ΤΟ BLOG
22/09/2018 12:12 EEST | Updated 22/09/2018 12:12 EEST

Μύθος ή αλήθεια: Χρειάζεται μπάνιο η γάτα σας;

tobkatrina via Getty Images

Σίγουρα έχετε δει πόσο σχολαστική είναι η γάτα σας με την καθαριότητά της. Και έχετε δίκιο! Γενικά οι γάτες φροντίζουν να τα έχουν όλα υπό έλεγχο όσον αφορά στην προσωπική τους υγιεινή. Καλά φροντισμένο και καθαρό τρίχωμα, καθαρό πρόσωπο, καθαρές πατούσες.

Όμως υπάρχουν περιπτώσεις που η ανθρώπινη παρέμβαση δυστυχώς δεν μπορεί να αποφευχθεί. Και με τον όρο παρέμβαση εννοούμε το μπάνιο της γάτας σας. Πολλές είναι οι περιπτώσεις στις οποίες πρέπει να βοηθήσουμε τη γάτα μας να διατηρεί το τρίχωμά της σε φόρμα και την καθαριότητά της στο βέλτιστο επίπεδο. Ας τις δούμε αναλυτικά λοιπόν.

1η περίπτωση:Η γάτα μας είναι υπερήλικη (άνω των 12 ετών συνήθως) και δεν έχει τη δύναμη , τη διάθεση αλλά πολλές φορές και τη νοητική διαύγεια να καθαριστεί από μόνη της.Σε τόσο μεγάλες ηλικίες πέρα από τα προαναφερθέντα αντιμετωπίζουμε επίσης και το φαινόμενο της έντονης λιπαρότητας και σμιγματοπαραγωγής της γάτας μας, οπότε και πρέπει να προμηθευτούμε ειδικά σαμπουάν και να προχωρήσουμε σε μπάνιο.

2η περίπτωση: Η γάτα μας είναι υπέρβαρη εως παχύσαρκη και της είναι αδύνατον να φτάσει κάποια σημεία του σώματός της και να τα καθαρίσει λόγω ανεπαρκούς ευλιγισίας. Σε περίπτωση που αναφερόμαστε σε μία τέτοια περίπτωση λόγω κόπωσης η παχύσαρκη γάτα θα επιλέξει μόνο ορισμένα σημεία –τα πιο εύκολα προσβάσιμα- και θα τα καθαρίσει. Οτιδήποτε άλλο δεν μπορεί να φτάσει , θα πρέπει να το αναλάβουμε εμείς. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν επίσης και οι γάτες με σοβαρό ατύχημα που στερούνται καλής κινητικότητας.

3η περίπτωση:Η γάτα μας έχει δερματικά προβλήματα που χρηζουν ειδικής πλύσης. Από απλές πιτυρίδες ή και ήπιες δερματίτιδες μέχρι σοβαρές δερματοπάθειες , τόσο το τρίχωμα όσο και το δέρμα της γάτας μας θα πρέπει να φρεσκαριστεί μέσω του μπάνιου με ειδικά προϊόντα τα οποία όχι μόνο καθαρίζουν αλλά και θεραπεύουν την εκάστοτε δερματική πάθηση.

4η περίπτωση:Η γάτα μας έχει βρωμιστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό είτε από ακαθαρσίες(στο πίσω μέρος που δεν μπορεί να καθαρίσει) είτε λόγω περάσματός της μέσα από κάποιο πολύ βρώμικο μέρος. Και σε αυτήν την περίπτωση είναι αναγκαία η παρέμβασή μας με τη μέθοδο του μπάνιου καθώς τέτοιου είδους «βρώμα» καλό είναι να την αφαιρούμε εμείς και όχι να την καθαρίζει γλείφοντάς την η γάτα μας, οδηγώντας όλο αυτό το φορτίο στο στομάχι της.

Όχι πάντα λοιπόν αλλά στις παραπάνω περιπτώσεις σίγουρα θα χρειαστεί να βάλετε και εσείς ένα χεράκι προκειμένου να διατηρείτε τη γάτα σας καθαρή αλλά και ευτυχισμένη που είναι καθαρή. Προμηθευτείτε ειδικά σαμπουάν γάτας και με συμβιβαστείτε με κάποιο ανθρώπινο καθώς ο κίνδυνος να προξενήσετε εσείς έπειτα κάποιο δερματικό πρόβλημα λόγω μεταβολής του Ph του δέρματος είναι αυξημένος.

Γαρυφάλου Αντωνία

Pet Care & Nutrition Consultant