Μητσοτάκης: Εναπόκειται στην Τουρκία να κλείσει τον δρόμο της κρίσης και να ανοίξει τον δρόμο της λύσης

Δηλώσεις του πρωθυπουργού με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
ANGELOS TZORTZINIS via Getty Images

«Εναπόκειται στην Τουρκία να κλείσει τον δρόμο της κρίσης και να ανοίξει τον δρόμο της λύσης. Εμείς είμαστε έτοιμοι να την ακολουθήσουμε στον δεύτερο δρόμο» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως τώρα θα φανεί εάν η Τουρκία προβαίνει σε μια ειλικρινή κίνηση ή σε έναν πρόσκαιρο ελιγμό, και τόνισε πως «προσδοκούμε συνέπεια και συνέχεια από τους γείτονές μας» και ότι αναμένεται άμεσος προσδιορισμός για την ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών επαφών, με μόνο αντικείμενο τον ορισμό των θαλασσίων ζωνών.

Αναφερόμενος στον «τεχνικοστρατιωτικό» όπως τον χαρακτήρισε μηχανισμό αποκλιμάκωσης που συμφωνήθηκε στο ΝΑΤΟ, είπε πως οι συζητήσεις ολοκληρώθηκαν με ένα καλό κείμενο, ωστόσο αν και τα μέτρα είναι ευπρόσδεκτα, είναι μόνο τεχνικά, που ακολούθησαν μια κρίση όμως δεν την απέτρεψαν.

«Συζητήσαμε προφανώς όλα όσα μεσολάβησαν τους τελευταίους μήνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Γεγονότα που απειλούν την ειρήνη, την σταθερότητα και την ίδια τη συνοχή του ΝΑΤΟ» τόνισε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως «δεν είναι διμερές ζήτημα. Αφορά όλους τους εταίρους του βορειοατλαντικού συμφώνου και πρόκληση προς την Ευρώπη συνολικά».

«Πρόκειται για κίνδυνο που καραδοκεί σε ζώνη ενδιαφέροντος και για τις ΗΠΑ» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, παραθέτοντας ως παράδειγμα την απόκτηση ρωσικών S-400 από την Τουρκία.

«Η Ελλάδα όσο πιστή παραμένει στα εθνικά της δίκαια τόσο σταθερά επιδιώκει ειρηνική επίλυση διαφορών. Eίναι πάντα έτοιμη για διάλογο» είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι η χώρα μας υποδέχεται θετικά ένα πρώτο βήμα από την Τουρκία προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης- «μένει να φανεί αν πρόκειται για ειλικρινή κίνηση ή πρόσκαιρο ελιγμό».

Από πλευράς του ο κ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως το ΝΑΤΟ στέκεται αλληλέγγυο προς την Ελλάδα και σημείωσε πως ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης μπορεί να βοηθήσει να δημιουργηθεί χώρος για διπλωματικές προσπάθειες και ότι η άμβλυνση αντιθέσεων μπορεί να επαφίεται στον διάλογο.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συζητήσεις που έγιναν στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και την εγκαθίδρυση μηχανισμού αποκλιμάκωσης «κάτι που σημαίνει δημιουργία απευθείας γραμμής διαλόγου 24 ώρες το 24ωρο για να διευκολύνουμε την αποκλιμάκωση» όπως είπε.

Επίσης εξήρε τη συμβολή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και στις επιχειρήσεις του, δήλωσε ευγνώμων για τη συνεισφορά της, και καλωσόρισε το γεγονός ότι η Ελλάδα δαπανά πάνω από 2% για αμυντικούς σκοπούς.

Ο κ. Στόλντενμπεργκ χαιρέτισε την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδος, «που σημαίνει αυτομάτως ενδυνάμωση του ΝΑΤΟ» όπως είπε, επισήμανε ότι τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη συνεισφέρουν σε αποστολές και βοηθούν πολύ στη διατήρηση ασφαλούς εναερίου χώρου στο Μαυροβούνιο, και πρόσθεσε ότι τα ελληνικά πολεμικά σκάφη αποτελούν ένα πολύτιμο κρίκο της αλυσίδας του ΝΑΤΟ.

«Όλη αυτή η συνεισφορά κρατά την Ελλάδα ισχυρή αλλά και το ΝΑΤΟ ισχυρό» είπε ο κ.Στόνλτεμπνεργκ και πρόσθεσε ότι συζητήθηκε η κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.

«Συζητήσαμε τις ανησυχίες σχετικά με την αυξανόμενη ρωσική παρουσία στη Μεσόγειο. Αυτό έχει προεκτάσεις για τη δική μας ασφάλεια, άρα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε από κοινού» είπε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ. Επισήμανε επίσης, ότι «η συμμαχία μας αποτελεί μια αποτελεσματική πλατφόρμα διαλόγου, όπου σύμμαχοι από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική συνέρχονται καθημερινά για να συζητήσουν ζητήματα ζωτικής σημασίας για την ασφάλειά μας, ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολα ή ακανθώδη είναι κάποια εξ αυτών. Αυτό συμβαίνει γιατί γνωρίζουμε πόσο ισχυρότεροι είμαστε αν ενώνουμε δυνάμεις. Η συμμαχία μας είναι ισχυρή γιατί είμαστε αλληλέγγυοι ο ένας προς τον άλλο».

Δημοφιλή