ΠΟΛΙΤΙΚΗ
24/01/2019 20:59 EET | Updated 24/01/2019 21:34 EET

Μητσοτάκης: Εθνική ήττα και εθνικό λάθος η συμφωνία των Πρεσπών

«Η Ελλάδα μπορεί να βάλει βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ. Δεν θα απεμπολήσω αυτό το δικαίωμα».

Eurokinissi

Η συμφωνία των Πρεσπών δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε υπογραφεί και, βέβαια, δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε φτάσει στη Βουλή των Ελλήνων προς κύρωση, γιατί αποτελεί εθνική ήττα, που έχει ήδη ακυρωθεί στη συνείδηση του λαού, δήλωσε στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης- χαρακτηρίζοντάς την επίσης εθνικό λάθος, που προσβάλλει την αλήθεια και την ιστορία της χώρας.

Οι Σκοπιανοί, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, έχουν ήδη παραβιάσει ένα βασικό όρο της Συμφωνίας: Πρώτα να αλλάξουν το Σύνταγμα τους και μετά να έρθει η Συμφωνία προς κύρωση στο Ελληνικό κοινοβούλιο. (άρθρο 1 παράγραφος 4 στοιχεία ε και ζ). Εδώ, υπογράμμισε, αποκαλύπτεται ότι ακόμη και οι μετέωρες αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων, που η συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει, δεν θα ισχύσουν τώρα.

«Αρκούμαι στο να αναφέρω εδώ την πολυδιαφημισμένη ρηματική διακοίνωση. Ο ίδιος ο τίτλος της φέρει φαρδιά-πλατιά την ένδειξη ”Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Και το κείμενό της επιμένει να αναφέρεται σε “μακεδονικό λαό”. Μα αν οι Σκοπιανοί είχαν αλλάξει το Σύνταγμα τους, θα έπρεπε ήδη να αυτοχαρακτηρίζονται ως ”Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ- εξαπολύοντας επίθεση κατά του Πάνου Καμμένου, τον οποίο κατηγόρησε πως «τώρα έχει φορέσει τη στολή του Μακεδονομάχου, όταν τον Ιούλιο μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση υπερψηφίζοντας την πρόταση δυσπιστίας μας».

«ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δέχτηκαν να είναι τα Σκόπια αυτά που, στο εξής, θα μονοπωλούν την ταυτότητα της ευρύτερης Μακεδονίας. Και αυτό γίνεται με όχημα την εθνικότητα, την ταυτότητα και τη γλώσσα γιατί η κυβέρνηση τις δέχτηκε ως “μακεδονικές”» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας πως «Τα πρακτικά των συσκέψεων των πολιτικών αρχηγών των Σκοπίων μαρτυρούν ότι η Ελλάδα ανέκαθεν δεν αναγνώριζε ”μακεδονική” γλώσσα. Αυτό που δεν τόλμησαν να πουν ούτε οι Σκοπιανοί ηγέτες το λέτε εσείς, κ. Τσίπρα. Και αυτό το ψέμα το βάλατε μέσα στο κείμενο διεθνούς συμφωνίας».

«Καταφέρατε ακόμη και το erga omnes να το στρέψετε σε βάρος των συμφερόντων μας, καθώς αφορά και τα 2 μέρη. Η ”μακεδονική” ταυτότητα και γλώσσα καθίστανται υποχρεωτικές και για την Ελλάδα. Μας δεσμεύετε νομικά να αποκαλούμε εμείς “Μακεδόνες” τους κατοίκους της χώρας αυτής» είπε ο κ. Μητσοτάκης- ενώ τόνισε πως «η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην Ε.Ε. δεν σχετίζεται με τη συμφωνία των Πρεσπών. Η Ελλάδα μπορεί ανά πασά στιγμή να βάλει βέτο στη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην Ε.Ε. Και αυτό το δικαίωμα της πατρίδας μας αρνούμαι να το απεμπολήσω. Ας το καταλάβουν όλοι από τώρα».

Συνεχίζοντας, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «η Βουλγαρία ουδέποτε αναγνώρισε μακεδονική γλώσσα ή μακεδονικό έθνος. Θεωρεί την γλώσσα της FYROM βουλγαρική διάλεκτο. Η υπουργός Εξωτερικών Αικατερίνα Ζαχαρίεβα, μάλιστα, έκανε αυτό που δεν τολμήσατε εσείς: Προειδοποίησε ότι θα μπλοκάρει την είσοδο των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αν οι θέσεις της δεν ικανοποιηθούν. Εσείς δεχθήκατε να απεμπολήσετε αυτό το δικαίωμα για την Ελλάδα».

 

 

«Οφείλω να είμαι ειλικρινής αλλά και σαφής. Αν η συμφωνία των Πρεσπών κυρωθεί, τότε δεν θα μπορεί να ακυρωθεί, καθώς διαθέτει μεγαλύτερη ισχύ από κάθε νόμο. Γι’ αυτό όλα κρίνονται τώρα. Η ώρα της ευθύνης είναι τώρα. Όχι μετά. Οι υπεύθυνοι κρίνονται εδώ. Όχι αλλού» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. «Σας καλώ να μην εγκαταλείψουμε μια πολιτική δεκαετιών που προστάτευσε τα εθνικά μας συμφέροντα. Σας καλώ να μην κυρώσουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών. Σας καλώ να σταθούμε στο ύψος της ιστορίας μας. Είναι το καθήκον όλων μας».

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)