ΠΟΛΙΤΙΚΗ
20/01/2020 23:28 EET | Updated 20/01/2020 23:41 EET

Μητσοτάκης: «Η διαφορά μας με την Τουρκία για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, να λυθεί στη Χάγη»

Μηνύματα εκτός συνόρων έστειλε ο Πρωθυπουργός από τους Αγ. Αναργύρους – Τι ανακοίνωσε για νοσοκομεία και ασφάλεια.

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να βρέθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (20/1) στην περιοχή Αγίων Αναργύρων – Καματερο, όμως δεν παρέλειψε να στείλει μήνυμα στην Aγκυρα, κάνοντας λόγο για προσφυγή στη Χάγη. Συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός, στο πλαίσιο του χαιρετισμού του, τόνισε ότι η χώρα έχει ισχυρές συμμαχίες και ότι αντιμετωπίζει τις προκλήσεις των καιρών όχι με κορώνες αλλά με πολιτικές δράσεις που στηρίζονται στο Διεθνές Δίκαιο. Αναφερόμενος ειδικά στο θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, δήλωσε ότι η πόρτα της Ελλάδας είναι ανοιχτή για καλόπιστο διάλογο, υπογράμμισε ότι η διαφορά μας με την Τουρκία μπορεί να λυθεί στη Χάγη και ξεκαθάρισε ότι η χώρα θα προστατεύσει με όποιο τρόπο χρειάζεται όλα της τα κυριαρχικά δικαιώματα.

«Η δικιά μας πόρτα ξέρετε είναι πάντα ανοιχτή για έναν καλόπιστο και ειλικρινή διάλογο με την Τουρκία. Ο διάλογος αυτός όμως θα γίνεται με βάση τους κανόνες με βάση το διεθνές δίκαιο και με βάση τη βασική παραδοχή, τη μία βασική μας διαφορά με την Τουρκία που είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και αποκλειστικής οικονομικής ζώνης. Είναι μια διαφορά την οποία θέλουμε και μπορούμε να τη συζητήσουμε και αν κάποιοι αισθάνονται ότι έχουν το δίκιο με το μέρος τους τότε δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από το ενδεχόμενο αυτή η μία διαφορά την οποία έχουμε και αναγνωρίζουμε με την Τουρκία να καταλήξει στη Χάγη σε ένα διεθνές δικαστήριο το οποίο θα αποφανθεί για το ποιος τελικά έχει δίκιο και το ποιος έχει άδικο. Oποιος έχει το δίκιο με το μέρος του δεν φοβάται. Αυτός ο οποίος φοβάται και αυτός ο οποίος εκφράζει νευρικότητα είναι αυτός ο οποίος δεν έχει το δίκιο με το μέρος του», είπε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης.

Μήνυμα για το προσφυγικό

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο προσφυγικό/μεταναστευτικό, προχωρώντας σε αυτοκριτική για την πολιτική που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση. «Εχουμε πλήρη αίσθηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε. Ξέρουμε ότι υπάρχουν πεδία στα οποία δεν τα πήγαμε τόσο καλά όσο θα επιθυμούσαμε. Και εκεί που δεν τα έχουμε πάει τόσο καλά έχουμε το θάρρος να αναγνωρίσουμε τις δικές μας αστοχίες και να κάνουμε διορθωτικές κινήσεις. Οπως κάναμε παραδείγματος χάριν στο πεδίο της μεταναστευτικής πολιτικής, όπου πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα αρχίσετε να βλέπετε αποτελέσματα στην υλοποίηση του σχεδίου μας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναλύοντας τον κυβερνητικό σχεδιασμό που προβλέπει –μεταξύ άλλων- τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων στα πέντε μεγάλα νησιά, την αλλαγή της διαδικασίας ασύλου, την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων και ξεκαθάρισε ότι θα γίνεται διαχωρισμός μεταξύ προσφύγων και οικονομικών μεταναστών. «Οι πρόσφυγες εφόσον είναι πραγματικοί πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας, οι οικονομικοί μετανάστες θα επιστρέφουν στον μόνιμο τόπο από τον οποίο ήρθαν, αυτή είναι η πολιτική μας, αυτή την πολιτική θα εφαρμόσουμε και θα την εφαρμόσουμε και με τη στήριξη και με την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Eνωσης», ήταν το μήνυμα του Πρωθυπουργού για το προσφυγικό/μεταναστευτικό.

Στήριξη της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών στην Υγεία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε όμως να αναφερθεί και στο κυβερνητικό έργο για το εσωτερικό της χώρας, εστιάζοντας κυρίως σε θέματα κοινωνικής πολιτικής. Μάλιστα προανήγγειλε μία πρωτοβουλία για τη βελτίωση των συνθηκών στα δημόσια νοσοκομεία, το κόστος της οποίας θα καλύψει η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.

«Είμαι ιδιαίτερα περήφανος, αύριο θα ανακοινώσουμε στο Μέγαρο Μαξίμου μια σημαντική πρωτοβουλία: μαζί με την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών, θα υπογράψουμε ένα μνημόνιο συνεργασίας όπου η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών θα χρηματοδοτήσει την επισκευή όλων των τουαλετών σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής. Θα γίνουν όλες οι τουαλέτες καινούργιες. Όλα τα μπάνια θα είναι καινούργια και θα προμηθεύσει επίσης τα δημόσια νοσοκομεία με καινούργια κλινοσκεπάσματα, διότι γνωρίζατε ότι πολλά από αυτά μπορεί να είναι άνω των τριάντα ετών», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Ενίσχυση της ασφάλειας, μείωση της φορολογίας

Επίσης αναφέρθηκε στην ενίσχυση της αισθήματος ασφάλειας των πολιτών με τις προσλήψεις 1500 νέων αστυνομικών οι οποίοι θα κάνουν την εμφάνιση τους στους δρόμους από αυτό τον μήνα, μίλησε για τη μείωση της φορολογίας στην οποία έχει ήδη προχωρήσει η κυβέρνηση, προανήγγειλε τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, ανακοίνωσε την πρόθεση του για την ανάπτυξη της περιοχής και την αξιοποίηση του πάρκου Τρίτση, τόνισε ότι βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δεχτεί κανένα φαινόμενο έπαρσης και αλαζονείας από κανένα στέλεχος κυβερνητικό ή στέλεχος της ΝΔ.