Μητσοτάκης: Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην ισχύσει η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

«Η συμφωνία οδήγησε την Τουρκία σε μια πρωτοφανή διπλωματική απομόνωση», είπε ο Πρωθυπουργός.
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για τα επόμενα βήματά της προκειμένου να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα και ειδικά στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή, την συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης. «Αυτό το χαρτί δεν το αναγνωρίζει κανείς και δεν σημαίνει τίποτα, θα καταρρεύσει. Όχι μόνο γιατί είναι παράνομο αλλά γιατί δεν υπάρχει αντισυμβαλλόμενο μέρος, με νομιμοποίηση, να το επικυρώσει στη Λιβύη. Και εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας αυτή η συμφωνία να μην ισχύσει» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, «τα κείμενα που επικαλείται η Άγκυρα για τις θαλάσσιες ζώνες δεν παράγουν νομικό αποτέλεσμα ούτε και πρόκειται να κυρωθούν, όχι μόνο γιατί είναι αγεωγράφητα και ανιστόρητα καταργώντας από τον χάρτη ελληνικά νησιά αλλά και γιατί οδήγησαν την Τουρκία σε μια πρωτοφανή διπλωματική απομόνωση. ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ, Αίγυπτος, Ισραήλ καταδίκασαν την στάση της Τουρκίας μέσα σε δύο εικοσιτετράωρα. Ακόμη και μέσα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ που πάντα τηρούσε ίσες αποστάσεις απέναντι στις διαφορές μας με την Τουρκία, ισχυρές χώρες κατέκριναν τη στάση της γειτονικής χώρας, με πρώτο τον Πρόεδρο Μακρόν, ο οποίος έθεσε φραγμό στην επιθετικότητα των γειτόνων μας».

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα του Λίβυου πρέσβη ο οποίος ήδη επιστρέφει στη χώρα του, αλλά και της επίσκεψης στην Ελλάδα του Προέδρου του Κοινοβουλίου της Λιβύης, την ερχόμενη εβδομάδα. Όπως διευκρίνισε ο κ. Μητσοτάκης, πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, καθώς ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης έχει ήδη εκφράσει στον ΟΗΕ την κάθετη διαφωνία του για τη συμφωνία την οποία υπέγραψε ο Λίβυος Πρωθυπουργός με τον Τούρκο Πρόεδρο, λέγοντας ξεκάθαρα ότι η Λιβύη δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία. «Κατά συνέπεια δεν μπορεί να υπογραφεί καμία συμφωνία η οποία να θέτει στο τραπέζι της συζήτησης τον καθορισμό θαλασσίων συνόρων μεταξύ δύο χωρών που δεν έχουν θαλάσσια σύνορα», ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός

Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης ήταν το ένα από τα δύο κρίσιμα μέτωπα που κυριάρχησαν στην συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Λονδίνο με τον Ταγίπ Ερντογάν. Το δεύτερο είναι το μεταναστευτικό όπου –σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης στον Τούρκο πρόεδρο- η γειτονική χώρα δεν τηρεί ειδικά το τελευταίο διάστημα.

Για το μεταναστευτικό, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, υπάρχουν πέντε ξεκάθαρες προτεραιότητες από ελληνικής πλευράς: Φύλαξη των συνόρων. Ανακούφιση των νησιών. Ελεγχόμενα κέντρα. Γρήγορες επιστροφές. Προστασία των ασυνόδευτων παιδιών.

«Οι Διεθνείς Οργανισμοί, όλοι, στηρίζουν το σχέδιο της κυβέρνησης και αυτό είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό, διότι τους θέλουμε αρωγούς στην προσπάθειά μας. Το νέο κέντρο, εξάλλου, η νέα φυλασσόμενη εγκατάσταση στη Σάμο, κατασκευάζεται με την εποπτεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και πιστεύω ότι θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει εντός των επόμενων μηνών», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι ενισχύονται οι δυνάμεις αποτροπής με νέους συνοριοφύλακες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Εξωφρενική» και «απαράδεκτη» η απέλαση του Λίβυου πρέσβη, σύμφωνα με την Τουρκία και τη Λιβύη

«Συμπερασματικά, η θέση μας είναι σαφής: Η Ελλάδα κάνει καλά τη δουλειά της. Το ίδιο πρέπει να κάνει και η Τουρκία. Αλλά και η Ευρώπη -στο δικό της μέτρο», είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας ότι η κυβέρνηση αναδεικνύει το μεταναστευτικό ως κεντρική ευρωπαϊκή προτεραιότητα. Ταυτόχρονα όμως ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που θα χρειαστεί χρόνο για να επιλυθεί. «Σε δύσκολες συνθήκες, η ελληνική πολιτική υπάρχει, διαρκεί και προχωρεί. Ωστόσο, όπως έχω πει πολλές φορές, το μεταναστευτικό ήλθε για να μείνει. Είναι πρόβλημα διεθνές, ευρωπαϊκό, το οποίο υπερβαίνει τις δυνάμεις ενός μόνο κράτους. Προφανώς, η αντιμετώπισή του δεν θα είναι ούτε εύκολη, δεν θα είναι ούτε γρήγορη. Απαιτεί ενότητα, απαιτεί αποφασιστικότητα, απαιτεί και ανθρωπιά. Αλλά, μερικές φορές, και υπομονή από τον λαό μας. Και κατανόηση στις δυσκολίες που προκύπτουν», ήταν τα λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο κομμάτι των ελληνοτουρκικών, ο Πρωθυπουργός άσκησε έντονη κριτική στον Αλέξη Τσίπρα για τις θέσεις που εξέφρασε.

«Βεβαίως, ενώ εγώ βρισκόμουν απέναντι στον Τούρκο πρόεδρο πληροφορήθηκα, δυστυχώς, τις απρεπείς και διχαστικές δηλώσεις του κ. Τσίπρα. Λάθος στάση, λάθος άποψη, λάθος πράξεις, κυρίως όμως τη λάθος στιγμή! Λυπάμαι! Και η ιστορία της παράταξής μου, αλλά και το προσωπικό μου ήθος, δεν μου επιτρέπουν να κάνω μέρος του κομματικού ανταγωνισμού τα εθνικά μας θέματα. Θα σταματήσω εδώ. Θα πω μόνο τούτο: Σε μία εξαιρετικά κρίσιμη εθνική στιγμή, ο κ. Τσίπρας έβγαλε τον χειρότερο εαυτό του. Εύχομαι, ειλικρινά, αυτός ο εαυτός του να μην είναι και ο μόνος».

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η Ελλάδα συχνά βρέθηκε σε καταιγίδες και φουρτούνες, τις οποίες όμως ξεπέρασε με ενότητα, με σωστές επιλογές και συμμάχων αλλά και στόχων, έχοντας πάντα για πυξίδα το Διεθνές Δίκαιο και το εθνικό συμφέρον. «Αυτό θα κάνει και τώρα. Και είμαι σίγουρος πως θα βγει και πάλι σε ήρεμα νερά για να συνεχίσει τη ρότα της προόδου που έχει χαράξει», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.

Δημοφιλή