Μητσοτάκης για την επένδυση της Microsoft: Η Ελλάδα παγκόσμιος κόμβος της ψηφιακής αποθήκευσης δεδομένων

Πρόεδρος Microsoft: Η μεγαλύτερη επένδυση μας στην Ελλάδα, δείγμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, στο λαό και στην κυβέρνηση.
Eurokinissi

Από το Μουσείο της Ακρόπολης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ, ανακοίνωσαν την τεράστια επένδυση του τεχνολογικού κολοσσού στην Ελλάδα, με τη δημιουργία ενός data center για την ψηφιακή αποθήκευση δεδομένων.

«Η Ελλάδα έχει τον ήλιο της, τώρα αποκτά και το cloud της», τόνισε σε ένα σημείο της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε στην σημασία της επένδυσης της Microsoft, υπογραμμίζοντας ότι θα συμβάλει στην συνολική ανάπτυξη της χώρας. «Το κέρδος δεν θα είναι μόνο το 1 δισ σε βάθος χρόνου, αλλά δίνει προστιθέμενη αξία στις επιχειρήσεις, καθώς η τεχνολογία είναι καταλύτης ανάπτυξης σε όλα τα επίπεδα», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι ο πιο κρίσιμος βραχίονας για το άλμα στο μέλλον.

«Η Ελλάδα γίνεται παγκόσμιος κόμβος της ψηφιακής αποθήκευσης δεδομένων», ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ όπως εξήγησε, κερδισμένες θα είναι –μεταξύ άλλων- συνολικά οι επιχειρήσεις, ενώ θα δοθεί σημαντική ώθηση στη νεοφυή επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Επίσης αναφέρθηκε και στην συνεργασία της Microsoft με την ελληνική κυβέρνηση στην Ολυμπία, εκεί όπου σύντομα ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα –μέσω της τεχνολογίας- να γνωρίσει τον ελληνικό πολιτισμό σε τρισδιάστατη απεικόνιση του χώρου και της ζωής των αρχαίων Ελλήνων. «Το παρελθόν θα ξαναζωντανέψει μπροστά στα μάτια μας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στη ασφαλή αποθήκευση των δεδομένων, κάτι που θα συμβάλει και στην αντιμετώπιση των fake news, χαρακτηρίζοντας την επένδυση ως κοινωνική τομή και βήμα εκδημοκρατισμού.

Στην τοποθέτηση του ο Πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ τόνισε ότι είναι η μεγαλύτερη επένδυση της εταιρείας στην Ελλάδα αυτά τα 28 χρόνια που δραστηριοποιείται στη χώρα μας, ενώ έδωσε έμφαση στα ζητήματα ασφάλειας των δεδομένων που θα αποθηκευτούν, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ξεκαθάρισε ότι αυτή η μεγάλη επένδυση είναι δείγμα εμπιστοσύνης της Microsoft στην ελληνική οικονομία, στο λαό της Ελλάδας και στην κυβέρνηση της χώρας.

Τα οφέλη από την συμφωνία με την Microsoft

Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, η συμφωνία που ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο της Microsoft και τον Πρωθυπουργό και προβλέπει τη δημιουργία του πρώτου συμπλέγματος datacenter στη χώρα μας (data center region), βάζει την Ελλάδα στο επίκεντρο των ψηφιακών εξελίξεων και την καθιστά πόλο έλξης σημαντικών τεχνολογικών επενδύσεων. Τα data centers είναι οι εγκαταστάσεις όπου αποθηκεύεται τεράστιος όγκος δεδομένων και υποστηρίζουν την τεχνολογία του cloud, αυτό που στα ελληνικά έχει μεταφραστεί υπολογιστικό νέφος. Η συγκεκριμένη τεχνολογία εξυπηρετεί τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που αντί να αποθηκεύουν τα δεδομένα τους στον υπολογιστή τους ή σε κάποιον server, θα χρησιμοποιούν την εφαρμογή του cloud, η οποία υποστηρίζεται και λειτουργεί χάρη στα data centers. Σύμφωνα με ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου, η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που αποκτά data center region (πρόκειται για ένα σύμπλεγμα τριών εγκαταστάσεων datacenter). Μέχρι τώρα η Microsoft διατηρεί σε λειτουργία datacenters σε 4 χώρες της Ε.Ε., τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ιρλανδία. Ακόμη, υπό κατασκευή βρίσκονται σε άλλες 3, την Πολωνία, την Ιταλία και την Ισπανία. Η Ελλάδα γίνεται συνεπώς μόλις η 8η χώρα της Ε.Ε. που επιλέγεται από τη Microsoft για να μεταφέρονται και αποθηκεύονται τα δεδομένα του Cloud και μόλις η 27η σε όλο τον κόσμο.

O οδικός χάρτης της επένδυσης

Η data center region, όπως ονομάζονται τα συμπλέγματα data center της Microsoft, θα χωροθετηθεί στην Αττική. Η κατασκευή τριών διακριτών μονάδων επιλέγεται ως λύση για να τηρηθούν οι πολύ αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους ακόμη και σε περίπτωση βλάβης σε ένα εξ αυτών λόγω φυσικής καταστροφής (π.χ. σεισμός) ή άλλον λόγο. Παράλληλα, λόγω και της πολιτικής του «αρνητικού αποτυπώματος» CO2 (carbon negative) της εταιρείας, θα αξιοποιηθεί στο έπακρο η πράσινη ενέργεια για τη λειτουργία τους.

