Μητσοτάκης: Η χώρα χρειάζεται εθνική στρατηγική στη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού

Τα μηνύματα του Πρωθυπουργού για το προσφυγικό - Η κόντρα με τον Αλέξη Τσίπρα για τον Ποινικό Κώδικα.
Eurokinissi

Με αφορμή τις επίκαιρες ερωτήσεις του Αλέξη Τσίπρα και της Φώφης Γεννηματά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλυσε από το βήμα της Βουλής τον σχεδιασμό του για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ενώ δεν έλειψε και η ένταση με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, για θέματα που έχουν σχέση με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Κατά την τοποθέτηση του για το προσφυγικό ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στις ενέργειες που θα κάνει η κυβέρνηση, ενώ δεν παρέλειψε να αναδείξει τις ευθύνες τόσο της ΕΕ, όσο και της Τουρκίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την πρόθεση του να δώσει ακόμα περισσότερη έμφαση του θέματος στη διεθνή σκηνή και προχώρησε στην εκτίμηση ότι είναι προνόμιο να είναι Έλληνας Αντιπρόεδρος της Κομισιόν για τη διαχείριση του προβλήματος των προσφύγων και των μεταναστών –εννοώντας τον Μαργαρίτη Σχοινά- ενώ στάθηκε στην ανάγκη εθνικής στρατηγικής για την εξεύρεση λύσης.

«Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό, δεν είναι διμερές με την Τουρκία. Και δεν θα κουραστούμε να το λέμε. Εμείς όμως βρισκόμαστε στο «μάτι του κυκλώνα», αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις του προβλήματος. Άρα, καλά και ωραία αυτά τα οποία λέμε για την Ευρώπη, η χώρα όμως χρειάζεται μια εθνική στρατηγική διαχείρισης ενός οξύτατου προβλήματος, το οποίο δεν είμαστε βέβαιοι αν θα γίνει βελτιωθεί ή θα χειροτερέψει. Και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε ειλικρινά για όλα τα ενδεχόμενα», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Παράλληλα αναφέρθηκε στη βούληση της κυβέρνησης να επιταχύνει τις διαδικασίες για την έγκριση ή την απόρριψη των αιτήσεων ασύλου, στην ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων και στην αποσυμφόρηση των νησιών.

«Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: Η Ελλάδα έχει τις αντοχές της, αλλά ξέφραγο αμπέλι δεν είναι. Αυτή η εποχή πέρασε. Αυτό σημαίνει ναι, μια αυστηρότερη πολιτική φύλαξης των συνόρων μας. Σημαίνει κλειστούς φυλασσόμενους χώρους τους οποίους δρομολογούμε. Έχουμε ανακοινώσει ακριβώς που θα γίνουν σε συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες, σε συζητήσεις οι οποίες δεν είναι πάντα εύκολες», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την Σάμο, τόνισε την απόφαση να κλείσουν κάποιοι καταυλισμοί και να δημιουργηθούν οργανωμένες δομές.

«Προχωράμε στην αποσυμφόρηση των νησιών. Έχει ανακοινωθεί πολύ συγκεκριμένο σχέδιο: 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες, οι πρώτοι 5.000 σε ξενοδοχεία, άλλοι 15.000 σε νέες δομές οι οποίες θα δημιουργηθούν. Αυτοί που μεταφέρονται είναι πρωτίστως οικογένειες, θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό», εξήγησε ο Πρωθυπουργός αναλύοντας τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, συμπληρώνοντας ότι μπορεί να γίνει συζήτηση για οποιαδήποτε πρόταση που μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Από το βήμα της Βουλής ανακοίνωσε το κλείσιμο της Μόριας, μίλησε αναλυτικά για τη μορφή που θα έχουν οι νέες δομές και αναφέρθηκε στην ξεχωριστή πρόνοια που θα υπάρξει για τις τοπικές κοινωνίες, όπως για τα νησιά Λέσβο, Λέρο, Κω, Σάμο, Χίο, στα οποία θα παραταθούν μέχρι το τέλος του 2020 οι μειωμένοι συντελεστές Φ.Π.Α.

«Έχει ήδη συγκροτηθεί ένα ειδικό ταμείο με 50 εκατομμύρια ευρώ -το ονομάζουμε πρόγραμμα «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»- το οποίο θα στηρίξει τους Δήμους οι οποίοι θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα και στους οποίους θα δημιουργηθούν οι νέες, μεγαλύτερες δομές που θα υποδεχθούν πρόσφυγες και μετανάστες», εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης για την οικονομική στήριξη που θα έχουν οι τοπικές κοινωνίες.

