Μητσοτάκης – Ερντογάν: Καλό κλίμα... στα λόγια

Συζήτηση εφ΄όλης της ύλης στη Νέα Υόρκη. Κάθε πλευρά κατέγραψε τις θέσεις της - θετικότερες ενδείξεις για προσφυγικό και Χάλκη
Kυριάκος Μητσοτάκης - Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, στις 25 Σεπτεμβρίου 2019.
Kυριάκος Μητσοτάκης - Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, στις 25 Σεπτεμβρίου 2019.
Eurokinissi

Περίπου μία ώρα διήρκησε η πολυαναμενόμενη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τέθηκαν όλα τα θέματα που απασχολούν διμερώς τις δύο χώρες: Το προσφυγικό, το Κυπριακό, η προκλητική στάση της Τουρκίας, αλλά και η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Αρμόδιες πηγές από την ελληνική πλευρά αναφέρουν ότι επικράτησε καλό κλίμα. Το πόσο καλό όμως ήταν στην πραγματικότητα, απομένει να φανεί το επόμενο διάστημα από την στάση της Άγκυρας. Αν κατεβάσει τους τόνους στο θέμα της Κυπριακής ΑΟΖ και δείξει έμπρακτη διάθεση για συνεργασία στο προσφυγικό, τότε θα έχει γίνει ένα ουσιαστικό βήμα για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών. Αν όμως, επιμείνουν οι γείτονές μας στην προκλητική συμπεριφορά που τους χαρακτηρίζει το τελευταίο διάστημα, τότε θα αποδειχθεί περίτρανα ότι τα τουρκικά χαμόγελα και η ευγένεια ήταν μόνο για τα φλας των φωτογράφων και τις κάμερες.

Επιστροφή στο μοντέλο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας

Ως πλέον αισιόδοξο μήνυμα, σύμφωνα με όσα διέρρευσε το περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη, χαρακτηρίζεται το γεγονός ότι αποφασίστηκε να προχωρήσει σύντομα η επανενεργοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας και επιφορτίστηκαν οι Υπουργοί Εξωτερικών κ.κ. Δένδιας και Τσαβούσογλου να κάνουν την απαραίτητη προετοιμασία.

Θετική αντίδραση Ερντογάν (στα λόγια) στο προσφυγικό

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, όπως ήταν αναμενόμενο, έθεσε στον Τούρκο Πρόεδρο το θέμα της αύξησης των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών και όπως λένε από το Μαξίμου, συμφωνήθηκε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε να περιοριστούν οι ροές τόσο από τα ηπειρωτικά της Τουρκίας, όσο και στη θάλασσα.

Κυπριακό και Χάλκη

Η ελληνική πλευρά εξέφρασε τη στήριξη της προς την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και στην πρόταση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για το Κυπριακό, με απώτερο στόχο την εξασφάλιση δίκαιων μεριδίων και για τις δύο κοινότητες από την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Κύπρου.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός έθεσε το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, κάτι που όπως ενημερώνουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη εξετάζεται θετικά από την Τουρκική πλευρά.

Με την γνωστή ατζέντα ο Ερντογάν

Στον αντίποδα, η τουρκική πλευρά επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της αναφορικά με την μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη και αναφέρθηκε στα δύο μνημεία οθωμανικής πολιτιστικής κληρονομιάς (Αθήνα - Θεσσαλονίκη).

Η συνάντηση, όπως λένε κυβερνητικοί παράγοντες που συμμετέχουν στην ελληνική αποστολή, ολοκληρώθηκε με τη συμφωνία για στενή συνεργασία των δύο κυβερνήσεων με στόχο την οικοδόμηση καλύτερου κλίματος προς όφελος των λαών των δύο χωρών και της σταθερότητας στην περιοχή.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο Προϊστάμενος γραφείου θεμάτων Έυρωπαϊκής Ένωσης Δημήτρης Μητρόπουλος και η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη Μαρία Θεοφίλη.

Δημοφιλή