Μέγαρο Μαξίμου για την αποτίμηση των συναντήσεων: «Να μην πάει χαμένη η ευκαιρία»

Ξεκινά διάλογος του Υπουργείου Εσωτερικών με εκπροσώπους των κομμάτων
Eurokinissi

Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα της Παρασκευής 11/10, ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς. To αποτέλεσμα αυτών των επαφών μπορεί να κάνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αισιοδοξεί για μία ευρεία συναίνεση στο θέμα του δικαιώματος ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Μόνον ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την αντίθεση του στις κυβερνητικές προτάσεις, διευκρινίζοντας όμως ότι είναι σύμφωνος στο να μπορούν να ψηφίζουν οι Έλληνες της διασποράς.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων αυτών –που κατά μέσο όρο είχαν διάρκεια περίπου 45 λεπτά- δόθηκε η δυνατότητα σε όλες τις πλευρές να διατυπώσουν τις θέσεις τους, έστω και σε ένα αρχικό στάδιο. Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν να δει τα περιθώρια που υπάρχουν για ευρύτερη συναίνεση σε ένα θέμα που έχει απασχολήσει πολύ και που ο ίδιος ετοιμάζεται να το φέρει στη Βουλή.

Όπως τονίζουν από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσήλθε σε αυτές τις συναντήσεις με ανοιχτό πνεύμα και διάθεση συνεννόησης, ενώ χαρακτηρίζεται παραγωγική και η στάση των πολιτικών αρχηγών.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, βασική προϋπόθεση για την εξεύρεση κοινού τόπου αποτελεί η παραδοχή της συνταγματικής αρχής της ισότητας της ψήφου, που σημαίνει ότι η ψήφος των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, δίχως διαχωρισμούς σε πολίτες α’ και β’ κατηγορίας.

Το αντικείμενο διαβούλευσης λοιπόν είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την άσκηση του δικαιώματος των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό, αλλά και το πως θα εκλέγονται οι αντιπρόσωποι των εκτός Επικρατείας εκλογέων.

Πάντα σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αν και πάνω σε αυτά τα θέματα εκφράστηκαν διάφορες απόψεις κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, φάνηκε ότι υπάρχει σοβαρό περιθώριο ουσιαστικής σύγκλισης για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης.

Όπως ανακοινώνει λοιπόν η κυβέρνηση, θα δοθεί χρονικό περιθώριο ενός μήνα για συζητήσεις στελεχών του Υπουργείου Εσωτερικών με εκπροσώπους των κομμάτων. Αμέσως μετά, το αποτέλεσμα αυτού του διαλόγου θα αποτυπωθεί σε νομοσχέδιο που θα πάει στη Βουλή με στόχο να ψηφιστεί με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, οι Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό πρέπει να διευκολυνθούν στην άσκηση ενός θεμελιώδους συνταγματικού δικαιώματός τους, όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Και τονίζουν από την κυβέρνηση ότι αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να πάει χαμένη.

Ας δούμε όμως συνοπτικά το πως πήγε κάθε τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον κάθε πολιτικό αρχηγό, τα σημεία που μπορεί να επιτευχθεί συναίνεση, που εμφανίστηκε διαφωνία και πως μπορεί να γεφυρωθούν οι διαφορές:

Αλέξης Τσίπρας: Μπορεί το κλίμα μεταξύ των δύο ανδρών να ήταν καλό, φαίνεται όμως ότι αυτή την στιγμή χωρίζει σημαντική απόσταση τις δύο πλευρές. Ο πρώην Πρωθυπουργός σε δήλωση του εξέφρασε την αντίθεση του στις θέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, κυρίως σε θέματα διαδικασιών αλλά και στο πως θα προσμετράται η ψήφος των απόδημων Ελλήνων. Άφησε όμως ένα μικρό «παράθυρο», αναφέροντας ότι περιμένει και γραπτώς τις τελικές προτάσεις της κυβέρνησης.

Φώφη Γεννηματά: Αντίθετα, στην περίπτωση του ΚΙΝ.ΑΛ. φαίνεται ότι η απόσταση με τις κυβερνητικές προτάσεις δεν είναι τόσο μεγάλη. Όλα δείχνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Φώφη Γεννηματά συμφωνούν σε μία βασική παράμετρο του θέματος. Πως οι Έλληνες του εξωτερικού πρέπει να έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν και η ψήφος τους να προσμετράται στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Δημήτρης Κουτσούμπας: Θετικός αλλά βάζοντας κάποιους όρους είναι και ο Δημήτρης Κουτσούμπας στην ψήφο των απόδημων Ελλήνων. Για παράδειγμα θέτει ως προϋπόθεση οι Έλληνες του εξωτερικού που θα ψηφίζουν, να έχουν ΑΦΜ και περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα, ενώ θέτει θέμα και για το χρόνο που ζουν μακριά από τη χώρα. Μάλιστα ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ ανέφερε ενδεικτικά τα 30 χρόνια ως το χρονικό όριο απουσίας από την Ελλάδα, προκειμένου να έχει ο απόδημος Έλληνας το δικαίωμα να ψηφίζει. Επίσης απέκλεισε την επιστολική ψήφο και ξεκαθάρισε ότι η τελική στάση του ΚΚΕ θα καθοριστεί από το περιεχόμενο του νομοσχεδίου που θα πάει στη Βουλή.

Κυριάκος Βελόπουλος: Υπέρ του δικαιώματος να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού τάχθηκε και ο Κυριάκος Βελόπουλος κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τον Πρωθυπουργό, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισημαίνει ότι σε αυτό το θέμα είναι στο ίδιο μήκος κύματος.

Γιάνης Βαρουφάκης: Θετικός και ο Γιάνης Βαρουφάκης από το ΜέΡΑ25 στο θέμα του δικαιώματος των απόδημων Ελλήνων να ψηφίζουν, θέτοντας όμως και αυτός κάποιες παραμέτρους, όπως αναφέρουν πληροφορίες, όπως για παράδειγμα να υπάρχουν εκλογικές περιφέρειες στο εξωτερικό.

Συμπέρασμα: Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές που ήταν πολύ κοντά στη διαδικασία των συναντήσεων των πολιτικών αρχηγών, το αποτέλεσμα αυτών των επαφών και το καλό κλίμα που κυριάρχησε δείχνουν ότι τελικά ο στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη για μία ευρεία συναίνεση μπορεί να επιτευχθεί. Επισημαίνουν βέβαια ότι ακόμα και κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες που θα έχουν σχέση με τη διαδικασία μπορεί να παίξουν ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα και στην ψηφοφορία του νομοσχεδίου που θα πάει στη Βουλή. Το βέβαιο είναι ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος διαλόγου μεταξύ της κυβέρνησης και των πολιτικών αρχηγών και το ενδιαφέρον πλέον εστιάζεται στο διάλογο που θα ξεκινήσει ο Τάκης Θεοδωρικάκος με τους εκπροσώπους των κομμάτων.

Αν και σύμφωνα με την ατζέντα, το μοναδικό θέμα συζήτησης ήταν το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού, οι συναντήσεις αυτές στάθηκαν μία καλή αφορμή για ανταλλαγή απόψεων του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς και για άλλα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας, από την προκλητική στάση της Τουρκίας έως και την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Δημοφιλή