Μιά Λογοτεχνική Λάμψη στην καρδιά της Αστόριας

Μια σημαντική εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης αλλά και την Εθνική Επέτειο με πρωταγωνιστές τους Ελληνοαμερικανούς συγγραφείς και ποιητές
Ο καθηγητής Κοινωνιολογίας και δημιουργός του Hellenic American Project Δρ. Νίκος Αλεξίου μαζί με τον πρόεδρο του Συλλόγου Αθηναίων Πάνο Αδαμόπουλο
Ο καθηγητής Κοινωνιολογίας και δημιουργός του Hellenic American Project Δρ. Νίκος Αλεξίου μαζί με τον πρόεδρο του Συλλόγου Αθηναίων Πάνο Αδαμόπουλο
Σύλλογος Αθηναίων

Μετά από μια δεκαετία κενού, αίφνης έλαμψε και πάλι το φώς της ομογενειακής λογοτεχνικής παραγωγής των Ελληνομαμερικανών συγγραφέων και ποιητών σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Αθηναίων, η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών Αμερικής και το Αρχείο Ελληνοαμερικανικής Κληρονομιάς του Κολεγίου του Κουίνς (Hellenic American Project) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης αλλά και την Εθνική Επέτειο το Σάββατο 18 Μαρτίου στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο.

Ήμουν η τυχερή προσκεκλημένη από την λογοτεχνική οικογένεια του Καναδά και έτσι είχα την ευκαιρία να απολαύσω ιδιοίς όμμασι και ωσί όλα τα δρώμενα που έλαβαν χώρα στο θεατράκι του Πολιτιστικού Κέντρου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής εκεί στην αγαπημένη Αστόρια της λαμπράς Ελληνικότητας.

Είχα την ευκαιρία να διαβάσω ένα απόσπασμα από το μυθιστόρημά μου «Η ΤΡΙΚΥΜΙΑ» που έχει κάνει πολλαπλές επανεκδόσεις, εστιάζοντας στην αρχή ενός παράδοξου και πεπρωμένου να πεθάνει έρωτα!

Υπογράφοντας βιβλία
Υπογράφοντας βιβλία
Σύλλογος Αθηναίων

Είχα επίσης την τιμή να δωρίσω μερικά από τα πονήματά μου στην βιβλιοθήκη του Queen’s College, του οποίου εμπνευσμένος καθηγητής Κοινωνιολογίας και δημιουργός του Hellenic American Project Δρ. Νίκος Αλεξίου ανέλυσε τη μακρά ιστορία της νεοελληνικής ομογενειακής λογοτεχνίας τον 20ο αιώνα της μεγάλης ελληνικής μετανάστευσης στις ΗΠΑ.

Κρεμόμασταν από τα χείλη του καθώς μας ανέλυσε τις συγκυρίες που δημιούργησαν τους Ελληνοαμερικανούς ποιητές και πεζογράφους με πρώτη έκδοση ελληνικής ποιητικής συλλογής στην Αμερική το 2012.

Στη συνέχεια μας περιήγησε με συγκινητικό λόγο στους ποιητές και λογοτέχνες που δεν ζούν πιά, διαβάζοντας αποσπάσματα από τα έργα της Ελένης Φλωράτου -Παιδούση, της Ρεγγίνας Παγουλάτου, της Λουκίας Μαρουλλέτη,του Γιώργου Γιάνναρη,του Πάνου Βοζίκη και του Μάκη Τσιλιάνου. Ο Δρ. Νίκος Αλεξίου τόνισε ότι το 2023 αποτελεί χρονιά ορόσημο, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από την γέννηση του ξεχωριστού ποιητή και μεταφραστή της ελληνικής ποίησης στην Αμερική, Νίκου Σπάνια,.

