CULTURE
19/12/2019 11:09 EET | Updated 19/12/2019 18:58 EET

Μετρό Θεσσαλονίκης: Το ΚΑΣ ενέκρινε την απόσπαση των αρχαιοτήτων στον σταθμό «Βενιζέλου»

Η απόφαση ελήφθη τα ξημερώματα της Πέμπτης 19 Δεκεμβρίου μετά από μαραθώνια συνεδρίαση περίπου 14 ωρών.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το ΚΑΣ (13 ψήφοι υπέρ, δύο κατά και δύο αποχές) το αίτημα της «Αττικό Μετρό ΑΕ» σχετικά με την έγκριση μελέτης κατασκευής του σταθμού «Βενιζέλου» με προσωρινή απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων, στο πλαίσιο κατασκευής του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης.

Η απόφαση ελήφθη τα ξημερώματα της Πέμπτης 19 Δεκεμβρίου, έπειτα από μαραθώνια συνεδρίαση περίπου 14 ωρών

Μεγάλο μέρος της συζήτησης στη συνεδρίαση έγινε με την παρουσία και τη συμμετοχή της «Αττικό Μετρό». 

Στη συνεδρίαση έγινε αναφορά στην απόφαση του ΚΑΣ το 2015 -ειπώθηκε ότι η έγκριση αφορούσε πρόταση- καθώς και στην απόφαση του ΚΑΣ και στην ΥΠΑ του 2017 (αφορούσε προκαταρκτική μελέτη με κατά χώραν διατήρηση και ανάδειξη των αρχαιοτήτων), οι οποίες όπως ειπώθηκε δεν είχαν, και ακόμα δεν έχουν, καμιά υπογραφή από τη Διεύθυνση Μελετών της «Αττικό Μετρό».

Παρουσιάστηκε επίσης, μέρος της λύσης 2019 που προτείνει η «Αττικό Μετρό» με απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων, η οποία σύμφωνα με την εταιρεία κοστολογείται πολύ λιγότερο από τη λύση της κατά χώραν διατήρησης των αρχαιοτήτων με χρονικό ορίζοντα το 2023 (έναντι του 2026 που προβλέπεται για την κατά χώραν επιλογή).

Υπενθυμίζεται ότι η απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στον Σταθμό Βενιζέλου έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, μεταξύ άλλων και από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων που εξέφρασε εξαρχής την αντίθεση του στην απόσπαση των αρχαιοτήτων από τον υπό κατασκευή σταθμό καταγγέλλοντας ακόμη μία φορά, κατά τη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, «την αιφνιδιαστική απόφαση και το πισωγύρισμα ενός δρομολογημένου έργου που προχωρούσε καλά, για μπορέσει ο εργολάβος να έχει περισσότερα κέρδη».

Σημειώνεται ότι, ο ΣΕΑ σε από κοινού ένσταση με τον Ενιαίο Σύλλογο Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, την Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων και την Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς ζλητησε την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου, να εξαιρεθούν από την διαδικασία συζήτησης και λήψης απόφασης, τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου Μιχάλης Τιβέριος και Μανώλης Κορρές.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το makthes.gr  επόμενο βήμα της «Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς», στην οποία συμμετέχει μεταξύ άλλων και ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, θα είναι η προσφυγή στο ΣτΕ για την ακύρωση της εν λόγω απόφασης, ενέργεια η οποία θα δρομολογηθεί όταν εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση. 

ΣΥΡΙΖΑ: Η απόφαση του ΚΑΣ περιφρονεί την πόλη της Θεσσαλονίκης και την μακραίωνη ιστορία της

Την κατηγορηματική αντίθεσή του με την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ, την οποία χαρακτηρίζει «απόφαση χειραγωγούμενη από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και προαναγγελθείσα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ».

Σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι «πρόκειται για μία απόφαση που δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά. Κι αυτό γιατί, μέσω του ΚΑΣ, το υπουργείο Πολιτισμού χλεύασε και απαξίωσε, και έμπρακτα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, την ελληνική επιστημονική κοινότητα, τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, τους ευαισθητοποιημένους πολίτες της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης. Αγνόησε ήδη ειλημμένες και τεκμηριωμένες αποφάσεις, εργασίες που είχαν ήδη ξεκινήσει, τις εκκλήσεις πανεπιστημιακών τμημάτων και διεθνών οργανισμών. Περιφρόνησε την ίδια την πόλη της Θεσσαλονίκης και τη μακραίωνη ιστορία της, αποφασίζοντας την καταστροφή ενός σημαντικού, σπάνιου, πολύτιμου μνημείου της. Υποθήκευσε το μέλλον της πόλης και την καθημερινότητα των πολιτών της. Όλα θυσιάστηκαν στο βωμό της προσωπικής και μικροπολιτικής εκδικητικότητας και των ιδιωτικών συμφερόντων».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει «δεν θα μείνουμε άπραγοι μπροστά σε αυτή την καταστροφή. Δεσμευόμαστε ότι θα στηρίξουμε την επιστημονική κοινότητα και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης σε κάθε τους ενέργεια που θα έχει στόχο να την αποτρέψει. Είμαστε και θα είμαστε παρόντες σε κάθε κοινωνική κινητοποίηση, σε κάθε νομική ή άλλη ενέργεια, σε κάθε προσπάθεια διεθνοποίησης του εγκλήματος που πρόκειται να συντελεστεί στην πόλη της Θεσσαλονίκης, με ευθύνη εκείνων που μέχρι πρόσφατα πολιτεύονταν με όχημα τη φτηνή πατριδοκαπηλία και σήμερα δεν διστάζουν να διαγράψουν αιώνες πολιτισμού και ιστορίας».