ΤΟ BLOG
27/02/2018 12:16 EET | Updated 27/02/2018 16:44 EET

Μία ανάπτυξη που αργεί να έρθει: Αερολιμένας Καβάλας «Μέγας Αλέξανδρος»

Zoi Didili
Πρόσοψη του αεροδρομίου KVA Μέγας Αλέξανδρος

Σκόνη, χώμα και νάυλον.

Εικόνες που θυμίζουν παρατημένο εργοτάξιο, κι όμως είναι το διεθνές αεροδρόμιο της Καβάλας, που περήφανα φέρει το όνομα “Μέγας Αλέξανδρος”.

Ο κρατικός αερολιμένας Καβάλας εντάσσεται στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που έχει αναλάβει και διαχειρίζεται η Fraport Greece*, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό των υποδομών τους, την αύξηση της επιβατικής κίνησης αλλά και την βελτιστοποίηση των συνθηκών ταξιδιού για τους επιβάτες, βάσει των υιοθετηθέντων αναπτυξιακών προγραμμάτων (master plans). Μέχρι το 2021, για το σύνολο των έργων ανάπτυξης θα επενδυθεί το ποσό των 400 εκ. ευρώ, ενώ για τα 40 συνολικά χρόνια παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων, το ύψος των επενδύσεων υπολογίζεται περίπου στο 1 δις. ευρώ.

Κεφάλαιο Ι : Η άφιξη

Zoi Didili
Αεροσκάφη της Σχολής Εκπαίδευσης Πιλότων, Egnatia Aviation

Οι όμορφες εικόνες της προσγείωσης στο αεροδρόμιο της Καβάλας αναιρούνται γρήγορα από τις σκηνές που ακολουθούν εκτός του αεροπλάνου. Κατεβαίνοντας, το λεωφορείο του αεροδρομίου μεταφέρει τους επιβάτες, σε μία απόσταση δέκα μέτρων από τον τόπο προσγείωσης, στον χώρο αφίξεων για χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και ελέγχου διαβατηρίων. Τα δεκάδες διαφορετικά διαβατήρια και ταυτότητες ελέγχουν πρόχειρα δύο άτομα του προσωπικού, στεκόμενα στην μέση του διαδρόμου και έπειτα υποδεικνύουν στους ταξιώτες το σημείο για την παραλαβή των αποσκευών τους.

Κεφάλαιο ΙΙ: Η παραλαβή αποσκευών

Zoi Didili
Πίνακας ενδείξης προέλευσης αφιχθέντων αποσκευών

Ο χώρος παραλαβής των αποσκευών αποτελείται λιτά από έναν και μόνο ιμάντα, που σκεπάζεται από πλούσια στρώματα σκόνης. Με λίγες ματιές τριγύρω, ο χώρος είναι περιφραγμένος από λαμαρίνες, που σηματοδοτούν τα έργα εν εξελίξει, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια κίνηση. Τα έργα είναι τόσο στάσιμα όσο και η σκόνη πάνω σε κάθε αντικείμενο μέσα στον χώρο. Συστήματα εξαερισμού και καλώδια κρέμονται από την οροφή του χώρου υπό ανάπλαση, ο οποίος μισο-φωτίζεται ρομαντικά από χαλασμένες λάμπες.

Zoi Didili
Η οροφή του χώρου υπό αναδιαμόρφωση

Ανήσυχα βλέμματα επιβατών αναζητούν την έξοδο, αφού αυτή κρύβεται πίσω από παρατημένο νάυλον, ενώ απουσιάζουν και οι οποιεσδήποτε ενδείξεις. Αντί για ενδείξεις, τους ώχρινους τοίχους κοσμούν γκραβούρες, χάρτες και πίνακες που απεικονίζουν την ελληνικότητα της Μακεδονίας, καθώς και τυπώσεις Α4 που εφιστούν την προσοχή για τα έργα. Βγαίνοντας, βλέπει κανείς το ολοκαίνουριο γραφείο δήλωσης συναλλάγματος, που μοιάζει να έχει ήδη κουραστεί, προτού ακόμα να τεθεί σε λειτουργία.

Zoi Didili
Το καινούριο γραφείο δήλωσης συναλλάγματος

Κεφάλαιο ΙΙΙ: Η έξοδος και ο κεντρικός χώρος αναμονής

Οι εικόνες βέβαια βελτιώνονται με την έξοδο, καθώς ο χώρος ξεκινά να θυμίζει αεροδρόμιο εν ενεργεία, που μπορεί να ανταποκριθεί, τουλάχιστον, στα στοιχειώδη διεθνή πρότυπα. Σε ένα μικρό, κατα τ’άλλα αεροδρόμιο, ο αριθμός των επιβατών είναι ιδιαίτερα αυξημένος, με μεγάλες low-cost αεροπορικές εταιρείες να έχουν μεταφέρει την βάση τους στη Βόρειο Ελλάδα.

Zoi Didili
Κεντρικός χώρος αναμονής
Κεντρικός χώρος αναμονής

Καθώς το αεροδρόμιο της Καβάλας βρίσκεται εκτός πόλης και συγκεκριμένα στα 32 χλμ ανατολικά αυτής, στην συχνή περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να μεταφερθεί στο κέντρο, έχει περιορισμένες επιλογές. Η επιλογή του ταξί ανέρχεται στην τολμηρή τιμή των 40 ευρώ, που ισούται σχεδόν με τον ίδιο τον ναύλο για την πλειοψηφία των δρομολογίων που εκτελούνται στο περιφερειακό αεροδρόμιο. Αντίστοιχα δύσκολη είναι και η μετακίνηση με υπερ/αστικό ΚΤΕΛ, καθώς τα δρομολόγια δεν είναι τακτικά και εφαρμόζονται κατά περίπτωση. Περιορισμένο, βέβαια είναι και το ίδιο το ωράριο λειτουργίας του αεροδρομίου, το οποίο ξεκινά στις 05:00 τα ξημερώματα και σταματά στις 21:00 το βράδυ.

Κεφάλαιο IV: Η αποτίμηση

Τους τακτικούς επιβάτες λίγο τους ενδιαφέρει η εικόνα του αεροδρομίου, είναι αλήθεια. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αισθητά χαμηλότερη του ναύλου, σε σύγκριση με το ύψος αυτής σε κάποιο κεντρικό αεροδρόμιο. Τα αρνητικά στοιχεία που συναντά κάποιος μέσα στον διεθνή αερολιμένα “Μέγας Αλέξανδρος” της Καβάλας προσδιορίζουν άδικα την γενικότερη εικόνα της χώρας. Τα σχέδια της Fraport Greece μοιάζουν αρκετά υποσχόμενα και η ταχεία πραγματοποίηση αυτών πιθανώς να μεταμορφώσει κυριολεκτικά τον αερολιμένα, έτσι ώστε να μην υπολείπεται σε τίποτα των διεθνών προτύπων ανταγωνισμού.

Μέχρι τότε, όμως, σκόνη, νάυλον και .. φλαμίνγκο.

Zoi Didili
Οι εικόνες είναι μαγευτικές κατά την προσγείωση. Σε τουλάχιστον δύο σημεία της λιμνοθάλασσας Ερατεινού συναντώνται κοπάδια φλαμίνγκο, που καλωσορίζουν τους ταξιδώτες

*Μέτοχοι της Fraport Greece, που ιδρύθηκε το 2015, είναι η Fraport AG Frankfurt Airport Services Worldwide, ο Όμιλος Κοπελούζου, καθώς και το Ευρωπαϊκό Ταμείο 2020 Marguerite

Sponsored Post