Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων στη Μόσχα: Αντίγραφο του θρυλικού ευρήματος θα εκτεθεί στη Ρωσία

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων στη Μόσχα: Αντίγραφο του θρυλικού ευρήματος θα εκτεθεί στη Ρωσία
Ξ. Μουσάς

Στη Μόσχα θα βρεθεί αντίγραφο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, όπου θα εκτεθεί σε μουσεία και στο μετρό στο πλαίσιο του Έτους 2016 Η Ελλάδα στη Ρωσία.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Έτους Ελλάδας στη Ρωσία, η έκθεση, η οποία χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής, θα παρουσιάζει μέσα από 50 οθόνες την ανασύσταση του μηχανισμού στη ρωσική γλώσσα. Πρόκειται να φιλοξενηθεί σε Μουσείο της Περιφέρειας Μόσχας, στο Μουσείο Αρχιτεκτονικής του Δήμου Μόσχας, στο Πανεπιστήμιο στο τμήμα Αστροφυσικής και στο μοσχοβίτικο μετρό όπου παράλληλα με την έκθεση θα παίζει και ενημερωτικό βίντεο.

Την έκθεση έχει σχεδιάσει και δημιουργήσει ο Ξενοφών Μουσάς, καθηγητής Φυσικής Διαστήματος. Στα δυο μουσεία, της Περιφέρειας και Αρχιτεκτονικής, θα εκτίθενται ταυτόχρονα με τον μηχανισμό και δύο αντίγραφα του Εφήβου των Αντικυθήρων σε φυσικό μέγεθος.

Η έκθεση προγραμματίζεται να ξεκινήσει τον Αύγουστο και θα περάσει από το Μουσείο Αρχιτεκτονικής το Σεπτέμβριο και το Τμήμα Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Μόσχας τον Οκτώβριο, ενώ στο μετρό η παρουσίαση, που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ελλάδας στη Μόσχα, θα διαρκέσει καθ’ όλο το διάστημα Αυγούστου-Οκτωβρίου.

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων

Αποτελεί ένα από τα γνωστότερα (αν όχι το πιο γνωστό) ευρήματα του αρχαίου ναυαγίου στα Αντικύθηρα, και φιλοξενείται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Σώζονται 7 μεγάλα θραύσματα (Α-G) και 75 μικρότερα σπαράγματα (1-75). Η ακριβής θέση τους και η αρχική δομή του Μηχανισμού αποτελεί αντικείμενο συνεχούς έρευνας. Περιελάμβανε τουλάχιστον 30 οδοντωτούς τροχούς καθώς επίσης κλίμακες, άξονες και δείκτες. Οι ελληνικές, αστρονομικού περιεχομένου επιγραφές στην επιφάνεια του Μηχανισμού αναφέρονται σε αστρονομικούς και ημερολογιακούς υπολογισμούς, ενώ οι επιγραφές στις μεταλλικές πλάκες, που τον προστάτευαν, αφορούν στις οδηγίες χρήσεις του οργάνου. Ο Μηχανισμός προστατευόταν από ξύλινο πλαίσιο, που έφερε από μια ορειχάλκινη πλάκα στην πρόσθια και στην οπίσθια όψη.

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων

Είναι ο αρχαιότερος, πολυσύνθετος αστρονομικός φορητός υπολογιστής, με τον οποίον προσδιορίζονταν οι θέσεις του Ήλιου, της Σελήνης και, πιθανότατα, των πέντε γνωστών κατά την αρχαιότητα πλανητών του Ερμή, της Αφροδίτης, του Άρη, του Δία και του Κρόνου. Επίσης, χρησιμοποιούνταν για την πρόβλεψη των εκλείψεων του Ήλιου και της Σελήνης, για την τήρηση ενός πολυετούς ημερολογίου με μεγάλη ακρίβεια, καθώς και για τον προσδιορισμό του χρόνου τέλεσης των Πανελλήνιων Αγώνων που πραγματοποιούνταν στην Ολυμπία, στους Δελφούς, στη Νεμέα, στην Ισθμία και στη Δωδώνη.

Η κατασκευή του ανάγεται στο β΄ μισό του 2ου αι. π.Χ.. Η τεχνολογία του, η οποία παραπέμπει στους διαδόχους του Αρχιμήδη και τη Σχολή του Ποσειδωνίου στη Ρόδο, είναι αποτέλεσμα της ανάπτυξης της φιλοσοφίας και των θετικών επιστημών, που είχε συντελεστεί στον ελλαδικό χώρο μέχρι εκείνη την εποχή, και στηρίχθηκε σε γνώσεις της Ελληνιστικής Εποχής (αστρονομικές σταθερές, μηχανικό σχεδιασμό και χρήση των επικυκλικών οδοντωτών τροχών). Ο Μηχανισμός αποτελεί μαρτυρία για την αστρονομική, μαθηματική και μηχανική ιδιοφυΐα των αρχαίων Ελλήνων στα μέσα του 2ου αι. π.Χ.

Διαβάστε επίσης:

Δημοφιλή