ΔΙΕΘΝΕΣ
23/05/2015 04:55 EEST | Updated 23/05/2015 04:55 EEST

Μακελειό στο Μεξικό με δεκάδες νεκρούς σε μάχη μεταξύ αστυνομικών και ενόπλων

Τουλάχιστον 43 είναι οι νεκροί από μάχη ανάμεσα σε άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας και μια ένοπλη συμμορία στη μεξικανική πολιτεία του Μιτσοακάν, στο Τανχουάτο (κοντά στο Τζαλίσκο).

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, το περιστατικό θεωρείται ότι σχετίζεται με ναρκωτικά, και τουλάχιστον ένας από τους νεκρούς έχει αναφερθεί ότι είναι αστυνομικός.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή είναι σε εξέλιξη ένας πραγματικός «πόλεμος» μεταξύ των αρχών και του πιο ισχυρού καρτέλ ναρκωτικών, «Νέα Γενιά του Τζαλίσκο», εδώ και χρόνια. Οι περισσότεροι από τους νεκρούς θεωρείται ότι είναι μέλη του καρτέλ, σύμφωνα με τις αρχές.

Η μάχη διήρκεσε περίπου τρεις ώρες, και ένας αριθμός όπλων κατασχέθηκαν μετά το περιστατικό, περιλαμβανομένων άνω των 30 τυφεκίων. Δεν έχουν διευκρινιστεί τα αίτια που οδήγησαν στη σύγκρουση. Ωστόσο, ο δήμαρχος της πόλης είπε σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι κονβόι της αστυνομίας δέχτηκε πυρά όταν έφτασε στην περιοχή το πρωί της Παρασκευής.

Δύο χρόνια πριν, ομάδες «τιμωρών» σχηματίστηκαν στο Μιτσοακάν για να εκδιώξουν το καρτέλ των «Ναϊτών Ιπποτών» (Knights Templar). Ωστόσο, την προηγούμενη εβδομάδα, ένας πρώην αρχηγός τέτοιων «τιμωρών» ο οποίος ήταν υποψήφιος για δήμαρχος δολοφονήθηκε.

Το καρτέλ της «Νέας Γενιάς του Τζαλίσκο» έχει αυξήσει την παρουσία του στην περιοχή, με το Μιτσοακάν και το Τζαλίσκο να εξελίσσονται σε κάποιες εκ των πιο βίαων πολιτειών του Μεξικού. Τουλάχιστον 20 αστυνομικοί και στρατιώτες θεωρείται ότι έχουν σκοτωθεί από μέλη του καρτέλ από τον Μάρτιο, ενώ τον Ιανουάριο η αστυνομία υποστήριξε ότι συνέλαβε έναν από τους αρχηγούς του καρτέλ.

Sponsored Post