ΠΟΛΙΤΙΚΗ
10/10/2019 13:08 EEST | Updated 10/10/2019 13:10 EEST

Μητσοτάκης: Αναμένεται επιπλέον πλεόνασμα για το 2019 - Θα στηρίξουμε τους ασθενέστερους

Η μείωση φόρων θα ενισχύσει τη φορολογική συμμόρφωση, λέει ο Πρωθυπουργός

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Για όλους και για όλα μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια ανοιχτής συζήτησης με τον αρθρογράφο της εφημερίδας «New York Times», Ρότζερ Κόεν, στο πλαίσιο των εργασιών του Athens Democracy Forum.

Ξεκινώντας από τα θέματα οικονομίας, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι όταν η ΝΔ ανέλαβε τη διακυβέρνηση, υπήρχε δημοσιονομικό κενό για το 2019, ενώ όπως εκτίμησε, τώρα είναι πιθανό να υπάρξει επιπλέον πλεόνασμα. Ταυτόχρονα δεσμεύθηκε ότι το όποιο επιπλέον πλεόνασμα θα δοθεί τον Δεκέμβριο για τη στήριξη των ασθενέστερων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε στο γεγονός πως η Ελλάδα δανείστηκε χθες με αρνητικό επιτόκιο, «κάτι ασύλληπτο μόλις πριν από έναν χρόνο», και στάθηκε ιδιαίτερα στο ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων όπως αυτή του Ελληνικού.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στην απόφαση του για μείωση της φορολογίας, καθώς πιστεύει ότι κάτι τέτοιο θα συμβάλει θετικά και στη φορολογική συμμόρφωση.

Σημαντικό μέρος της συζήτησης αφορούσε στην Τουρκία για την οποία ο Πρωθυπουργός είπε ότι με την δραστηριότητά της στην Ανατολική Μεσόγειο παραβιάζει ξεκάθαρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Ό,τι ανήκει στην Κύπρο ανήκει στην Κύπρο [...] Δεν ανήκει στην Τουρκία, δεν μπορεί απλά να εμφανιστείς με ένα πλωτό γεωτρύπανο και να πεις ‘αυτό είναι δικό μου’», τόνισε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές πως κανόνας συμπεριφοράς είναι το Διεθνές Δίκαιο.

Παράλληλα εκτίμησε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αναλάβει σύντομα πρωτοβουλίες, καθώς όπως ανέφερε, η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν είναι δυνατόν να μην προκαλέσει την αντίδραση της ΕΕ. Για την επέμβαση της Τουρκίας στην βορειοανατολική Συρία, ο Πρωθυπουργός   τόνισε ότι «η δράση της Τουρκίας προσθέτει μία ακόμα πηγή αστάθειας σε ένα ήδη ασταθές τμήμα του κόσμου». Πρόσθεσε δε ότι «οποιαδήποτε μονομερής στρατιωτική επέμβαση σε μία ασταθή χώρα», δίχως την στήριξη των Ηνωμένων Εθνών, είναι «ξεκάθαρα η λάθος στρατηγική», και μπορεί να ενισχύσει την τρομοκρατία.

Όσο για την στάση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως ο ίδιος συγκρατεί την δήλωση ότι η Ουάσιγκτον ουδέποτε έδωσε «πράσινο φως» στην Άγκυρα, εκφράζοντας την ελπίδα αυτή να είναι και η επίσημη πολιτική των ΗΠΑ.

Μεγάλη αναφορά στην συζήτηση με τον Ρότζερ Κόεν έγινε και για τις εξελίξεις στην εσωτερική πολιτική σκηνή, με τον Πρωθυπουργό να τονίζει ότι θέλει να εκφράσει και το χώρο της οικολογίας αναφερόμενος στο πρόβλημα της Κλιματικής Αλλαγής, ενώ χαρακτήρισε παράδοξο πως κάποιοι ξαφνικά ανακάλυψαν την πράσινη ατζέντα την ώρα που γεμίζουν την Αθήνα με αφίσες.

«Ήμασταν η πρώτη χώρα της Ευρώπης που εξέλεξε λαϊκιστές στην εξουσία», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός, για να προσθέσει ότι οι πολίτες κατάλαβαν ότι ο λαϊκισμός δεν προσφέρει τίποτα και ότι η συνειδητοποίηση αυτή ήρθε από την ίδια την κοινωνία, από τους πολλούς. Παράλληλα σημείωσε ότι το να χρησιμοποιείς το μεταναστευτικό ως πίεση δεν αποτελεί σωστή τακτική.

Σε ερώτηση από τον κ. Κόεν για το αν η Βρετανία πρέπει να κάνει kolotoumba, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο κ. Μητσοτάκης ότι υπάρχουν μεν ομοιότητες τονίζοντας ότι το Brexit «είναι μια υπόθεση από την οποία όλοι θα βγουν χαμένοι αλλά κυρίως οι Βρετανοί».

Ερωτηθείς, τέλος, πως θα κινηθεί η κυβέρνηση μετά την «περίοδο του μέλιτος» ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας η αισιοδοξία που υπάρχει στη χώρα στηρίζεται στη λογική.

Sponsored Post