Οι λογοτέχνες και συγγραφείς Δρ. Νίκος Αλεξίου, Αυγή Μαρία Ατματζίδου, Νίκος Ζαβόλας, Βάνα Κοντομέρκου, Μαρία Μιχελή, Τάσος Μουζάκης, Σέβη Μπούτου, Μαρία Νικολή, Γαβριήλ Παναγιωσούλης, Άσπα Τριγώνη, Μαρία Τσαρουχά και Ιουστίνη Φραγκούλη από τον Καναδά παρουσίασαν σύντομα αποσπάσματα των έργων τους δίνοντας μια γεύση από την ιδιαιτερότητα της λογοτεχνικής τους φύσης. Ο λόγος και οι παρουσιάσεις τους δεν κούρασαν, αντίθετα διάνθισαν τη σκηνή του Πολιτιστικού Κέντρου, το οποίο γέμισε από κόσμο.

Η φιλόλογος Αθηνά Κρομμύδα και δασκάλα των ελληνικών σχολείων της Αρχιεπισκοπής παρουσίασε το έργο «Λουκής Λάρας» του Δημητρίου Βικέλα, το οποίο αναφέρεται στις μετά την επανάσταση μέρες της Ελλάδας, σημειώνοντας πως ο εν λόγω συγγραφέας έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της νεοελληνικής λογοτεχνίας.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αθηναίων Πάνος Αδαμόπουλος ο οποίος με το διοικητικό του συμβούλιο εργάσθηκαν πυρετωδώς για την οργάνωση αυτής της ποιοτικής ημερίδας συγκεντρώνοντας λογοτέχνες και μουσικούς, δήλωσε συγκινημένος για την ανταπόκριση του κόσμου, ενώ απένειμε τιμητική πλακέτα στον πρόεδρο της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, Τάσο Μουζάκη. Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε η Φανή Παγουλάτου.

Η ημερίδα κορυφώθηκε με το μουσικό πρόγραμμα το οποίο επιμελήθηκε ο Φύτος Στράτης, διευθυντής του «Cyprus New York Productions». Στη μουσική σκηνή πρωταγωνίστησαν τραγούδια των μεγάλων συνθετών μας σε ποίηση των μεγάλων ποιητών μας αλλά και δημοτικά άσματα τραγουδισμένα με χρώμα και πάθος από την Αριάδνη – Άννα (σοπράνο), την Αγγελική Ψώνη (άλτο), τον Αλέξανδρο Ντάρνα (τενόρο) και τον Τάσο Καρύδη (βαρύτονο) με την συνοδεία του Γλαύκου Κοντεμενιώτη στο πιάνο, του Κώστα Ψαρού στο μπουζούκι και της Αθηνάς Αδαμοπούλου στο πιάνο.

Το μουσικό σχήμα που διάνθησε το λογοτεχνική βραδιά
Το μουσικό σχήμα που διάνθησε το λογοτεχνική βραδιά
Σύλλογος Αθηναίων

Η συναυλία κορυφώθηκε με την ερμηνεία του μουσικού κομματιού «ΟΙ ΧΑΡΤΑΕΤΟΙ» του Μίκη Θεοδωράκη, την οποία ερμήνευσε εκπληκτικά στο πιάνο η Αθηνά Αδαμοπούλου, αφήνοντας μια γεύση από τη νέα άποψη για την ερμηνευτική δημιουργικότητα των μουσικών της γενιάς της.

Η Αθηνά Αδαμοπούλου ερμηνεύει τους «Χαρταετούς» του Μίκη
Η Αθηνά Αδαμοπούλου ερμηνεύει τους «Χαρταετούς» του Μίκη
Σύλλογος Αθηναίων

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, ο οποίος απηύθυνησε συγχαρητήριο χαιρετισμό στους διοργανωτές, τους εισηγητές, τους λογοτέχνες και τους μουσικούς που διάνθισαν την ημερίδα με τις ερμηνείες τους στο δημοτικό τραγούδι αλλά και την μελοποιημένη ποίηση.

Ο Γενικός Πρόξενος Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου
Ο Γενικός Πρόξενος Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου

Εξαιρετικό ήταν το πρόγραμμα της εκδήλωσης, το οποίο επιμελήθηκε η γραμματέας του Συλλόγου Σύλβια Αδαμοπούλου, παρουσιάζοντας όλα τα μελοποιημένα ποιήματα που εμρηνεύθηκαν επί σκηνής από το μουσικό σχήμα αλλά και σύντομα βιογραφικά των Ελλήνων λογοτεχνών οι οποίοι συμμετείχαν στην ημερίδα!

Πήγαινε στην αρχική σελίδα