώπους, οι οποίοι έχουν έλθει για ένα καλύτερο μέλλον, χωρίς να κινδυνεύουν εάν γυρίσουν πίσω στην χώρα τους. Αν ερχόταν ένας Σύριος και μου έλεγε ότι θέλει να γυρίσει στην Συρία, εγώ δεν θα τον γύρναγα. Το γραφείο μας στις χώρες τους, τους βοηθάει να ξεκινήσουν μια καινούργια ζωή. Μέσα στο πρόγραμμα υπάρχει και το πρόγραμμα της επανεγκατάστασης, που τους δίνει την δυνατότητα μιας νέας ζωής, δουλειά, κάποιο βοήθημα...».

Τέλος, ο κ. Φιλιππάκος ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν για την ανακαίνιση του χώρου και υπογράμμισε ότι οι Έλληνες έχουν αποδείξει την ανθρώπινη πλευρά τους και την ευαισθησία με την οποία πρέπει να αντιμετωπίζονται αυτοί οι άνθρωποι.

Ένας από τους Ιρακινούς που κρατούνται στην Αμυγδαλέζα είπε:

«Είμαστε στο Καρατεπέ στην Λέσβο και τα πράγματα εκεί ήταν πολύ άσχημα. Για τον λόγο αυτό αποφασίσαμε να γυρίσουμε στο Ιράκ. Εδώ που μας έφεραν είναι πολύ καλά».

(Με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή