Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση τσακίζει τους Έλληνες στους φόρους και δεν κάνει τίποτα για να προωθήσει σημαντικά έργα

Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση τσακίζει τους Έλληνες στους φόρους και δεν κάνει τίποτα για να προωθήσει σημαντικά έργα
Eurokinissi

«Η ψηφιακή οικονομία είναι το όχημα για την ανάπτυξη του μέλλοντος. Διαμορφώνει νέες ευκαιρίες απασχόλησης, ανοίγει τελείως νέους δρόμους στην καινοτομία και την παραγωγή. Δημιουργεί όμως και τεράστιες νέες προκλήσεις που δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας στο συνέδριο Digital Economy Forum 2018 που διοργάνωσε ο ΣΕΠΕ.

Όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, «η Ελλάδα κατατάσσεται 26η στο σύνολο των 28 κρατών μελών της Ε.Ε. Το δυστύχημα όμως, δεν είναι μόνο ότι η Ελλάδα είναι ουραγός. Είναι ότι, τουλάχιστον σήμερα, δεν διαφαίνεται καμία προοπτική να ανακάμψει. Η σημερινή Κυβέρνηση είναι μόνο για τα λόγια. Εσείς οι άνθρωποι της αγοράς της πληροφορικής ξέρετε καλά ότι στα έργα παίρνει μηδέν. Τουλάχιστον σε αυτό τον πλανήτη. Γιατί για το διάστημα δεν ξέρω. Θα δούμε τι θα καταφέρει ο νέος επικεφαλής του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, αν και από τις δημόσιες παρεμβάσεις του δεν νομίζω ότι μπορεί να ελπίζει κανείς σε πολλά. Ο προηγούμενος, που απήλθε παραιτούμενος, επικαλέστηκε δημοσίως τη φράση «follow the money». Έκφραση η οποία στην γήινη και όχι στη διαστημική ορολογία, παραπέμπει δυστυχώς σε μαύρη τρύπα. Ελπίζω γρήγορα να βγει από αυτήν ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και να μας εξηγήσει τί ακριβώς σημαίνουν όλα αυτά -πέρα, φυσικά, από τα ευκόλως εννοούμενα που παραλείπονται».

Στη συνέχεια της ομιλίας του εξήγησε πως το προσωπικό του στοίχημα είναι να μην χάσει κι αυτό το τρένο της τεχνολογικής επανάστασης η Ελλάδα. Επομένως, το ερώτημα που αφορά την εθνική μας οικονομία, την ανάπτυξη και την προοπτική των νέων μας, είναι πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τις επενδύσεις από, αλλά και σε εταιρίες υψηλής τεχνολογίας. Καθώς και πώς μπορούμε να ενσωματώσουμε συνολικά στην αναπτυξιακή μας λογική την τεχνολογική διάσταση.

«Κυρίες και κύριοι, σήμερα περισσότερο παρά ποτέ χρειάζεται σχέδιο που θα αποτυπώνει μια ξεκάθαρη στρατηγική μετάβασης στην ψηφιακή εποχή. Αυτή απαιτεί συνεκτικές παρεμβάσεις:

· στο περιβάλλον καινοτομίας,

· στις εκπαιδευτικές πολιτικές

· και στις πολιτικές για την αγορά απασχόλησης.

Το εξειδικευμένο ανθρώπινο κεφάλαιο είναι από τα πλέον σημαντικά προαπαιτούμενα για ένα αποτελεσματικό οικοσύστημα καινοτομίας. Η έρευνα και ανάπτυξη αποτελούν ένα βασικό απαιτούμενο για την καινοτομία. Οι επιδόσεις της Ε&Α μετρούνται με διπλώματα ευρεσιτεχνίας και δημοσιεύσεις. Και κυρίως με την σωρευτική αύξηση γνώσεων, που οδηγούν στην καινοτομία και στη βελτίωση του τελικού προϊόντος της επιχείρησης μέσω της αυξημένης παραγωγικότητας.

Η συνεργασία και η αλληλεπίδραση μεταξύ Πανεπιστημίων, ερευνητικών ιδρυμάτων, επιχειρήσεων και άλλων συμμετεχόντων του συστήματος καινοτομίας προσφέρει οικονομικά πλεονεκτήματα για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Η χρηματοδότηση είναι βασικός παράγοντας καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας καινοτομίας. Όχι μόνο η δημόσια, αλλά και η ιδιωτική χρηματοδότηση είναι και οι δύο εξίσου σημαντικές. Ακόμη, όμως, και αν οι παραπάνω όροι ικανοποιούνται, οποιαδήποτε προσπάθεια συνολικής αλλαγής ως προς το μοντέλο της καινοτομίας κινδυνεύει να αποτύχει αν οι επιχειρηματίες, μικροί, μεσαίοι, μεγάλοι, αντιμετωπίζουν ένα στρεβλό περιβάλλον ανταγωνισμού και ένα περιβάλλον εχθρικό σε νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, αλλά και - το τονίζω - στην προστασία των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας. Φυσικής, αλλά και πνευματικής», είπε επίσης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως τσακίζει στους φόρους τους Έλληνες και κουρεύει τις συντάξεις τους, αλλά ταυτόχρονα δεν κάνει τίποτα για να προωθήσει σημαντικά έργα όπως την υποχρεωτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης σε συναλλαγές Βusiness to Business.

«Δυστυχώς, φοβάμαι ότι η σημερινή Κυβέρνηση δεν μπορεί να επωφεληθεί από αυτήν τη θετική εξέλιξη. Όχι μόνο γιατί δεν μπορεί να σχεδιάσει, όπως προανέφερα ούτε ένα αναπτυξιακό σχέδιο εδώ και τρία χρόνια. Αλλά και γιατί συχνά, δεν μπορούν καν να συνεννοηθούν τα στελέχη τους μεταξύ τους», διευκρίνισε.

«Κυρίες και κύριοι, μέχρι σήμερα, η απουσία ενός οράματος για τη χώρα σε θέματα ψηφιακής πολιτικής ήταν ξεκάθαρη. Με το Πρόγραμμά μας πιστεύουμε ότι θα πετύχουμε σύντομα να καλύψουμε το χαμένο έδαφος και ότι θα αρχίσουμε επιτέλους να συγκλίνουμε με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη στον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας προς όφελος των πολιτών της χώρας μας. Είναι ίσως η τελευταία, μεγάλη ευκαιρία ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Πατρίδας μας. Το τελευταίο μεγάλο όραμα, αυτή η δύναμη η ενοποιητική, η οποία θα μας επιτρέψει, να κάνουμε όλοι μαζί, ένα μεγάλο άλμα, στο μέλλον. Θα το ξαναπώ: Δεν έχουμε την πολυτέλεια, να παραμείνουμε, ουραγοί της Ευρώπης, στα θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού. Εμείς έχουμε τη βούληση. Προσωπικά, έχω τη βούληση, αυτό το άλμα να το κάνουμε πράξη. Η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει άλλο πίσω. Το μέλλον μας ανήκει. Έχουμε το σχέδιο. Και σύντομα θα κληθούμε να το κάνουμε πράξη. Γιατί πραγματικά όλοι μας και ειδικά ο κλάδος, της τεχνολογίας, αξίζουμε καλύτερα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την προσοχή σας», κατέληξε στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δημοφιλή