ΠΟΛΙΤΙΚΗ
08/06/2021 13:05 EEST

Μητσοτάκης: Η συζήτηση για τις διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους θα ανοίξει σύντομα

Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Δημοκρατίας «έβγαλαν είδηση» για την πορεία της πανδημίας και τους εμβολιασμούς.

Dimitris Papamitsos
Mitsotakis - Sakellaropoulou

Στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεων τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, τις οποίες χαρακτήρισε θετικές.

«Eχουμε διαπιστώσει τις τελευταίες εβδομάδες  μια σημαντική μείωση  στον αριθμό των κρουσμάτων, μια ταχύτατη αποκλιμάκωση στον αριθμό των νοσηλειών αλλά και στους διασωληνωμένους συμπολίτες μας. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι στις αρχές του περασμένου μήνα οι διασωληνωμένοι συμπολίτες στην πατρίδα μας είχαν ξεπεράσει τους 800, σήμερα είναι λίγο κάτω από τους 370 και εκτιμούμε ότι αυτή η αποκλιμάκωση, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Χαρακτήρισε όμως λυπηρό το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ασθενών που νοσηλεύονται στις εντατικές, έμειναν ανεμβολίαστοι από επιλογή τους, τονίζοντας ότι «αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το αλλάξουμε.»

Σχετικά με την Επιχείρηση «Ελευθερία», ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση του καθώς, όπως είπε, προχωρά με πολύ γρήγορους ρυθμούς, «σταθερά στους 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα, 1% του πληθυσμού εμβολιάζεται κάθε μέρα, 6.200.000 εμβόλια έχουν γίνει στην πατρίδα μας, παραπάνω από 4.000.000 συμπολίτες μας έχουν λάβει ήδη την πρώτη δόση.» Σύμφωνα με τον Κυριάκος Μητσοτάκη, η διαδικασία του εμβολιασμού θα πρέπει να συνεχιστεί με την ίδια ένταση «έτσι ώστε να μπορέσουμε, από τη μία να χτίσουμε το τείχος ανοσίας, στο οποίο πια πλησιάζουμε με τους ρυθμούς που κινούμαστε και από την άλλη να εξασφαλίσουμε ότι και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αυτή η πτωτική τάση θα συνεχίζεται, ο τουρισμός μας θα λειτουργήσει κανονικά». Μάλιστα, όπως συμπλήρωσε, τα πρώτα δείγματα είναι πολύ ενθαρρυντικά και θα μπορέσει και η οικονομία να ανακάμψει ταχύτατα.

Ο πρωθυπουργός όμως εστίασε και στο θέμα των διευκολύνσεων για τους εμβολιασμένους, δηλαδή για τις περισσότερες ελευθερίες που θα μπορούν να απολαμβάνουν όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο. «Θεωρώ ότι αυτή η συζήτηση θα ανοίξει σύντομα. Θα ανοίξει από πλευράς κυβέρνησης από την στιγμή που όλοι οι συμπολίτες μας θα έχουν την δυνατότητα εντός εύλογου χρονικού διαστήματος να έχουν πρόσβαση σε ένα εμβόλιο, θεωρώ απολύτως λογικό όμως,  όπως ήδη συμβαίνει, π.χ. με το ψηφιακό πιστοποιητικό,  αρκεί η απόδειξη του εμβολιασμού, ενώ σε άλλη περίπτωση πρέπει κάποιος να κάνει συνέχεια ένα τεστ για να αποδεικνύει ότι είναι αρνητικός», εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ αναφέρθηκε και στην συζήτηση που πρέπει να γίνει για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ειδικών κατηγοριών εργαζομένων, όπως για παράδειγμα οι υγειονομικοί.

«Οπότε, εν κατακλείδι, τα πράγματα πηγαίνουν πολύ καλύτερα και στο μέτωπο της πανδημίας, η εγρήγορση προφανώς και πρέπει να είναι δεδομένη, διότι δεν έχουμε τελειώσει ακόμη με την περιπέτεια αυτή και η προσήλωσή μας θα πρέπει να στραφεί στο να πείσουμε τους καχύποπτους συμπολίτες μας ότι πρέπει και αυτοί να κάνουν το βήμα να εμβολιασθούν. Το εμβόλιο είναι ένα δώρο της επιστήμης. Πάνω απ΄ όλα προστατεύει τους ίδιους και τις οικογένειές τους από τον κίνδυνο μιας πολύ σοβαρής νοσηλείας. Είναι όμως και μία πράξη κοινωνικής ευαισθησίας. Η αντίληψη, ότι «δεν βαριέσαι, ας το κάνει ο άλλος για να μην το κάνω εγώ», είναι μία αντίληψη η οποία δυστυχώς υπονομεύει συνολικά την κοινωνική συνοχή και δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ικανοποίηση της για τη μείωση του αριθμού και των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων και χαρακτήρισε ενθαρρυντικό «ότι οι νέοι δείχνουν να μένουν μακριά από ιδεοληψίες και φοβίες και να προχωρούν, με σημαντικό ρυθμό, να εμβολιαστούν προκειμένου ακριβώς να ανακτήσουν αυτή την ελευθερία που στερηθήκαμε όλο αυτό το διάστημα, σε επίπεδο κοινωνικής συμπεριφοράς τουλάχιστον.»

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε επίσης στο θέμα του Συντάγματος και των ατομικών δικαιωμάτων. «Πέρα από την προστασία της δημόσιας υγείας το Σύνταγμα κατά κανένα τρόπο δεν αναγνωρίζει δικαίωμα σε κάποιον να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του άλλου και την υγεία του. Άρα το όριο της ελευθερίας  των επιλογών μας, είναι ο διπλανός μας. Είναι ο άλλος. Επομένως είναι πολύ εσφαλμένη αυτή η αντιμετώπιση και δεν νομίζω ότι υποστηρίζεται σοβαρά από συνταγματολόγους. Ιδιαίτερα  μάλιστα για ανθρώπους που λειτουργούν, δουλεύουν και επηρεάζουν πάρα πολύ πληθυσμό, όπως αναφέρατε και εσείς», τόνισε η ΠτΔ, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι «η επιβολή υποχρεώσεων προκειμένου να μην θίξουμε ακριβώς αυτή την έννοια κοινωνικής αλληλεγγύης και της αίσθησης της κοινωνικής ευθύνης, νομίζω ότι είναι αυτονόητη.»

Στο τέλος της τοποθέτησης της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συνειδητοποιήσουν όλοι, ότι ο μόνος δρόμος για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, είναι ο εμβολιασμός «ώστε να ανακτήσουμε αυτά τα οποία στερηθήκαμε τόσο καιρό και να έχουμε και μία ασφάλεια για το μέλλον. Γιατί κανείς δεν μπορεί να μας υποσχεθεί κάτι για επόμενα κύματα, όπως οι ερευνητές λένε- ω μη γένοιτο- για το φθινόπωρο.»