Επίσκεψη Σιν Τζινπίνγκ - Μητσοτάκης: «Ο Πειραιάς να γίνει το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης»

Θερμή υποδοχή του Πρωθυπουργού στον Κινέζο Πρόεδρο
Από την υποδοχή του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Κινέζο Πρόεδρο Σιν Τζινπίνγκ στο Μέγαρο Μαξίμου. Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019.
Από την υποδοχή του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Κινέζο Πρόεδρο Σιν Τζινπίνγκ στο Μέγαρο Μαξίμου. Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019.
Anadolu Agency via Getty Images

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη νέα εποχή που σηματοδοτούν οι στενές σχέσεις που «χτίζονται» μεταξύ Ελλάδας και Κίνας

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει την Κίνα όχι μόνο ως μία μεγάλη δύναμη, αλλά ως μία χώρα που κατέκτησε -όχι εύκολα- έναν πρωταγωνιστικό γεωστρατηγικό, οικονομικό αλλά και πολιτικό ρόλο και επεσήμανε –απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Κίνας- «ότι έχετε κάθε λόγο να είστε υπερήφανοι γι’ αυτά τα οποία έχετε πετύχει».

Σημαντικό σημείο, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, είναι όλο το πλαίσιο και όλο το φάσμα των διμερών μας σχέσεων οι οποίες και θα αποτυπωθούν με την υπογραφή 16 διμερών συμφωνιών σε πολλούς τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ιδιαίτερα την πρόοδο στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών αναφέροντας ότι είναι θερμότερες από ποτέ. «Η εμπιστοσύνη μας είναι δεδομένη. Και η συνεργασία μας είναι ανοιχτή σε πολλούς, νέους παραγωγικούς ορίζοντες», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος στην συνέχεια έκανε αναφορά στην πλούσια ιστορία των δύο πολιτισμών.

«Οι πολιτισμοί μας αναλαμβάνουν ωστόσο, τώρα, έναν ρόλο σπάνιο και πολύτιμο: Να μεταγγίσουν δικαιοσύνη, μέτρο και -τολμώ να πω- αρμονία στις ταραγμένες διεθνείς σχέσεις των καιρών μας. Να αντιπαραθέσουν τη διαχρονική τους σοφία στην τραχύτητα των σύγχρονων προβλημάτων και να οδηγήσουν, έτσι, σε ειρηνικές, ώριμες και γόνιμες απαντήσεις στις παγκόσμιες προκλήσεις του 21ου αιώνα», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Και δεν κρύβω την χαρά μου γιατί τώρα που η χώρα μας αναπτύσσεται και πάλι, ανακτά πρωταγωνιστικό ρόλο, πρωταγωνιστική θέση -όχι μόνο στην ευρύτερη γειτονιά μας αλλά και στην Ευρώπη συνολικά- όχι απλά μένουμε συνεργάτες αλλά διευρύνουμε τους κοινούς μας στόχους», τόνισε ο Πρωθυπουργός για την εμβάθυνση αυτών των σχέσεων.

Σχετικά με την υπογραφή 16 κυβερνητικών και επιχειρηματικών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι ανοίγει ένας νέος δρόμος και τόνισε ότι χαίρεται ιδιαίτερα σε όλα τα επίπεδα για την υψηλή εκτίμηση που έχει η Κινεζική κυβέρνηση στη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει μαζί με τον Κινέζο Πρόεδρο στις εγκαταστάσεις της COSCO στον Πειραιά, δίνοντας έμφαση στον κοινό- όπως τον χαρακτήρισε- στόχο. «Ο Πειραιάς να μην γίνει απλά το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου αλλά -γιατί όχι- το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης».

Όπως επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, η Ελλάδα γίνεται βασική «πύλη» -το σημείο εκκίνησης- του «Σινο-ευρωπαϊκού διαδρόμου». Εμπορικού και επενδυτικού. Όχι μόνο προς την Ευρώπη αλλά και από την Ευρώπη. Όπως και από και προς την Ασία συνολικά.

Από την υποδοχή του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Κινέζο Πρόεδρο Σιν Τζινπίνγκ στο Μέγαρο Μαξίμου. Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019.
Από την υποδοχή του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Κινέζο Πρόεδρο Σιν Τζινπίνγκ στο Μέγαρο Μαξίμου. Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019.
ARIS MESSINIS via Getty Images

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στις συνεργασίες που θα ξεκινήσουν στον χρηματοπιστωτικό τομέα, καλωσορίζοντας στην Αθήνα την ίδρυση γραφείου της China Development Bank, την ίδρυση υποκαταστήματος της Bank of China, καθώς και την εγκατάσταση Γραφείου Αντιπροσωπείας της μεγαλύτερης τράπεζας στον κόσμο, της International Commercial Bank of China.

Στο θέμα του τουρισμού, σημείωσε τον μεγάλο στόχο: «Το 2021 να φτάσουμε τους 500.000 κινέζους επισκέπτες στην Ελλάδα. Το 2021, ένα εξαιρετικά σημαντικό έτος για την Ελλάδα, 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Και για την Κίνα, 100 χρόνια από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος».

Τέλος, χαιρέτισε την προστασία έξι σημαντικών εθνικών μας προϊόντων -από την φέτα και το λάδι μέχρι τη μαστίχα και τα κρασιά μας- στη γιγαντιαία αγορά της Κίνας, στο πλαίσιο της σημαντικής Συμφωνίας Ε.Ε.-Κίνας.

Δημοφιλή