ΚΟΙΝΩΝΙΑ
08/08/2015 05:20 EEST | Updated 08/08/2015 05:20 EEST

Η «μάχη» του μεταναστευτικού

Eurokinissi

Εντείνεται η αντιπαράθεση για το μεταναστευτικό, καθώς οι ροές προσφύγων/ μεταναστών φτάνουν στα ύψη, με τα στοιχεία της Κομισιόν για τον Ιούλιο και μόνο να δείχνουν παράνομη είσοδο άνω των 50.000 ατόμων στη χώρα μας- νούμερο ρεκόρ, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παράλληλα, η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες κάλεσε την Ελλάδα να ελέγξει το «χάος» στα νησιά».

Το πρόβλημα δείχνει να είναι εντονότερο σε νησιά όπως η Κως, η Σάμος, η Λέσβος και η Χίος. Ενδεικτικά, στην Κω, το πρωί της Παρασκευής, άνδρες του Λιμενικού διέσωσαν 204 μετανάστες. Σημειώνεται ότι στο νησί πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη φορέων για τη λήψη σχετικών αποφάσεων, καθώς εκτιμάται ότι στην Κω εκτιμάται ότι βρίσκονται περί τα 5.500 άτομα. Παράλληλα, στη Σάμο την Παρασκευή διασώθηκαν συνολικά 99 μετανάστες. Συχνές είναι επίσης οι διασώσεις σε Αγαθονήσι, Λέσβο και Χίο.

Συνολικά, σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων, τον Ιούλιο έλαβαν χώρα 748 περιστατικά παράνομης εισόδου, με 54.899 συλλήψεις αλλοδαπών που στερούνταν νόμιμων ταξιδιωτικών εγγράφων και 47 διακινητών, καθώς και 158 κατασχέσεις σκαφών.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας διυπουργικής σύσκεψης για το συγκεκριμένο ζήτημα δήλωσε ότι το μεταναστευτικό «είναι ένα πρόβλημα που υπερβαίνει την Ελλάδα, είναι ένα πρόβλημα διεθνές,ευρωπαϊκό» και υπογράμμισε ότι το πρόβλημα έχει αποκτήσει τεράστιες διαστάσεις εξαιτίας της κατάρρευσης των χωρών προέλευσης των δεκάδων χιλιάδων προσφύγων, ιδίως της Συρίας και της Λιβύης, καθώς οι χώρες αυτές αποτελούν πεδία στρατιωτικών επιχειρήσεων. Επεσήμανε δε ότι το πρόβλημα διογκώνεται εξαιτίας της στρατηγικής παρεμβάσεων της Δύσης τα τελευταία χρόνια στην ευρύτερη περιοχή, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να καλούνται να το διαχειριστούν οι χώρες υποδοχής.  Επιπλέον υπογράμμισε ότι πρέπει να υιοθετηθεί από την ΕΕ η αρχή του διαμοιρασμού ευθύνης.

Πυρά της αντιπολίτευσης για το μεταναστευτικό

Δεν έλειψαν οι αντιδράσεις από πλευράς κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τη ΝΔ να κάνει λόγο για «εκκωφαντική ανεπάρκεια της κυβέρνησης». Ο εκπρόσωπος Τύπου, Κώστας Καραγκούνης, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αφού γκρέμισε ό,τι καλό είχε γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση και αφού διαφήμισε για έξι μήνες με την πολιτική του και το νόμο για την ιθαγένεια ότι η Ελλάδα είναι χώρα, όπως είπε, με αφύλακτα σύνορα, τώρα ασχολείται με το πρόβλημα ενώ έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.«Μπερδεύει τους παράτυπους μετανάστες με τους πρόσφυγες. Ομολογεί πως δεν έχει κανένα σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος». 

Το Τμήμα Μεταναστευτικής Πολιτικής του Ποταμιού έκανε λόγο για «δημιουργική ασάφεια» με καταστροφικά αποτελέσματα. «Έξι μήνες τώρα οι υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αρέσκονται σε λογοτεχνικές προσεγγίσεις στο θέμα των μεταναστών και των προσφύγων. Οι νησιώτες όμως απέναντι από τα μικρασιατικά παράλια της Τουρκίας ζουν ένα δράμα. Το ίδιο που ζουν και πολλές γειτονιές της Αθήνας. Οι υπουργοί όμως…λιάζονται».

Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, γραμματέας επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ για το θέμα των προσφύγων, δήλωσε ότι «δυστυχώς όπως και σε άλλα θέματα της κοινωνίας και της χώρας, η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖ-ΑΝΕΛ χαρακτηρίζεται από εκκωφαντική απραξία, έλλειψη αντανακλαστικών και παντελή απουσία σχεδίου.Το πρόβλημα των προσφυγικών ροών γεννά καθημερινά μια ανθρωπιστική κρίση. Οι εκατοντάδες πρόσφυγες στο Πεδίον του Άρεως και οι χιλιάδες στα νησιά δεν μπορούν να περιμένουν τις αναλύσεις της κ. Χριστοδουλουπούλου και τους αργούς ρυθμούς ανταπόκρισης από την κυβέρνηση».

Κριτική άσκησε και το ΚΚΕ, που σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι «το πρόβλημα των προσφύγων και των μεταναστών δεν αντιμετωπίζεται απ’ τη στιγμή που και η σημερινή κυβέρνηση παραμένει πιστή στο ευρωενωσιακό θεσμικό πλαίσιο, που έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών, εναποθέτει τις ελπίδες της στη δήθεν ″αλληλεγγύη της Ε.Ε.″ και επιδιώκει να αναβαθμίσει τη συμμετοχή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή, που αποτελούν τη βασική αιτία για τα κύματα των προσφύγων».

Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει τεράστιες ευθύνες που δεν μπορούν να κρυφτούν με την επίκληση του διεθνούς χαρακτήρα του προβλήματος, προσθέτοντας ότι «πρώτον, η κυβέρνηση συμμετέχει ενεργά στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. στην περιοχή, τις οποίες ο πρωθυπουργός στα λόγια και μόνο καταγγέλλει».

«Ορισμένες πολιτικές δυνάμεις αδυνατούν να εγκαταλείψουν την μικροπολιτική, τον λαϊκισμό και το προκλητικό ψέμα, ακόμα και μπροστά σε ένα φαινόμενο με εξαιρετικά σοβαρές ανθρωπιστικές και κοινωνικές διαστάσεις, όπως είναι το τεράστιο κύμα προσφύγων που μετακινούνται, και μέσω της χώρας μας, προς την Ευρώπη» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, προσθέτοντας ότι «η κοινωνία, αν και πληγωμένη από πέντε χρόνια καταστροφικής κρίσης, αποδεικνύεται πολύ πιο ώριμη από αυτούς».