ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
23/05/2016 03:24 EEST | Updated 23/05/2016 03:24 EEST

«Ξεπεράσαμε τον κάβο των μέτρων»: Euroworking Group και Eurogroup μετά την ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο

Eurokinissi

«Ξεπεράσαμε τον κάβο των μέτρων και τώρα αναζητούμε λιμάνι. Το λιμάνι της ρύθμισης του χρέους» με αυτή τη φράση αξιωματούχος του Οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης σχολίασε στη HuffPost την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στη Βουλή.

Πλέον η ελληνική πλευρά ρίχνει όλο της το βάρος στη σημερινή συνεδρίαση του Euro Working Group και φυσικά του  Eurogroup της Τρίτης. Το απόλυτο θα ήταν ο υπουργός Οικονομικών να γυρίσει από της Βρυξέλλες έχοντας στη βαλίτσα του το «πράσινο φως» των ομολόγων του για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, μια ενισχυμένη δόση και μια σαφή απόφαση για τη ρύθμιση του χρέους.

Το πρώτο εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα το έχει. Οι εταίροι θεωρούν ότι μετά και την ψήφιση των υπόλοιπων προαπαιτούμενων στη Βουλή ο κύκλος της πρώτης αξιολόγησης ολοκληρώθηκε επιτυχώς. 

Χρήματα από τη δόση θα φέρει σίγουρα στην Αθήνα, αλλά μένει να διευκρινιστεί το συνολικό ποσό και ο τρόπος εκταμίευσης. Πηγές της Ελληνικής κυβέρνησης εκτιμούν ότι στα 5,7 δισ. ευρώ είναι σίγουρο ότι θα προστεθούν περισσότερα κεφάλαια. Η «μαξιμαλιστική» εκτίμηση μιλά για τουλάχιστον 11 με 12 δισ. ευρώ τα οποία θα έρθουν το επόμενα διάστημα στην Ελλάδα.

Άλλοι παράγοντες μιλούν για ποσό κοντά στα 8 με 9 δισ. ευρώ, το οποίο θα επιτρέψει να γίνει χωρίς προβλήματα η αποπληρωμή των ομολόγων που λήγουν το επόμενο διάστημα και μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που εκτιμούν ότι η πρώτη δόση δεν θα ξεπεράσει το ποσό που χρειάζεται η Αθήνα για να αποπληρώσει τις λήξεις των ομολόγων και την εξυπηρέτηση του χρέους και τα υπόλοιπα χρήματα θα συνδεθούν με την υλοποίηση προαπαιτούμενων δράσεων.

Αυτές θα είναι η έκδοση υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων, οι οποίες θα ενεργοποιούν τις διατάξεις του νόμου που ψήφισε χθες το βράδυ στη Βουλή.

Το τρίτο αλλά και ίσως το πιο σημαντικό θέμα που απασχολεί πλέον την κυβέρνηση είναι οι αποφάσεις για το χρέος. Στο οικονομικό επιτελείο ξεκαθαρίζουν ότι μόνο μια σαφή λύση για το χρέος θα μπορούσε να σημάνει την επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας, δημιουργώντας την απαραίτητη εμπιστοσύνη σε επενδυτές και αγορές.

Ωστόσο, τα μηνύματα που έρχονται από την πλευρά των δανειστών δεν είναι τόσο ξεκάθαρα προκειμένου να δημιουργήσουν ιδιαίτερη αισιοδοξία για τις αποφάσεις του Eurogroup της Τρίτης.

Το θετικό σενάριο για την κυβέρνηση περιλαμβάνει μια απόφαση που θα εχει ένα σαφή οδικό χάρτη για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα έως την οριστική λήψη των αποφάσεων και την εφαρμογή της λύσης που θα έχει συμφωνηθεί.

Το αρνητικό σενάριο προβλέπει μια ακόμα μετάθεση των αποφάσεων για το μέλλον, περιλαμβάνοντας ακόμα μια δέσμευση των εταίρων ότι θα υπάρξει κάποια στιγμή στο μέλλον διευθέτηση του χρέους.

Σε όλα τα παραπάνω το ΔΝΤ θα συνεχίζει να εκφράζει τους προβληματισμού του, να επιμένει στα αιτήματα του για γενναία και άμεση διευθέτηση του χρέους και θα μεταθέσει τις αποφάσεις του για το ερχόμενο φθινόπωρο.

Sponsored Post