Μητσοτάκης για την πανδημία: Τον Ιούνιο η αποκλιμάκωση

Ανοιχτό το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών από το φθινόπωρο.
Mitsotakis Star
Mitsotakis Star
Dimitris Papamitsos

Συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον τηλεοπτικό σταθμό Star και τη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα. Για το μέτωπο της πανδημίας, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι τον Ιούνιο θα υπάρξει αποκλιμάκωση, καθώς θα έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, ενώ θα βοηθήσουν και οι καλές καιρικές συνθήκες.

Δεν ήθελε να κάνει καμία πρόβλεψη όμως και για το πότε θα ανοίξουν οι άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης –καθώς ήδη ανακοινώθηκε ότι οι μαθητές του Λυκείου επιστρέφουν στα θρανία από τις 12 Απριλίου- όπως και αν το Πάσχα θα επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

«Επιτρέψτε μου να μην κάνω καμία, έστω και μεσοπρόθεσμη, πρόβλεψη τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον. Και το λέω αυτό διότι ο ιός αυτός μας έχει εκπλήξει πολλές φορές. Και έχουμε αναγκαστεί πολλές φορές να προσαρμόσουμε στη στρατηγική μας σε δεδομένα τα οποία εξελίσσονται διαρκώς», εξήγησε ο πρωθυπουργός. Εκεί που ήταν πιο σίγουρος, ήταν στο θέμα του ανοίγματος της εστίασης, το οποίο το προσδιόρισε για μετά το Πάσχα.

Αναφερόμενος στη μέχρι τώρα διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση περίμενε ότι το lockdown θα είχε καλύτερα αποτελέσματα. «Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι εάν δεν είχαμε επιβάλει αυτό το lockdown τα αποτελέσματα θα ήταν καταστροφικά. Ως καταστροφικό ορίζω το αποτέλεσμα εκείνο όπου δεν αντέχει πια το σύστημα υγείας μιας χώρας. Το είδαμε σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες αυτό να συμβαίνει. Αυτό στην Ελλάδα δεν έγινε», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, ενώ το γιατί τα περιοριστικά μέτρα δεν έφεραν τα προσδοκόμενα αποτελέσματα αναφέρθηκε στις μεταλλάξεις του ιού και στην κόπωση των πολιτών.

«Και στη φυσική κούραση του κόσμου είναι πάρα πολύ δύσκολο κανείς να απαντήσει με παραπάνω καταστολή», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα εξήγησε ότι η κυβέρνηση ακολούθησε τις υποδείξεις των ειδικών, ενώ σχετικά με κάποιες αντιφατικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών υπογράμμισε ότι «δεν θα έπρεπε να υπάρχουν. Αναλαμβάνω εγώ την ευθύνη».

Ειδικότερα για τον σχεδιασμό το τελευταίο διάστημα, με το άνοιγμα του λιανεμπορίου και τις ελεύθερες διαδημοτικές μετακινήσεις τα Σαββατοκύριακα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επέλεξε ως κεντρική στρατηγική, να επενδύσει σε αυτό που ονομάζουμε ανάσες ελευθερίας.

«Από το να συνωστίζεται ο κόσμος στην πλατεία της γειτονιάς του είναι πολύ καλύτερο να τον αφήσουμε να κάνει μια βόλτα στην παραλία ή να πάει στους ορεινούς όγκους της Αττικής, όπου υπάρχει πάρα πολύς χώρος και δεν υπάρχει ουσιαστικά κανένας κίνδυνος μετάδοσης του ιού», είπε ο πρωθυπουργός, ενώ δεν αρνήθηκε ότι μελετάται το άνοιγμα των διαδημοτικών μετακινήσεων και τις καθημερινές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι κομβικό ρόλο τη βελτίωση της κατάστασης θα παίξει ο εμβολιασμός του πληθυσμού, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρειάζεται να γίνεται εμβόλιο κάθε χρόνο, όπως είναι αυτό της γρίπης και απηύθυνε έκκληση σε όσους πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα, να το κάνουν το συντομότερο δυνατό. Παράλληλα, ουσιαστικά προανήγγειλε ότι από το φθινόπωρο θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των υγειονομικών.

«Πρέπει να καταστήσουμε απόλυτα σαφές ότι δεν μπορείς να είσαι υγειονομικός, να έχεις την ιερή αποστολή να φροντίζεις συμπολίτες μας οι οποίοι είναι άρρωστοι και εσύ ο ίδιος να μην προστατεύεσαι. Και με το να μην προστατεύεσαι εσύ και αφενός να κινδυνεύεις αλλά να κινδυνεύεις να διασπείρεις και τον ιό», είπε ο κ. Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας ότι η συζήτηση αυτή θα ξεκινήσει πιθανότατα τον Σεπτέμβριο.

Σε ερώτηση για τα self-test ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι «πολύ σύντομα, εντός 10 ημερών από τη στιγμή που έχουν έρθει και τα υπόλοιπα self-test τα οποία έχουμε αγοράσει, θα μπορούμε να ανοίξουμε την διάθεσή τους και στον υπόλοιπο πληθυσμό» και ανακοίνωσε ότι μετά τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς θα προηγηθούν στη χρήση των self-test οι εργαζόμενοι ώστε να μην υπάρχει διασπορά στους εργασιακούς χώρους.

Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας και στην συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα. «Εάν χρειαστεί να αξιοποιηθεί και πάλι το εργαλείο της επίταξης, όπως έγινε επίταξη υπηρεσιών για ιδιώτες γιατρούς, δεν θα διστάσω καθόλου να το κάνω», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

Απαντώντας σε ερώτηση για τυχόν λάθη στη διαχείριση της πανδημίας από τον Ιανουάριο και μετά, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «εγώ καταλαβαίνω απόλυτα -και εκεί αναλαμβάνω κι εγώ το δικό μας μερίδιο ευθύνης- ότι πράγματι τους τελευταίους δύο μήνες δόθηκε μια εικόνα μιας σύγχυσης ως προς το μήνυμα, που δεν είχε σε τίποτα να κάνει με το σχέδιο μας, με την αποτελεσματικότητα μας στη λήψη των μέτρων».

Αναφερόμενος στον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και στην απουσία του από την ενημέρωση των πολιτών, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «πιστεύω ότι λείπει αλλά ο ίδιος πήρε την απόφαση, την οποία σέβομαι απόλυτα, να συμβουλεύει την κυβέρνηση και εμένα προσωπικά χωρίς να εκτίθεται στα φώτα της δημοσιότητας. Αν θέλετε την άποψή μου, πιστεύω ότι ένας από τους λόγους που έγινε αυτό είναι γιατί και ο ίδιος στοχοποιήθηκε χυδαία όταν είχε πολύ μεγάλη επικοινωνιακή έκθεση.»

Εκτός από τα θέματα της πανδημίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε θέματα οικονομίας, εκτίμησε ότι 4 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα φτάσουν στη χώρα εντός του 2021, ανακοίνωσε ότι δεν θα υπάρξει εισφορά αλληλεγγύης για το 2021, μίλησε για τα εθνικά θέματα με αφορμή το ταξίδι του στη Λιβύη, για τα ελληνοτουρκικά και τη μείωση των προσφυγικών ροών.

Η συνέντευξη έκλεισε με την ερώτηση αν σκέφτεται τις πρόωρες εκλογές, με τον πρωθυπουργό να απαντά ότι τις αποκλείει κατηγορηματικά και ότι σκοπεύει να εξαντλήσει την τετραετία. «Άρα καμία κουβέντα για εκλογές. Είναι το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα σήμερα», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Δημοφιλή