Μητσοτάκης προς τραπεζίτες για τις νέες χρεώσεις: «Δεν μπορούμε να δεχθούμε τις αυξήσεις»

«Θα τις επανεξετάσουμε», απάντησαν οι εκπρόσωποι των τραπεζών
Η αγωνία μπροστά στο ΑΤΜ
Η αγωνία μπροστά στο ΑΤΜ
Costas Baltas / Reuters

Οι χρεώσεις που επιβαρύνουν κατά πολύ όλους τους χρήστες των ΑΤΜ για τις συναλλαγές τους θα επανεξεταστούν από τις τράπεζες, όπως δεσμεύθηκαν οι εκπρόσωποι τους κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, θα επανεξεταστούν κυρίως οι χρεώσεις σε περιοχές που υπάρχει ΑΤΜ μόνο μίας τράπεζας, άρα και αυξημένη χρέωση για κάποιον που θα κάνει συναλλαγή μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ. Αυτό ακριβώς το παράδειγμα και την επιβάρυνση που έχει ένας πολίτης για χρήση του ΑΤΜ της μοναδικής τράπεζας που μπορεί να υπάρχει σε ένα νησί ή μία απομακρυσμένη περιοχή, χρησιμοποίησε χθες (Πέμπτη 23/10) ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στον Economist, προκειμένου να αναδείξει την ανάγκη επανεξέτασης των χρεώσεων.

«Έχετε αναγγείλει αυξήσεις. Αυτό δεν μπορούμε να το δεχθούμε. Είναι εξαιρετικά αρνητικό. Δεν δικαιολογούνται οι αυξήσεις, όταν μάλιστα γίνονται σε ένα οικονομικό περιβάλλον πολύ καλύτερο. Πρέπει να μείνουμε στο προηγούμενο πλαίσιο», τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, λίγο πριν από την δέσμευση τους. Οπότε πλέον αναμένεται από τις τράπεζες να τις επαναξιολογήσουν και να ανακοινώσουν μειώσεις ή και κατάργηση κάποιων χρεώσεων.

Από την συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών.
Από την συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών.
Eurokinissi

«Ναι» από τις τράπεζες σε περισσότερες ηλεκτρονικές συναλλαγές

Όπως υποστήριξαν πάντως οι εκπρόσωποι των τραπεζών, «στόχος είναι η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών στις οποίες οι τράπεζες έχουν επενδύσει ιδιαίτερα».

Δεν ήταν όμως το μοναδικό θέμα της συνάντησης. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συζήτησης τονίστηκε η θετική επίδραση που έχει στην οικονομία και στις τράπεζες το νέο περιβάλλον που δημιουργήθηκε μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου με το νέο πλαίσιο οικονομικής πολιτικής, τη μεγάλη υποχώρηση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, την άρση των capital controls και την αναζωογόνηση της αγοράς ακινήτων. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι αυτή η επίδραση θα ενισχυθεί μετά και τη χθεσινή ανακοίνωση του Πρωθυπουργού για αναστολή του ΦΠΑ στα ακίνητα.

Στόχος η μείωση των ”κόκκινων” δανείων

Συζήτηση έγινε και για το μείζον πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, Στόχος είναι η μείωση τους σε μονοψήφιο ποσοστό έως το 2022, με το σχέδιο «Ηρακλής» να αποτελεί σημαντικό «όπλο» για την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού. Εάν επιτευχθεί ο στόχος, τότε θα βελτιωθούν σημαντικά οι ισολογισμοί των τραπεζών, κάτι που θα έχει θετικές παρενέργειες συνολικά για την ελληνική οικονομία.

Έρχονται αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωράει στην υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους. Μάλιστα την επόμενη εβδομάδα, ο Υπουργός Οικονομικών θα συζητήσει με τους θεσμούς τον οδικό χάρτη για την ενοποίηση των διάσπαρτων μηχανισμών και εργαλείων που εφαρμόζονται σήμερα, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει μέσα στο 2020 ένα ενιαίο και συνεκτικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήθηκε και ο υφιστάμενος μηχανισμός προστασίας της πρώτης κατοικίας, ο οποίος βελτιώθηκε το προηγούμενο διάστημα ώστε «να σώσουμε τα σπίτια αυτών που πραγματικά έχουν ανάγκη και όχι των στρατηγικών κακοπληρωτών», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Κι από τις δύο πλευρές τονίστηκε η ανάγκη να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση, ώστε να προχωρήσουν περισσότεροι πολίτες σε ρύθμιση.

Στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκαν επίσης ζητήματα που αφορούν στην πρόσβαση των τραπεζών σε φθηνότερη χρηματοδότηση και πώς η κυβέρνηση μπορεί να βοηθήσει σε αυτό, καθώς και η ανάγκη διοχέτευσης δανείων σε προγράμματα της «πράσινης οικονομίας».

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Τραπεζών Γιώργος Χατζηνικολάου ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς για τη συνεργασία αυτό το τρίμηνο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί στον ίδιο βαθμό επ’ ωφελεία της ελληνικής οικονομίας.

Ο Πρωθυπουργός, κλείνοντας, ευχαρίστησε την Ένωση Τραπεζών για την χορηγία ύψους 500.000 ευρώ στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την αγορά αυτοκινήτων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Aπό την πλευρά της κυβέρνησης στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργος Ζαββός, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, η Γενική Γραμματέας Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών Βίκυ Λοΐζου, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Θανάσης Κοντογεώργης, ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης και ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

Από την πλευρά της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Γιώργος Χατζηνικολάου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank Bασίλης Ψάλτης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εurobank Φωκίων Καραβίας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Attica Bank Θεόδωρος Πανταλάκης και η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χαρούλα Απαλαγάκη.

Δημοφιλή