Χάος με το 5G: Ποιες μεγάλες αεροπορικές ακυρώνουν και αλλάζουν πτήσεις προς τις ΗΠΑ

Τι συμβαίνει με το Boeing 777.
Αεροπλάνα των Emirates
Αεροπλάνα των Emirates
AP

Μεγάλες διεθνείς αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν πτήσεις προς τις ΗΠΑ ή άλλαξαν τα αεροπλάνα που χρησιμοποιούν για τις συγκεκριμένες πτήσεις, ως αποτέλεσμα μιας τελευταίας επιπλοκής στην διαφωνία που επικρατεί σχετικά με το εάν η υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας 5G μπορεί να επηρεάσει την τεχνολογία των αεροσκαφών.

Ορισμένες αεροπορικές εταιρείες είπαν ότι υπήρξαν προειδοποιήσεις ότι το Boeing 777, ένα αεροπλάνο που χρησιμοποιείται από αερομεταφορείς παγκοσμίως, επηρεάστηκε ιδιαίτερα από τη νέα ασύρματη υπηρεσία υψηλής ταχύτητας. Το αεροσκάφος αυτό χρησιμοποιείται πολύ από την Emirates, έναν βασικό αερομεταφορέα για τα ταξίδια Ανατολής-Δύσης, με αποτέλεσμα η νέα τεχνολογία να είναι ένα μεγάλο πλήγμα για την συγκεκριμένη διαδρομή πτήσης.

Ακόμα δεν είναι σαφές πόσο μαζικές θα είναι οι ακυρώσεις. Αρκετές αεροπορικές εταιρείες είπαν ότι θα προσπαθήσουν απλώς να χρησιμοποιήσουν διαφορετικά αεροπλάνα για να διατηρήσουν τις πτήσεις τους.

Οι ακυρώσεις και οι αλλαγές έγιναν μια ημέρα αφότου οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας AT&T και Verizon δήλωσαν ότι θα αναβάλουν την σύνδεση της νέας ασύρματης υπηρεσίας κοντά σε ορισμένα αεροδρόμια των ΗΠΑ που είχε προγραμματιστεί για αυτήν την εβδομάδα. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας των ΗΠΑ έχει εγκρίνει την πτήση ορισμένων αεροσκαφών σε αεροδρόμια με σήματα 5G, αλλά το Boeing 777 δεν περιλαμβάνεται στη λίστα.

Παρόμοια δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έχουν αναπτυχθεί σε δεκάδες άλλες χώρες, μερικές φορές με μείωση της ισχύος των δικτύων κοντά σε αεροδρόμια, όπως έκανε η Γαλλία. Όμως, στις ΗΠΑ, το ζήτημα έχει φέρει αντιμέτωπους την FAA και τις αεροπορικές εταιρείες με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών και τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών.

Η υπηρεσία 5G χρησιμοποιεί ένα τμήμα του ραδιοφάσματος που είναι κοντά σε αυτό που χρησιμοποιούν τα ραδιοϋψόμετρα, τα οποία είναι συσκευές που μετρούν το ύψος του αεροσκάφους πάνω από το έδαφος και βοηθούν τους πιλότους να προσγειώνονται σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας. Η FCC, η οποία όρισε ένα buffer μεταξύ της ζώνης 5G και του φάσματος που χρησιμοποιούν τα αεροπλάνα, αποφάσισε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια κοντά στην εναέρια κυκλοφορία. Η AT&T και η Verizon έχουν δηλώσει ότι ο εξοπλισμός τους δεν παρεμβαίνει στα ηλεκτρονικά συστήματα των αεροσκαφών.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της FAA αντιλήφθηκαν ένα πιθανό πρόβλημα και οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών συμφώνησαν σε μια παύση όσο διαρκεί η αντιμετώπισή του.

Την Τετάρτη, η Emirates ανακοίνωσε ότι θα διακόψει τις πτήσεις προς αρκετές αμερικανικές πόλεις λόγω «επιχειρησιακών ανησυχιών που σχετίζονται με την προγραμματισμένη ανάπτυξη υπηρεσιών κινητού δικτύου 5G στις ΗΠΑ σε ορισμένα αεροδρόμια». Είπε ότι θα συνεχίσει τις πτήσεις προς Λος Άντζελες, Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον.

Η Japan Airlines ανακοίνωσε, επίσης, ότι είχε ενημερωθεί ότι τα σήματα 5G «μπορεί να παρεμποδίσουν το ραδιοϋψόμετρο που είναι εγκατεστημένο στο Boeing 777».

Είπε ότι θα σταματήσει να χρησιμοποιεί το μοντέλο στις ηπειρωτικές ΗΠΑ προς το παρόν. Οκτώ από τις πτήσεις της επηρεάστηκαν την Τετάρτη - τρεις επιβατικές και πέντε εμπορικές. Η EVA Air της Ταϊβάν δεν διευκρίνισε πώς θα προσαρμόσει το πρόγραμμά της.

Ωστόσο, η Air France είπε ότι σχεδιάζει να συνεχίσει τις πτήσεις με Boeing 777 στα αμερικανικά αεροδρόμια. Ωστόσο, δεν εξήγησε γιατί δεν άλλαξε τα αεροσκάφη της όπως κάνουν πολλές άλλες αεροπορικές.

Η Boeing Co. με έδρα το Σικάγο δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Η Air India ανακοίνωσε επίσης στο Twitter ότι θα ακυρώσει πτήσεις προς Σικάγο, Νιούαρκ, Νέα Υόρκη και Σαν Φρανσίσκο λόγω του προβλήματος με το 5G. Αλλά ότι θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει άλλα αεροσκάφη στα δρομολόγια των ΗΠΑ.

Η Korean Air, η Cathay Pacific του Χονγκ Κονγκ και η Austrian Airlines ανακοίνωσαν ότι αντικατέστησαν με διαφορετικά αεροπλάνα όσα Boeing 777 έκαναν πτήσεις στην Αμερική.

Η British Airways ακύρωσε αρκετές προγραμματισμένες πτήσεις Boeing 777 με προορισμό τις ΗΠΑ και αντικατέστησε αεροσκάφη σε άλλα.

Η FAA έχει πει ότι θα επιτρέψει σε αεροπλάνα με ακριβή, αξιόπιστα εργαλεία να λειτουργούν γύρω από 5G υψηλής ισχύος. Όμως τα αεροπλάνα με παλαιότερα υψόμετρα δεν θα επιτρέπεται να κάνουν προσγειώσεις υπό συνθήκες χαμηλής ορατότητας.

Popular in the Community