ΠΟΛΙΤΙΚΗ
02/12/2019 14:17 EET | Updated 02/12/2019 14:19 EET

Μητσοτάκης από Μαδρίτη: «Οι κινήσεις της Τουρκίας υπονομεύουν την προσπάθεια της ΕΕ»

Την στήριξη της Ε.Ε. ζήτησε ο Πρωθυπουργός.

Associated Press

Μία ημέρα μετά το 13ο Συνέδριο της ΝΔ και την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού ότι θα καταγγείλει την Τουρκία στο ΝΑΤΟ, την Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφερε το θέμα στον ΟΗΕ.

Συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις έρευνες που γίνονται στην Ανατολική Μεσόγειο και κατήγγειλε τις ενέργειες της Τουρκίας, ζητώντας τη στήριξη της ΕΕ καθώς όπως διευκρίνισε, οι κινήσεις της Αγκυρας υπονομεύουν τις κοινοτικές προσπάθειες για την αξιοποίηση κοιτασμάτων.

Τουρκικός χάρτης της συμφωνίας με τη Λιβύη εξαφανίζει το Καστελόριζο

Κατά τη διάρκεια συνάντησης των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ που συμμετέχουν στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στη Μαδρίτη, ο Πρωθυπουργός αφού αναφέρθηκε στις ενέργειες που κάνει η χώρα για την απεξάρτηση της από τον λιγνίτη, στην συνέχεια προχώρησε στις καταγγελίες της τουρκικής προκλητικότητας, θέλοντας να κρατήσει «ζεστό» το θέμα στη διεθνή σκηνή.

«Μεσομακροπρόθεσμα στον δρόμο για την απολιγνιτοποίηση και την πλήρη υποκατάσταση από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα είμαστε εξαρτημένοι από το φυσικό αέριο, ως ενδιάμεσο καύσιμο. Επομένως, αποτελεί προϋπόθεση η ΕΕ να δώσει προσοχή στην Ανατολική Μεσόγειο και στις πολιτικές αξιοποίησης νέων κοιτασμάτων από την ευρύτερη περιοχή, που μπορεί να αποτελέσουν σημαντική πηγή φυσική αερίου. Οι κινήσεις της Τουρκίας υπονομεύουν τη συνολική αυτή προσπάθεια», τόνισε συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Διάσκεψη μετέχουν, μεταξύ άλλων, από Ευρωπαϊκής πλευράς, ο Πρωθυπουργοί της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Πορτογαλίας, της Πολωνίας, της Βουλγαρίας, της Τσεχίας, της Εσθονίας καθώς και ο Πρόεδρος της Αυστρίας.

Οπως έχουν τονίσει πολλές φορές από το Μαξίμου, με κάθε ευκαιρία θα γίνεται αναφορά στην στάση της Άγκυρας προκειμένου να σχηματιστεί ευρύτερο ευρωπαϊκό μέτωπο για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας. Αυτή την στόχευση είχε και η τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, πριν από 3 ημέρες (Παρασκευή 29/11), με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τον ενημερώνει για τις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μετά και την πρόσφατη υπογραφή Μνημονίου με τη Λιβύη, αλλά και για το προσφυγικό ζήτημα.

Η επόμενη κίνηση του κ. Μητσοτάκη είναι να εκθέσει το πρόβλημα στον Πρόεδρο των Η.Π.Α. Ντόναλντ Τραμπ, καθώς αναμένεται να συναντηθεί μαζί του στις 4 Δεκεμβρίου, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει ότι θα ζητήσει να σταματήσει από το ΝΑΤΟ η τακτική των ίσων αποστάσεων η οποία –όπως έχει ήδη επισημάνει ο Πρωθυπουργός- αδικεί κατάφωρα την Ελλάδα. Στην Σύνοδο θα βρεθεί και Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς όμως μέχρι αυτή την στιγμή να έχει γίνει γνωστό αν θα συναντηθούν ο Ελληνας Πρωθυπουργός με τον Τούρκο Πρόεδρο.