Μητσοτάκης: «Η λύση για την ονομασία της ΠΓΔΜ, θα πρέπει να αναζητηθεί σε κάποια άλλη συγκυρία»

Μητσοτάκης: «Η λύση για την ονομασία της ΠΓΔΜ, θα πρέπει να αναζητηθεί σε κάποια άλλη συγκυρία»
Pacific Press via Getty Images

«Δεν πρόκειται να ανεχτώ να διχάσουμε τους Έλληνες, για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς», δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής της ΝΔ, παρουσία των δύο προκατόχων του Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά.

Ο κ. Μητσοτάκης, εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα η λύση κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να αναζητηθεί σε κάποια άλλη συγκυρία και αφού έχει προηγηθεί η κατάλληλη προετοιμασία. «Εκτός», πρόσθεσε, «και αν υπάρχουν κάποιοι που μόνο για την καρέκλα είναι πρόθυμοι να απεμπολήσουν τα ελληνικά συμφέροντα».

Τόνισε, εξάλλου ότι το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ είναι μια υπόθεση που θα πρέπει να τη χειριστούν αυτοί που την άνοιξαν, για να ξεκαθαρίσει: «Εμείς συνένοχοι σε μια ιστορία που κινδυνεύει να τραυματίσει την ψυχή του έθνους δεν θα γίνουμε».

«Το να αποδείξουμε ότι τα πράγματα πάνε στραβά είναι το πιο εύκολο. Η πραγματικότητα δεν χαρίζεται σε καμία ΕΡΤ και σε κανένα εγκάθετο Μέσο» είπε στη συνέχεια ο κ.Μητσοτάκης, συνεχίζοντας τις επιθέσεις κατά πάντων για να προσθέσει ότι απαιτείται μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. «Ποτέ η διεθνής εικόνα της πατρίδας μας δεν ήταν τόσο φθαρμένη», συνέχισε και χαρακτήρισε ως ”μετανοημένο επαναστάτη” τον κ.Τσίπρα.

Για το Σκοπιανό ο κ.Μητσοτάκης είπε: «Η κυβέρνηση Τσίπρα Καμμένου υπονομεύει τη λύση του προβλήματος που εκκρεμεί με τη γείτονα χώρα. Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε μια διαπραγμάτευση χωρίς να έχει διαμορφώσει προηγουμένως ενιαία κυβερνητική θέση. Το έκανε για να διευκολύνει τον κ.Καμμένο που άλλαζε άποψη ανά έξι ώρες: Το πρωί εμπιστευόταν τον κ.Κοτζιά, το μεσημέρι ζητούσε δημοψήφισμα και το βράδυ το έπαιρνε πίσω. Είτε πρόκειται για πολιτική ελαφρότητα είτε για ανθρώπινη φαιδρότητα είναι κάτι που αποτελεί κατάντια για τη χώρα. Ο κ.Τσίπρας δεν διαμόρφωσε εθνική θέση. Διαπραγματεύεται κρυφά και αντί να ενημερώσει την αντιπολίτευση προσπάθησε να την παγιδεύσει.

Το 2008 σε μια κρίσιμη συγκυρία, με τις ΗΠΑ να πιέζουν ασφυκτικά, η κυβέρνηση Καραμανλή απέτρεψε την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ χωρίς προηγούμενη λύση. πού ήταν αυτοί που σήμερα ζητούν εξηγήσεις; Υπέγραφαν κείμενα που ζητούσαν να αναγνωρισθούν τα Σκόπια ως Μακεδονία. Αυτά μας έλεγαν οι ΣΥΡΙΖΑίοι το 2008. Ο κ. Τσακαλώτος, ο κ. Γαβρόγλου, η κα Χριστοδουλοπούλου, ο κ. Καρανίκας και 200 ακόμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Οχι μαθήματα σε μας, από αυτούς που υπονόμευαν τότε τον δικό μας διαπραγματευτικό αγώνα.

Ο κ.Τσίπρας με όσα λέει και όσα κάνει δεν τον εμπιστεύονται οι Έλληνες. Ετσι φθάσαμε στο συλλαλητήριο της περασμένης Κυριακής. Οι Έλληνες δεν ανέχονται να παίζουν κάποιοι με το φιλότιμο και τον πατριωτισμό τους. Η κυβέρνηση, ζαλισμένη από μια κινητοποίηση που δεν περίμενε, πήγε να απαξιώσει. Είναι ντροπή να χαρακτηρίζονται ακραίοι.

-Δεν ανέχομαι από κανένα την ανιστόρητη ταύτιση του πατριωτισμού με τον ακραίο εθνικισμό. Για την πατρίδα μας πολέμησαν οι γονείς μας και οι παππούδες μας. Δεν ήταν ακραίοι. Πατριώτες ήταν.

-Ο διχασμός έφερνε πάντα ήττες και ενίοτε εθνικές τραγωδίες.

-Οι σκοπιανοί πρέπει να αλλάξουν το σύνταγμά τους και δεν θα δεχόμουν καμία αναφορά σε μακεδονικό έθνος, όπως έκανε χωρίς να πάρει απάντηση από τον κυβέρνηση, ο κ.Νίμιτς.

-Ο κ.Τσίπρας συναντάται σε λίγο στο Νταβός με τον κ.Ζάεφ χωρίς να έχει ενημερώσει κανέναν στην Ελλάδα. Δεν πρόκειται να ανεχθώ να διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους σκοπιανούς. και δεν θα δεχθώ τη ρήξη των δεσμών της Μακεδονίας με την υπόλοιπη Ελλάδα. Ούτε όμως θα επιτρέψω σε διάφορα ακραία στοιχεία να καπηλευθούν τις εύλογες ανησυχίες του λαού. Όπως ήρθαν τα πράγματα η λύση θα πρέπει να αναζητηθεί σε κάποια άλλη συγκυρία.»

Ο κ.Μητσοτάκης απηύθυνε πρόσκληση στους πολίτες να συστρατευθούν με τη ΝΔ για να επέλθει η μεγάλη πολιτική αλλαγή, όπως είπε. ”Το να σηκωθεί όρθια η πατρίδα μας είναι μια υπόθεση που μας αφορά όλους. Δεν περισσεύει κανείς. Αξίζουμε καλύτερα, ελάτε μαζί μας|.

Δημοφιλή