ΔΙΕΘΝΕΣ
09/11/2018 08:15 EET | Updated 09/11/2018 09:06 EET

Μεγάλη φωτιά σαρώνει την Βόρεια Καλιφόρνια - Φόβοι για νεκρούς

Νοσοκομείο έγινε στάχτη ενώ πολίτες φεύγουν με ΙΧ, μηχανές ή ακόμη και με τα πόδια

ASSOCIATED PRESS

Πυρκαγιά που επεκτάθηκε με αστραπιαία ταχύτητα σάρωσε μεγάλο μέρος της πόλης Πάρανταϊς στη βόρεια Καλιφόρνια την Πέμπτη ενώ εκφράζονται φόβοι για νεκρούς.

Η φωτιά μετέτρεψε σε αποκαΐδια ένα νοσοκομείο και εκατοντάδες σπίτια ενώ ανάγκασε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν εσπευσμένα τα σπίτια τους υπό συνθήκες πανικού και με κάθε διαθέσιμο μέσο. Κάποιοι με αυτοκίνητα. άλλοι με μοτοσυκλέτες, αρκετοί ακόμη και με τα πόδια.

Εξαιτίας των ισχυρών ανέμων και της ξηρασίας, η πυρκαγιά που οι αρχές της έδωσαν την ονομασία «Camp Fire» εκδηλώθηκε σε μια πόλη 27.000 κατοίκων οι οποίοι βίωσαν πολύ δύσκολες στιγμές όταν έβλεπαν να απειλούνται ξαφνικά από φλόγες που έφθαναν ακόμα και τα 15μ ύψος.

Η πόλη Τσίκο (93.000 κάτοικοι) ενδέχεται να είναι η επόμενη που θα απειληθεί από τη φωτιά, που προβλεπόταν να κινηθεί προς δυσμάς, ενισχυμένη από ανέμους ταχύτητας 56 χιλιομέτρων την ώρα, σύμφωνα με τον Ντάρεν Ριντ, επικεφαλής του Πυροσβεστικού Σώματος της Κομητείας Μπιούτ. 

ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS

«Λάβαμε αναφορές για νεκρούς. Οι αναφορές αυτές δεν έχουν ακόμη επαληθευτεί», σημείωσε ο Κόρι Χόνι, σερίφης της Κομητείας.

Η Καλιφόρνια έχει ήδη βιώσει μια από τις χειρότερες χρονιές της ιστορίας της σε ό,τι αφορά τις δασικές πυρκαγιές. Οι φλόγες ήδη απανθράκωσαν 2.516.100 στρέμματα το 2018, έκταση διπλάσια από ό,τι το 2017 και σχεδόν τριπλάσια του μέσου όρου της πενταετίας.

«Όλη η πόλη καίγεται», δήλωσε ο Μπομπ Βαν Καμπ, κάτοικος της Πάρανταϊς που έφυγε με τη μοτοσικλέτα του, μιλώντας σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό.

 

«Χρειάστηκε να περάσουμε με τη μηχανή μέσα από τις φλόγες για να φθάσουμε ως εδώ», πρόσθεσε, κατά μήκος του δρόμου που συνδέει τις πόλεις Πάρανταϊς και Τσίκο.

Καθώς η πόλη βρίσκεται σε πλαγιά και οι οδοί διαφυγής είναι περιορισμένες, τροχαία μετέτρεψαν τους δρόμους σε παγίδες. Κάτοικοι εγκατέλειψαν τα αυτοκίνητά τους κι άρχισαν να τρέχουν για να σωθούν από τις φλόγες με τα παιδιά τους ή τα κατοικίδιά τους στα χέρια. Μια γυναίκα γέννησε μέσα στο αυτοκίνητο με το οποίο η ίδια και οι δικοί της έφευγαν, έγραψε η τοπική εφημερίδα Enterprise-Record.

ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS

Η κατάσταση είναι «χαοτική», πρόκειται για «πολύ άσχημη φωτιά», δήλωσε ο Ράιαν Λάμπερτ, ένας αστυνομικός της τροχαίας.

Η πυρκαγιά ξέσπασε νωρίς το πρωί της Πέμπτης και με απίστευτη ταχύτητα κατέκαψε 32.370 στρέμματα γης, αναγκάζοντας τις αρχές να δώσουν εντολή στους 27.000 κατοίκους της Πάρανταϊς να απομακρυνθούν αμέσως από αυτή.

Οι αρχές χρησιμοποίησαν ένα μηχάνημα έργου για να βγάλουν από τον δρόμο εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα προκειμένου να φθάσουν στο νοσοκομείο Φέδερ Ρίβερ και να απομακρύνουν τους ασθενείς, καθώς η φωτιά είχε επεκταθεί σε μια παλιά πτέρυγα και στην οροφή του τμήματος επειγόντων περιστατικών, δήλωσε ένας αξιωματούχος της Κομητείας Μπιούτ, ο Νταγκ Τίτερ. Το νοσοκομείο κατόπιν καταστράφηκε ολοσχερώς, δήλωσε ο Μάικ Μάνγκας, εκπρόσωπος της εταιρείας που το διαχειρίζεται, της Dignity Health, ενώ καταστράφηκε επίσης μια κλινική, η Paradise Immediate Care, όπως δήλωσε ο ιδιοκτήτης της, ο Μπραντ Σμιθ. 

ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)