ΠΟΛΙΤΙΚΗ
11/02/2021 13:07 EET | Updated 11/02/2021 13:21 EET

Μητσοτάκης: «Να δώσουμε πίσω το πανεπιστήμιο στους φοιτητές και τους καθηγητές»

Τι είπε ο πρωθυπουργός για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Ο πρωθυπουργός και η υπουργός Παιδείας κατά τη σημερινή συζήτηση στην Βουλή.

Κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, τόνισε ότι καθιερώνει σύγχρονο τρόπο για την επιλογή των σπουδών και αναβαθμίζει την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση κινείται σε 4 κατευθύνσεις:

-Διασφαλίζει τη στοιχειώδη ικανότητα των υποψηφίων να ξεκινήσουν τις σπουδές τους, μέσω της ελάχιστης βάσης

-Οδηγεί τον ενδιαφερόμενο να φοιτήσει εκεί που πραγματικά επιθυμεί

-Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου θέτουν χρονικό όριο στις σπουδές, με πρόσθετο όριο 2-3 ετών, προβλέποντας ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους φοιτητές και για όσους έχουν προβλήματα υγείας

-Στέκεται με ωριμότητα και θάρρος απέναντι στην ανομία που πολιορκεί τα πανεπιστήμια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για ένα αναχρονιστικό καθεστώς που παρατηρείται στα ελληνικά πανεπιστήμια και υπογράμμισε ότι αν και 8 στους 10 υποψήφιους σήμερα εισάγονται σε ανώτατη σχολή, οι ετήσιοι πτυχιούχοι είναι μόλις 9%. «Τρεις στους δέκα είτε γίνονται αιώνιοι φοιτητές είτε παίρνουν άλλο δρόμο στη ζωή τους», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση αποτελούσε προεκλογική του δέσμευση, η οποία πλέον γίνεται πράξη .

«Εμείς θέλουμε να δώσουμε πίσω το δημόσιο πανεπιστήμιο στους φυσικούς του κατόχους. Στους φοιτητές και τους καθηγητές. Όχι νησίδα αδράνειας των κανόνων της πολιτείας και επιβολής της βούλησης αυταρχικών μειοψηφιών», τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός, εστιάζοντας στις διαφορές που έχει η θέση της κυβέρνησης με αυτήν της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Εσείς θέλετε το Πανεπιστήμιο χώρο ανάδειξης κομματικών επετηρίδων. Βαφτίζετε ακτιβισμό την παραβατικότητα», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Μιλώντας για τις αλλαγές στην αστυνόμευση εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι αντιμετωπίζονται τα φαινόμενα βίας και ανομίας στα πανεπιστήμια. «Η μονάδα ασφάλειας θα εποπτεύει τη φύλαξη και θα πλαισιώνεται από ένα ειδικό σώμα της ΕΛ.ΑΣ. χωρίς όπλα με ειδική εκπαίδευση», εξήγησε ο πρωθυπουργός, ενώ αναφέρθηκε και στην ελεγχόμενη είσοδο που θα υπάρχει πλέον στα ανώτατα ιδρύματα, σημειώνοντας ότι είναι κάτι που γίνεται σε όλο τον κόσμο. «Στις Σχολές δεν μπαίνει η αστυνομία, μπαίνει η Δημοκρατία», ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης.