Η παρέμβαση Μητσοτάκη στο ΕΛΚ για Τουρκία και η «ευχή» για εκλογές το 2018

Η παρέμβαση Μητσοτάκη στο ΕΛΚ για Τουρκία και η «ευχή» για εκλογές το 2018
NurPhoto via Getty Images

Το ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο και τις συνεχιζόμενες προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εκτιμά ότι υπάρχει μεν κατανόηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ωστόσο θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή στάσης από την Άγκυρα, κάτι το οποίο πρέπει να αποτυπωθεί και στη συνάντηση κορυφής ΕΕ – Τουρκίας στη Βάρνα στις 26 Μαρτίου.

«Υπάρχει τουρκική επιθετικότητα, όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και στην κυπριακή Α.Ο.Ζ.. Η Τουρκία πρέπει να αλλάξει στάση και εύχομαι στη Σύνοδο της Βάρνας αυτό να αποτυπωθεί. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει κατανόηση για τα ζητήματα της Ελλάδας και της Κύπρου».

Ο κ.Μητσοτάκης χαρακτήρισε «βαθιά προβληματική κατάσταση» την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ζήτημα το οποίο όπως είπε «θέτει σε κίνδυνο την κατάκτηση των τελευταίων ετών που είναι η προσέγγιση των δύο κρατών.

«Επιμένω στο ζήτημα των δύο στρατιωτικών μας, διότι ενώ άλλοτε ανάλογα ζητήματα λύνονταν σε μεθοριακό επίπεδο, τώρα κινδυνεύει να γίνει ένα βαθιά προβληματικό σημείο για τις σχέσεις των δύο χωρών. Θέτει σε κίνδυνο τις αμοιβαίες κατακτήσεις των δύο λαών. Πρέπει να υπάρξει αλλαγή συμπεριφοράς άμεσα από την Τουρκία, που σε πρώτη φάση πρέπει να εκδηλωθεί με την απελευθέρωση δύο στρατιωτικών. Εμείς από την πλευρά μας θέλουμε να έχουμε σχέσεις καλής γειτονίας, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο».

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση προς την πλευρά της Ευρώπης, οι σχέσεις με την Τουρκία να μην περιορίζονται μόνο στο θέμα του προσφυγικού, αλλά η αμοιβαία στήριξη να μεταφράζεται σε απτά αποτελέσματα, κυρίως και για την Κύπρο.

Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τις έρευνες στα κοιτάσματα στην Κυπριακή ΑΟΖ, τα οποία – όπως σημείωσε - δεν αφορούν μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά ευρύτερα και την ενεργειακή επάρκεια της ΕΕ.

«Η συζήτηση για τη σχέση Ε.Ε. - Τουρκίας συχνά περιοριζόταν στη συμφωνία για προσφυγικό. Είναι πλέον ευρύτερη. Αφορά και την Κύπρο: η ενεργειακή ασφάλεια της Κύπρου αφορά και την Ε.Ε.. Εύχομαι -και αυτό ζήτησα- στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής να υπάρχει σαφής αναφορά στα ζητήματα αυτά».

Επιπλέον αναφέρθηκε και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Το πλαίσιο για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν αφορά μόνο τις navtex και τις παραβιάσεις. Το ζήτημα είναι πώς μπορούμε να οικοδομήσουμε σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα. Επιθυμία και ευχή μου είναι να μην έχουμε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης. Δεν συμφέρει καμία από τις δύο χώρες».

Άλλα σημεία:

«Ζήτημα αναβολής της Συνόδου της Βάρνας δεν τίθεται. Κανείς δεν κέρδισε τίποτε με το να μην συζητά. Ζητώ τη στήριξη της Ευρώπης μέσα και από τη Σύνοδο Κορυφής. Ελπίζω η Σύνοδος της Βάρνας να έχει κάποια απτά αποτελέσματα».

Για το Σκοπιανό:

«Για το ζήτημα των Σκοπίων δεν πρέπει να βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο. Για να προχωρήσει η όποια λύση πρέπει να υπάρχει ρητή δέσμευση για αλλαγή του Συντάγματος και απάλειψη του αλυτρωτισμού. Εμείς είμαστε συνεπείς από την αρχή. Δυστυχώς, ο κ. Τσίπρας προσέρχεται χωρίς εθνική γραμμή. Δεν έχει εξασφαλίσει τη στήριξη του κυβερνητικού του εταίρου. Δεν διαπραγματεύεται ως επικεφαλής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αλλά ως επικεφαλής ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς, ο κ. Τσίπρας είναι αποκλειστικά υπεύθυνος γιατί δεν υπάρχει αρραγές εθνικό μέτωπο για το ζήτημα των Σκοπίων. Η ευθύνη τον βαραίνει ακέραια».

«Για την πορεία του Σκοπιανού δεν θέλω να κάνω καμία πρόβλεψη. Το πλαίσιο το έχει θέσει από την αρχή η Ν.Δ. και είναι αυτό που συντάσσεται με το αίσθημα των Ελλήνων πολιτών. Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς».

«Σ’ ό,τι αφορά τα ενεργειακά ζητήματα: H Ελλάδα μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο. Δεν είναι μία απλή πύλη εισόδου για την αγορά ενέργειας που έρχεται από την Κεντρική Ασία. Μπορεί και πρέπει να είναι σημαντικός παίκτης στην αγορά ενέργειας ως προς τις Ανανεώσιμες Πηγές και την καινοτομία στην ενέργεια».

Σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν κατηγορηματικός ότι «δεν υπάρχει καμία καθαρή έξοδος. Είναι το νέο μεγάλο βρώμικο ψέμα του κ.Τσίπρα» είπε και πρόσθεσε: «Αν υπήρχε θα έπρεπε να έρθει στη βουλή και να ψηφίσει κατάργηση των μέτρων που έχει ψηφίσει για μετά το 2018. Το τίμημα της μεγάλης ζημιάς που έκανε το πρώτο εξάμηνο 2015, συνεχίζει να μας συνοδεύει».

Όσο για το εάν εκτιμά πως το 2018 είναι εκλογική χρονιά; Ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε την ελπίδα ότι όσο πιο σύντομα γίνουν οι εκλογές τόσο καλύτερο θα είναι για τη χώρα.

«Στις δημοκρατίες αυτά τα ζητήματα λύνονται με εκλογές και θα δώσουν απαντήσεις οι πολίτες σε Τσίπρα και Καμμένο όχι μόνο για όσα έκαναν σε οικονομία αλλά και σε θεσμούς» τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.

Δημοφιλή