ΤΟ BLOG
14/02/2019 15:11 EET | Updated 15/02/2019 13:19 EET

Μια αριστοκράτισσα με τεράστια προσφορά

Έτσι για αποχαιρετιστήριο...

EUROKINISSI

 Στην Νίκη Γουλανδρή

Σπάνια και χαρισματική προσωπικότητα η Νίκη Γουλανδρή, το όνομα της οποίας είχε ακουστεί ότι μπορεί να προτεινόταν  για την Προεδρία της Δημοκρατίας και είναι κρίμα που κάτι τέτοιο δεν έγινε πραγματικότητα.  

Το 1964 ίδρυσε μαζί με τον σύζυγο της Άγγελο το Μουσείο, το πρώτο φυσικής ιστορίας στην Ελλάδα σε ένα νεοκλασικό του 1875 της Κηφισιάς.

Σκοπός η προώθηση φυσικών επιστημών και ευαισθητοποίησης των ανθρώπων για την άγρια φύση, με εκπαιδευτικά προγράμματα σε μαθητές και δασκάλους.

Τα χρόνια πέρασαν, το περιβαλλοντικό έργο γιγαντώθηκε , εργαστήρια, εκθέματα, συνεργασίες με Μουσεία του εξωτερικού, διαλέξεις συνέδρια μαθητές – μικροί μεγάλοι.

Ένα μελίσσι δημιουργικότητας και γνώσης για επανεξέταση των ανθρώπων στην οικονομία, τη φύση και οικουμενική θεώρηση του κόσμου.

Η Γαιόσφαιρα το Καμάρι του Μουσείου

Η ΓΑΙΑ, μοναδική στον κόσμο, ημισφαιρικός θόλος ( εμβαδόν 40 τ.μ.) προβάλει τον περιστρεφόμενο πλανήτη από 25,000 εικόνες υψηλής ανάλυσης.

Στην είσοδο είναι παρούσα η μορφή της αρχαίας θεάς Γαίας με το χέρι της προσφοράς της προς τους ανθρώπους.

Τα ελληνικά αγριολούλουδα

Βγαίνοντας από τις διάφορες εκθέσεις μπορεί κανείς να αναζητήσει το βιβλίο της Νίκης Γουλανδρή «Ελληνικά Αγριολούλουδα». Περιλαμβάνει 130 έγχρωμες αναπαραστάσεις ειδών της Ελληνικής χλωρίδας, που έχει ζωγραφίσει εκ του φυσικού η Νίκη Γουλανδρή, η οποία αξίζει να τονιστεί πως ήταν διακεκριμένη βοτανική ζωγράφος.

Συγγραφείς των κειμένων είναι γνωστοί ερευνητές της Ελληνικής χλωρίδας.

Τα έσοδα από τις πωλήσεις διατίθενται για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου.

Και τώρα στο τιμόνι του μουσείου η κ. Φάλη Βογιατζάκη.

Πολλά χρόνια στο Δ.Σ. του Μουσείου , δίπλα πάντα στη Νίκη Γουλανδρή . Αντιπρόεδρος δυνατή γυναίκα ακαταπόνητη αγέρωχη λέει λίγα και προσφέρει πολλά.

Δεν μπορούμε να παραλείψουμε , πως το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο στο Ρέθυμνο, που διευθύνει , έχει τιμηθεί με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.