ΔΙΕΘΝΕΣ
16/08/2018 11:02 EEST | Updated 16/08/2018 14:01 EEST

Περισσότερα από 300 ΜΜΕ συστρατεύονται εναντίον του Τραμπ

JOSEPH PREZIOSO via Getty Images

Περισσότεροι από 300 δημοσιογραφικοί οργανισμοί πρόκειται να δημοσιεύσουν συντονισμένα άρθρα απάντησης στις επανειλημμένες επιθέσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προς τον Τύπο, ξεκινώντας την εκστρατεία τους από σήμερα, Πέμπτη.

Toν βρώμικο πόλεμο του προέδρου εναντίων των μέσων ενημέρωσης κατήγγειλε πρώτη σε εθνικό επίπεδο η Boston Globe την προηγούμενη εβδομάδα με το hashtag #EnemyOfNite. Αναλυτικότερα, δημοσιογράφοι της εφημερίδας προσέγγισαν τα ΜΜΕ σε ολόκληρη τη χώρα και τους ζήτησαν να γράψουν κύριο άρθρο, καταγγέλλοντας την εχθρικότητα Τραμπ προς τα ΜΜΕ

Ο Τραμπ από την άλλη κατηγόρησε τα ΜΜΕ ότι σπέρνουν «ψευδείς ειδήσεις»και αναφέρθηκε στους δημοσιογράφους ως «εχθροί του λαού»

Στο κάλεσμα αυτό, απέναντι στην εχθρική στάση του Αμερικανού προέδρου στα μέσα ενημέρωσης των Ηνωμένων Πολιτειών, ανταποκρίθηκαν σύσσωμες μεγάλες εφημερίδες, μεταξύ των οποίων οι «Houston Chronicle», «Miami Herald» και «Denver Post», καθώς και μικρές εβδομαδιαίες.Κάθε εφημερίδα πρόκειται να δημοσιεύσει το κύριο άρθρο της την Πέμπτη. Η εκστρατεία υποστηρίχθηκε από την Αμερικανική Εταιρεία Δημοσιογράφων.

Τι έχει γραφτεί μέχρι στιγμής;

Το δημοσίευμα της Boston Globeείχε τίτλο «Οι δημοσιογράφοι δεν είναι εχθρός», υποστηρίζοντας την άποψη ότι ο ελεύθερος Τύπος αποτελεί βασική αρχή των ΗΠΑ για πάνω από 200 χρόνια.

Η New York Timesεπέλεξε τον τίτλο «Ο ελεύθερος τύπος σε χρειάζεται» αποκαλώντας τις επιθέσεις του Τραμπ «επικίνδυνες για τη ψυχή της δημοκρατίας.

Η New York Post απάντησε στην έκκληση της Boston Globe με το δημοσίευμα «ποιοι είμαστε να διαφωνήσουμε», υποστηρίζοντας την άποψη ότι «επειδή εκτυπώνουμε ενοχλητικές αλήθειες δεν σημαίνει ότι σπέρνουμε ψευδείς ειδήσεις».

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκαν και τα δημοσιεύματα των Philadelphia Inuirer, το Miam Herald και το περιοδικό  Topeka Capital-Journal, το οποίο μάλιστα σημείωσε ότι η επίθεση του προέδρου είναι καταστροφική και πρέπει να τελειώσει τώρα.

Υπενθυμίζεται ότι οι εντάσεις είναι ιδιαιτέρως έντονες στις συγκεντρώσεις του Τραμπ, όπου οι οπαδοί του γιουχάρουν, βρίζουν και παρενοχλούν τους δημοσιογράφους που εργάζονται στις αίθουσες Τύπου, κάποιες φορές με την προφανή υποστήριξη του προέδρου

 

(Με πληροφορίες από HuffPost US, BBC, NYtimes