Μητσοτάκης από Ισπανία: Να συμπιέσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου

Αναγκαία η επιβολή πλαφόν, τόνισε ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του μετά την Σύνοδο Κορυφής EUMED-9.

Κοινό μέτωπο με στόχο τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου σχηματίζουν οι χώρες της Μεσογείου, όπως φάνηκε μετά τη Σύνοδο Κορυφής EUMED-9 που διεξήχθη στο Αλικάντε της Ισπανίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δηλώσεις που έκαναν οι ηγέτες των χωρών μετά τη Σύνοδο, τόνισε

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μπορέσουμε να πετύχουμε στο επόμενο συμβούλιο Υπουργών μία συμφωνία ταυτόχρονα για τους τρεις κανονισμούς που βρίσκονται υπό συζήτηση, τα ζητήματα της ενεργειακής αλληλεγγύης, της απλοποίησης διαδικασιών έγκρισης για τοποθέτηση νέων ΑΠΕ και το σημαντικότερο ο μηχανισμός διόρθωσης των τιμών, αυτό που αποκαλούμε πλαφόν, να μπορέσουμε επιτέλους να συμπιέσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου όπως έχουμε δεσμευθεί ότι θα κάνουμε εδώ και πολλούς μήνες».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυνατότητες της λεκάνης της ανατολικής Μεσογείου που μπορεί να βοηθήσει την Ευρώπη να διαφοροποιήσει την προμήθεια του φυσικού αερίου και υπογράμμισε τις έρευνες που κάνει η Ελλάδα για κοιτάσματα υδρογονανθράκων. «Ίσως μπορέσουμε να συμβάλουμε στο να απεξαρτηθεί η Ευρώπη από το ρωσικό αέριο πιο γρήγορα απ’ όσο εκτιμούσαμε», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να είναι πάροχος ενεργειακής ασφάλειας για τις γειτονικές της χώρες.

″Είναι μη παραγωγικό να θέτουμε αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους όταν οι οικονομίες μπαίνουν σε σπιράλ ύφεσης”

Σχετικά με τα ζητήματα οικονομικής διακυβέρνησης, που επίσης συζητήθηκαν, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε:

«Πιστεύω ότι υπάρχει μία σύμπνοια ότι οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και θέλω να πιστεύω ότι ως Ευρώπη έχουμε πια ενσωματώσει, έχουμε αφομοιώσει τα μαθήματα από την κρίση χρέους η οποία χτύπησε τόσο δυνατά και τη δική μου χώρα, την Ελλάδα, και το πόσο μη παραγωγικό είναι να θέτουμε αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους, ειδικά όταν οι οικονομίες βρίσκονται και μπαίνουν σε ένα σπιράλ ύφεσης.

Η μεγαλύτερη ευελιξία η οποία δίνεται -ειδικά ως προς την υλοποίηση στρατηγικών επενδύσεων, πράσινων επενδύσεων, ψηφιακών επενδύσεων- μπορεί ταυτόχρονα να συμβαδίσει με μία χρηστή και συνετή δημοσιονομική διαχείριση. Και ταυτόχρονα, βέβαια, να υποστηρίζεται από τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα κάνουν τις οικονομίες μας πιο ανταγωνιστικές. Αυτός είναι ο δρόμος που η Ελλάδα έχει χαράξει τα τελευταία 3,5 χρόνια και στον οποίο θα επιμείνει.»

″Η λύση του Κυπριακού μπορεί να είναι δίκαιη και βιώσιμη μόνο αν στηρίζεται στις αποφάσεις του ΟΗΕ”

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στις προκλήσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής ενώ μίλησε και για τον Πρόεδρο της Κύπρου καθώς ήταν η τελευταία Σύνοδος EUMED-9 στην οποία έλαβε μέρος ο κ. Αναστασιάδης.

«Να ευχαριστήσω και προσωπικά, όχι μόνο ως Ευρωπαίος αλλά και ως Έλληνας Πρωθυπουργός, τον φίλο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος κλείνει μια δεκαετή πορεία στην ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και να ευχαριστήσω και όλους σας, διότι σταθήκατε δίπλα στα δίκαια της Κύπρου, στηρίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία απέναντι σε μια άδικη και παράνομη εισβολή που έλαβε χώρα πριν από 48 χρόνια.

Και βέβαια να επαναλάβω και εγώ, ακόμα μια φορά, ότι η λύση του Κυπριακού μπορεί να είναι δίκαιη και βιώσιμη μόνο αν στηρίζεται στις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και απορρίπτει εν τη γενέσει της οποιαδήποτε σκέψη, οποιαδήποτε συζήτηση για μία λύση δύο κρατών, όπως μπορεί να προωθείται από κάποιες χώρες που θεωρούν ότι σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε.»

Πήγαινε στην αρχική σελίδα