ΕΙΔΗΣΕΙΣ
18/02/2016 12:40 EET | Updated 18/02/2016 12:40 EET

Κέντρο στη Γευγελή για τον έλεγχο των ροών από την Ελλάδα, από 4 βαλκανικές χώρες και την Αυστρία

ASSOCIATED PRESS
Refugees with children walk towards the border with Serbia from the transit center for refugees near northern Macedonian village of Tabanovce, Friday, Feb. 12, 2016. In a dramatic response to Europe's gravest refugee crisis since World War II, NATO ordered three warships to sail immediately Thursday to the Aegean Sea to help end the deadly smuggling of asylum-seekers across the waters from Turkey to Greece. (AP Photo/Boris Grdanoski)

Οι αρχηγοί αστυνομίας της Σερβίας, της πΓΔΜ, της Κροατίας, της Σλοβενίας και της Αυστρίας συμφώνησαν, σε συνάντηση που είχαν σήμερα στο Ζάγκρεμπ, για την κοινή αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Συγκεκριμένα καθορίστηκε η διαδικασία που θα ακολουθείται από την είσοδο των προσφύγων στην πΓΔΜ και μέχρι να φτάσουν στην Αυστρία. Επίσης συμφωνήθηκε να υπάρξει πλήρης συντονισμός και συνεννόηση όλων αυτών των χωρών για τον αριθμό των προσφύγων που θα γίνονται δεκτοί από την Αυστρία και την Γερμανία ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εγκλωβισμού προσφύγων στα δυτικά Βαλκάνια.

Στο κοινό ανακοινωθέν που υπεγράφη αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι στα σύνορα Ελλάδας-πΓΔΜ και συγκεκριμένα στην πόλη Γευγελή, θα συσταθεί ενιαίο κέντρο ελέγχου με προσωπικό από τις πέντε αυτές χώρες που θα καταγράφει και θα επιτρέπει μόνο την είσοδο προσφύγων οι οποίοι πληρούν τους όρους που θέτει η Αυστρία και η Γερμανία. Το βασικότερο κριτήριο θα είναι να κατάγονται από εμπόλεμες περιοχές ενώ όλοι οι άλλοι θα απορρίπτονται επί τόπου και δεν θα επιτρέπεται η είσοδός τους στην πΓΔΜ.

Όσοι πρόσφυγες λάβουν τη βεβαίωση εισόδου θα μεταβαίνουν, συνοδεία αστυνομικών, με τρένο, στα σύνορα με τη Σερβία όπου θα τους παραλαμβάνει η σερβική αστυνομία και με τον ίδιο τρόπο θα μεταφέρονται στην Κροατία, στη συνέχεια στη Σλοβενία και θα καταλήγουν στην Αυστρία. Ο αρχηγός της κροατικής αστυνομίας Βλάντο Ντόμινιτς, σε συνέντευξη Τύπου μετά την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας, τόνισε ότι το ενιαίο κέντρο ελέγχου στην Γευγελή, εκτός από το κριτήριο της εμπόλεμης ζώνης, θα εφαρμόζει αυστηρά και τις ποσοστώσεις για την αποδοχή προσφύγων που θα ανακοινώσουν η Αυστρία και η Γερμανία.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο Αυστριακός ΥΠΕΞ Σεμπάστιαν Κουρτς ανέφερε ότι το 2016 η Αυστρία θα δεχτεί 37.500 πρόσφυγες.

Ο αρχηγός της κροατικής αστυνομίας ανέφερε επίσης ότι η συμφωνία που υπεγράφη σήμερα στο Ζάγκρεμπ κοινοποιήθηκε και στους αστυνομικούς διοικητές της Βουλγαρίας και της Αλβανίας με την πρόσκληση να την συνυπογράψουν για το ενδεχόμενο που οι προσφυγικές ροές αλλάξουν πορεία.

Sponsored Post