Από την τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη δεν έλειψαν οι αναφορές στην Τουρκία, λέγοντας ότι πρέπει να πιεστεί η να τηρήσει και αυτή τις δεσμεύσεις οι οποίες απορρέουν από την Κοινή Δήλωση και μίλησε αναλυτικά για την στήριξη που πρέπει να δώσει η Ευρώπη στην Ελλάδα και για την ανάγκη άμεσης αλλαγής του Κανονισμού του Δουβλίνου ώστε να μην φορτώνονται οι χώρες πρώτης εισόδου την αποκλειστική διαδικασία της πλήρους εξέτασης αιτήσεων ασύλου, αφήνοντας αιχμές για την έλλειψη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, με αφορμή την απροθυμία ευρωπαίων εταίρων να φροντίσουν για τα περίπου 3.000 ασυνόδευτα παιδιά που βρίσκονται αυτή την στιγμή στην Ελλάδα.

Ανέβηκαν οι τόνοι με τον Αλέξη Τσίπρα

Μπορεί η συζήτηση για το προσφυγικό να ήταν σε χαμηλούς τόνους, όμως λίγο νωρίτερα σημειώθηκε έντονη αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ για επιεική στάση της κυβέρνησης απέναντι στη διαφθορά.

«Είναι ξεκάθαρο ότι δεν επιδιώκατε να αξιοποιήσετε τη δυνατότητα που σας δίνει ο Κανονισμός για να συζητήσουμε νηφάλια μία επίκαιρη ερώτηση. Θέλατε -για άλλη μια φορά- να πέσουμε σε μία παγίδα έντασης και ανταλλαγής χαρακτηρισμών. Σας λέω λοιπόν από τώρα, αν θέλετε εσείς να κινηθείτε σε αυτήν την κατεύθυνση, είναι δικαίωμά σας. Εγώ δεν πρόκειται να ακολουθήσω. Έχω μια χώρα να κυβερνήσω και ένα λαό να ενημερώσω», είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

Παραθέτοντας στοιχεία ο κ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση, δίνοντας ταυτόχρονα και το στίγμα της πολιτικής του. «Ο νόμος σε αυτή τη χώρα θα εφαρμόζεται για όλους, είτε είναι δυνατοί, είτε είναι αδύνατοι. Αν σας αρέσει. Αν βλέπετε την εφαρμογή του νόμου ως εμπόδιο για την τήρηση της δημοκρατικής νομιμότητας, να μας το πείτε, κύριε Τσίπρα, να το καταλάβουμε και εμείς», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Σχετικά με το ζήτημα της άσκησης δίωξης εναντίον τραπεζικών στελεχών, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι οι τράπεζες δρουν στο χώρο της ιδιωτικής οικονομίας και κάθε παράβαση που διαπράττουν τα στελέχη της τράπεζας ενδιαφέρει πρωτίστως τα ίδια τα ιδρύματα. Αυτά ζημιώνονται και αυτά θα πρέπει να ενεργοποιούν το μηχανισμό ποινικής διερεύνησης, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη.

«Παλιά πρακτική να γίνονται δικαστικές έρευνες των εισαγγελέων με αυτεπάγγελτη ενέργεια. Στην πράξη, κ. Τσίπρα, απεδείχθη επιζήμια, για τους πολίτες κυρίως. Ξέρετε τι έκανε; Οδήγησε τραπεζικά στελέχη σε μία τελείως αμυντική διάθεση απέναντι σε πρωτοβουλίες, όπως μια γενναία ρύθμιση οφειλών. Αυτήν ακριβώς την ακινησία, η οποία «παγώνει τα πάντα», έρχεται να θεραπεύσει η νέα ρύθμιση», εξήγησε ο Πρωθυπουργός.

Όσο για τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων από την Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα όσα ίσχυαν και που κρατούσαν οικονομικά ομήρους όχι μόνο «γκρίζους» επιχειρηματίες αλλά και απλούς πολίτες που μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση τους είχαν καταστραφεί. Η κυβέρνηση, όπως εξήγησε ο Πρωθυπουργός, προέβλεψε ότι η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων από εδώ και στο εξής δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 18 μήνες, καθώς αυτό είναι το συνταγματικά προβλεπόμενο μέγιστο όριο, αυτό που ισχύει μέχρι και για την προσωρινή φυλάκιση. «Εάν εσείς θέλετε να μετατρέψετε τη χώρα σε ένα απέραντο δικαστήριο για το χθες εγώ προτιμώ να τη μετατρέψω σε ένα απέραντο εργοτάξιο για το αύριο», ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης, εξηγώντας ότι μία ακραία ρητορική από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, ουσιαστικά θα κάνει χάρη στην κυβέρνηση και έκλεισε την τοποθέτηση του με ένα θέμα στο οποίο φαίνεται ότι μπορεί να υπάρχει σύγκληση, αυτή της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

«Θα είναι μια μεγάλη θεσμική κατάκτηση. Αν επιμένετε όμως σε αυτή την ακραία διχαστική ρητορική, το μόνο το οποίο θα αντιληφθείτε στην πορεία είναι ότι θα βρεθείτε σε απόλυτη σύγκρουση με μια κοινωνία η οποία δεν είναι πια εκεί, έχει φύγει μπροστά. Απαιτεί από εμάς να μιλάμε για το μέλλον. Εμείς αυτό θα κάνουμε και αυτή την πολιτική θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Δημοφιλή