ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
04/11/2019 12:10 EET

Μητσοτάκης σε Κινέζους επιχειρηματίες: «Η κατάλληλη στιγμή να επενδύσετε στην Ελλάδα»

Επίσκεψη του Πρωθυπουργού και στα γραφεία της Cosco

EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

«Βρισκόμαστε στην αρχή ενός νέου αναπτυξιακού κύκλου, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να επενδύσετε στην Ελλάδα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Ελληνοκινεζικό Επιχειρηματικό Φόρουμ στη Σαγκάη, απευθυνόμενος στους Κινέζους επιχειρηματίες.

«Ο στόχος μας είναι σαφής: Να αξιοποιήσουμε τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας προκειμένου να προσελκύσουμε σημαντικές ξένες άμεσες επενδύσεις», εξήγησε ο Πρωθυπουργός.

Εστίασε κυρίως στην πρόθεση της κυβέρνησης να ασκήσει πολιτικές φιλικότερες προς την επιχειρηματικότητα, αναφέροντας ότι το τελευταίο διάστημα ξεμπλόκαραν μεγάλες επενδύσεις –φέρνοντας ως παράδειγμα το Ελληνικό- ότι η κυβέρνηση έχει ήδη νομοθετήσει σημαντικές περικοπές φόρων και απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης, ενώ την ίδια ώρα οι τιμές στην αγορά ακινήτων αυξάνονται και ο τουρισμός βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα. «Δεν είναι έκπληξη λοιπόν ότι η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό σχεδόν 3% το 2020. Ισως αυτό να ακούγεται χαμηλό με βάση τα Κινεζικά δεδομένα, όμως με βάση τα Ευρωπαϊκά δεδομένα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, καθώς είναι από τους υψηλότερους ρυθμούς στην Ευρωζώνη», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στη θέση της Ελλάδας, σημείωσε πως η χώρα είναι προικισμένη με ένα μοναδικό φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, μια προνομιακή γεωπολιτική θέση στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και διαθέτει ανθρώπους με ταλέντο και υψηλή κατάρτιση, ενώ απευθυνόμενος στους ξένους επενδυτές τόνισε: «Σε αυτό προσθέστε ότι είμαστε μια κυβέρνηση που είναι απολύτως προσηλωμένη στην εφαρμογή των απαραίτητων αλλαγών οι οποίες θα ”ξεκλειδώσουν” τις πραγματικές δυνατότητες αυτής της χώρας, ενώ εσείς από τη πλευρά σας συγκεντρώνετε όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να καταστήσουν την Ελλάδα ένα πραγματικό success story».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης  τόνισε την αισιοδοξία του για την «επόμενη μέρα» της χώρας και μίλησε με θερμά λόγια για τις ελληνοκινεζικές σχέσεις.

«Μια νέα εποχή ανατέλλει επιτέλους για την Ελλάδα ύστερα από μια εξαιρετικά δύσκολη δεκαετία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, ενώ επεσήμανε πως «μια νέα εποχή αισιοδοξίας μάς επιτρέπει να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που προσφέρει το μέλλον με ένα ανανεωμένο αίσθημα αυτοπεποίθησης».

«Δεν υπήρξε ποτέ καλύτερη στιγμή για να γραφτεί ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις της Ελλάδας με την Κίνα» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά και στον τομέα της ναυτιλίας, λέγοντας πως «τα τελευταία 15 χρόνια οι Έλληνες πλοιοκτήτες έχουν χτίσει περισσότερα από 1000 πλοία στα κινεζικά ναυπηγεία, που η αξία τους ξεπερνά τα 50 δις. Δολάρια, και είναι πολύ σημαντικό για εμάς η κινεζική αγορά να είναι ανοιχτή στους Έλληνες προμηθευτές, οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν υψηλής ποιότητας εξοπλισμό ως ένα στοιχείο προστιθέμενης αξίας στη διαδικασία ναυπήγησης των πλοίων που κατασκευάζονται στην Κίνα από Έλληνες πλοιοκτήτες και πραγματοποιούν ένα σημαντικό τμήμα του εμπορίου προς και από την Κίνα».

Επιπλέον επενδύσεις στο λιμάνι του Πειραιά

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Σαγκάη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε και τα κεντρικά γραφεία της COSCO, όπου και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της εταιρείας Xu Lirong και όπως αναφέρθηκε, κοινός στόχος των δύο πλευρών είναι να γίνει ο Πειραιάς το πρώτο λιμάνι στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, το συμπληρωματικό σχέδιο όσον αφορά την επέκταση της δυνατότητας του λιμανιού ως προς το κομμάτι της διαχείρισης των κοντέινερ είναι ένα σημείο που είναι προς συζήτηση. Όπως εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, η ελληνική κυβέρνηση είναι εξαρχής πολύ θετική με την προϋπόθεση ότι θα πειστεί και η τοπική κοινωνία -ενδεχομένως μέσα από μια σειρά από αντισταθμιστικά οφέλη- ότι αυτή η επένδυση θα είναι συνολικά προς όφελός της και δεν θα υποβαθμίσει την ποιότητα του περιβάλλοντος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε επίσης ότι με τις νέες υποδομές και τα νέα ξενοδοχεία ο στόχος είναι πλέον ο Πειραιάς να γίνει κέντρο παγκόσμιας εμβέλειας στην κρουαζιέρα. Παράλληλα, χαιρέτησε το κινεζικό ενδιαφέρον για τη στήριξη της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας στο Πέραμα και πρότεινε στην κινεζική πλευρά τη συμμετοχή της στο φιλόδοξο εγχείρημα της δημιουργίας μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά.

Στη συνάντηση από ελληνικής πλευράς ήταν επίσης παρόντες (μεταξύ άλλων) ο Υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα επενδύσεων Φραγκογιάννης, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μόραλης και ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.