Η Ελλάδα στην 4η βιομηχανική επανάσταση

Όπως επισημαίνουν από την κυβέρνηση, αν και το ύψος της επένδυσης δεν μπορεί ακόμη να προσδιοριστεί με ακρίβεια, εκτιμάται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή των data centers και σε δεκάδες για τη λειτουργία τους. Το οικονομικό αποτύπωμα τέτοιας επένδυσης υπολογίστηκε στο 1 δισ. στην Πολωνία και 1,5 δισ. στην Ιταλία. Αρκετές θα είναι και οι καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν. Η ίδια η εταιρεία θα εκπαιδεύσει 100.000 άτομα, όχι για να προσληφθούν προφανώς από την Microsoft, αλλά είναι ενδεικτικό της ζήτησης που δημιουργεί η 4η βιομηχανική επανάσταση, πόσο μάλλον για όλες τις έμμεσες θέσεις εργασίας. Μάλιστα επενδύσεις όπως αυτή της Microsoft ή της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες προϋποθέτουν την πρόσληψη επιστημόνων υψηλής εξειδίκευσης, ενισχύουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης για αναστροφή του brain drain και την επιστροφή των νέων επιστημόνων που έφυγαν από την Ελλάδα την περίοδο της κρίσης.

Αυτό που τονίζουν συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι ότι τα πιο σημαντικά οφέλη, δεν προκύπτουν ούτε από το κεφάλαιο που θα επενδυθεί αλλά ούτε και από τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν. Αντίθετα θα είναι προϊόν της λειτουργίας των data centers στην Ελλάδα. Η συγκεκριμένη επένδυση κινητοποιεί τον μετασχηματισμό υπολοίπων επιχειρήσεων. Το Cloud (ή υπολογιστικό νέφος στα ελληνικά) επιτρέπει σε πολλές επιχειρήσεις να εκσυγχρονιστούν και να ενισχύσουν σημαντικά την ανταγωνιστικότητα τους. Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα πολλές μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις επιλέγουν, αντί των «παραδοσιακών» servers, να αποθηκεύσουν τα ψηφιακά δεδομένα τους στο Cloud. Μέχρι τώρα τα δεδομένα του Cloud που προέρχονταν από την Ελλάδα κατέληγαν σε χώρες όπως ή Ολλανδία ή η Ιρλανδία. Πλέον θα αποθηκεύονται στα datacenters που θα δημιουργηθούν στη χώρα μας. Η εξέλιξη αυτή έχει αρκετά πλεονεκτήματα, με κυριότερα τα εξής δύο: πρώτον αυξάνεται ο βαθμός ασφάλειας καθώς και αυτό που θα μεταφράζαμε κάπως αδόκιμα στα ελληνικά ως ανθεκτικότητα (από το αγγλικό resilience). Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το ότι τα ψηφιακά αρχεία του cloud θα βρίσκονται επί ελληνικού εδάφους αλλά και με την εξάλειψη τεχνικών προβλημάτων που είχαν να κάνουν με το «ταξίδι» που έκαναν τα δεδομένα στο εξωτερικό. Και φυσικά οι πληροφορίες που θα αποθηκεύονται στο cloud θωρακίζονται τόσο από τους πολύ αυστηρούς κανόνες που θέτει η ίδια η Microsoft όσο και από το θεσμικό πλαίσιο του GDPR που διασφαλίζει την ιδιωτικότητα στη διακίνηση προσωπικών δεδομένων. Το δεύτερο σημαντικό πλεονέκτημα –πάντα σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- είναι η αύξηση της ταχύτητας μετάδοσης των δεδομένων που επιτρέπει την ανάπτυξη νέων τεχνολογικών εφαρμογών και την αύξηση της παραγωγικότητας συνολικά για την ελληνική οικονομία. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η διεύρυνση της χρήσης του Cloud θεωρείται προϋπόθεση για την ανάπτυξη κλάδων που έχουν ταυτιστεί με την 4η βιομηχανική επανάσταση όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική, το machine learning και τα «μεγάλα δεδομένα» (big data).

Αυτό που επίσης τονίζεται από το Μέγαρο Μαξίμου, είναι ότι αν και η απόφαση για τη χωροθέτηση των data centers στην Αττική υπαγορεύθηκε από αμιγώς οικονομικούς λόγους, είναι βέβαιο πως η αποθήκευση δεδομένων του Cloud στην Ελλάδα, συμβάλλει στην ενίσχυση του γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας στην ευρύτερη περιοχή.

Πέρα από τα datacenters

Η εγκατάσταση του συμπλέγματος των data centers εντάσσεται στη στρατηγική συμφωνία #GrforGrowth η οποία περιλαμβάνει πολλές ακόμη δράσεις. Η πιο σημαντική είναι η κατάρτιση και πιστοποίηση δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, όπως επίσης φοιτητών και ανέργων. Συγκεκριμένα, η εταιρεία σχεδιάζει να εκπαιδεύσει πάνω από 20 χιλ δημοσίους υπαλλήλους και 20 χιλ. από ιδιωτικές επιχειρήσεις. Στόχος είναι να καταρτιστούν συνολικά 100 χιλ.

Ακόμη, υπό εξέλιξη βρίσκεται συνεργασία μεταξύ της Microsoft και του Υπουργείου Πολιτισμού με στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μέσω ψηφιακών εφαρμογών που αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη και την επαυξημένη πραγματικότητα (augmented reality) στην Αρχαία Ολυμπία.

Δημοφιλή