Μέγκαν Μαρκλ όπως Γουόλις Σίμπσον: μια ακόμα αμερικανίδα που ταράζει το παλάτι

Η ιστορία του βασιλιά που παραιτήθηκε από το θρόνο για τα μάτια μιας αμερικανίδας - και πληγώνει πάντα τους βρετανούς - επαναλαμβάνεται με κάποιο τρόπο;
Ο Εδουάρδος VIII και η Γουάλις Σίμπσον σε κρουαζιέρα στα νερά της Μεσογείου το 1936 πριν το γάμο τους.
Ο Εδουάρδος VIII και η Γουάλις Σίμπσον σε κρουαζιέρα στα νερά της Μεσογείου το 1936 πριν το γάμο τους.
Universal History Archive via Getty Images

΄Ηταν το 1936 όταν ο δημοφιλής κι αγαπητός πρίγκιπας Εδουάρδος VIII ανακοίνωνε ότι επρόκειτο να απαρνηθεί το θρόνο της Μεγάλης Βρετανίας προκειμένου να παντρευτεί την διαζευγμένη αμερικανίδα Γουάλις Σίμσον, προξενώντας ένας από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία της βασιλικής οικογένειας της Γηραιάς Αλβιόνος. Το τραύμα της απόφασης αυτής αποδείχτηκε συλλογικό, τόσο για το λαό όσο και για τους royalties.

Ογδόντα τέσσερα χρόνια μετά το σκάνδαλο που συντάτραξε τους βρετανούς όσο λίγα στον 20ο αιώνα, ο πρίγκιπας Χάρι κι η Μέγκαν Μαρκλ αποφάσισαν να παραιτηθούν από τα πριγκιπικά τους καθήκοντα καθ′ ότι «επιλέξαμε να εργαστούμε προκειμένου να γίνου οικονομικά ανεξάρτητοι».

Πρίγκιπας Χάρι - Μέγκαν Μαρκλ
Πρίγκιπας Χάρι - Μέγκαν Μαρκλ
Chris Jackson via Getty Images

Είναι δύσκολο να μη συνειδητοποιήσει κανείς ότι - κατά ένα μέρος τουλάχιστον - η ιστορία επαναλαμβάνεται. Ακόμα κι αυτό το βασιλικό αυτοκίνητο με το οποίο η Μέγκαν Μαρκλ έφθασε στο παρεκκλήσιο του Αγίου Γεωργίου για να δώσει όρκους αιώνιας πίστης κι αφοσίωσης με το Χάρι είναι το ίδιο με το οποίο η Γουάλις Σίμπσον κατέφθασε στην κηδεία του συζύγου της - ο Εδουάρδος πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα το 1972 κι η Γουόλις Σίμπσον πέθανε στις 24 Απριλίου 1986 σε ηλικία 89 ετών.

Η απόφαση αυτή είναι αλήθεια πως είχε κάπως ανακουφίσει το βασιλικό κατεστημένο της εποχής δεδομένου του ότι πολλοί ήταν εκείνοι που ήθελαν να ξεφορτωθούν τον Εδουάρδο και τις φασιστικές του αντιλήψεις, ενώ υπήρχε φόβος για τις δημόσιες δηλώσεις και την παρουσία της πανέξυπνης και εξωστρεφούς συζύγου του. ΄Ολοι ένιωσαν καλύτερα με την προοπτική της βασιλείας του αδερφού του Γεωργίου VI, πατέρα της βασίλισας Ελισάβετ ΙΙ.

Γουάλις Σίμπσον
Γουάλις Σίμπσον
Universal History Archive via Getty Images

Ο Εδουάρδος κι η Γουάλις Σίμπσον είχαν μια επεισοδιακή σχέση. Γνωρίστηκαν για πρώτη φορά το 1931 όταν εκείνη ήταν παντρεμένη σε δεύτερο γάμο, έγιναν γρήγορα εραστές κάτι που ανησύχησε παρά πολύ το παλάτι. Σε ένα πάρτι στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, την παρουσίασε στη μητέρα του, και ο πατέρας του εξοργίστηκε, κυρίως λόγω ότι ήταν δυο φορές διαζευγμένη (πρώτα παντρεύτηκε τον Έρλ Γουίνφιλντ Σπένσερ Τζ., έναν αεροπόρο του Αμερικάνικου Ναυτικού, ενώ το 1928 παντρεύτηκε τον Ερνέστο Άλντριχ Σίμπσον, Αγγλοαμερικανό ναυτικό διευθυντή και πρώην αξιωματικό). Όταν ο Εδουάρδος θέλησε να την παντρευτεί επίσημα, ο Στάνλεϋ Μπολντουιν, πρωθυπουργός της Αγγλίας τον προειδοποίησε ότι δεν θα γινόταν δεκτή από την αγγλική κοινωνία ως βασίλισσα και κάπως έτσι ο Εδουάρδος παραιτήθηκε από τον θρόνο στις 11 Δεκεμβρίου 1936, προκειμένου να την παντρευτεί. Μετά την παραίτησή του έφυγαν από τη χώρα και εγκαταστάθηκαν στο Παρίσι, ενώ παντρεύτηκαν στις 3 Ιουνίου 1937.

Η απόφαση των Χάρι και Μέγκαν σε καμία περίπτωση, ωστόσο, δεν πρόκειται να προκαλέσει τις ίδιες αναταραχές. Σύμφωνα με τη Daily Mail, μάλιστα, και στους ίδιους θα βγει σε καλό. Θα κάνουν πιο ελεύθερα όλα όσα ήθελαν να κάνουν και θα λένε πιο ελεύθερα όλα όσα θα θέλουν να πουν. ΄Ισως μάλιστα η ζωή να συνεχιστεί στο παλάτι ίσως και πιο ήρεμα από πριν αφού θα λείπει το ... παράπονό τους με το πως τους συμπεριφέρονται τα media. ΄Οπως επίσης αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, η βασίλισσα διάγει τα τελευταία χρόνια της στον θρόνο και ο μεγαλύτερος γιος της, Κάρολος, θα είναι ένας άξιος διάδοχος παρά το γεγονός ότι η βασιλεία του – λόγω ηλικίας – δεν θα είναι τόσο μεγάλη όσο της μητέρας του. Και όταν πλέον και ο Κάρολος θα αποσυρθεί, είτε εκούσια είτε ακούσια, από τον θρόνο ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον θα κληθούν να βρεθούν στο θρόνο.

Από την πρώτη στιγμή, άλλωστε, φάνηκε ότι η βρετανίδα Κέιτ είναι πολύ πιο ταιριαστή στο βασιλικό κατεστημένο απ′ ότι η καλιφορνέζα Μέγκαν και πολύ πιο συμφιλιωμένη με τις απαιτήσεις των media. Διότι εν τέλει, αυτή η διαχείριση των media αποδεικνύεται το πιο δύσκολο γαλαζοαίματο καθήκον...

Στο άρθρο χρησιμοποιήθηκαν πληφοροφίες από την Daily Mail και την Wikipedia

Δημοφιλή