ΤΟ BLOG
29/03/2018 16:41 EEST | Updated 29/03/2018 16:41 EEST

Μια σακούλα για κάθε μέρα το πλαστικό το κάνει πέρα!

«ΟΙΚΟbags» από την εικονική επιχείρηση της Σχολής Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου

sen/ja Greece

Πώς ξεκινήσαμε;

Με μεγάλη όρεξη και δημιουργική διάθεση η εικονική επιχείρηση του σχολείου μας, αποφάσισε να δώσει και φέτος το παρόν με μια καινοτόμο ιδέα η οποία αποσκοπεί τόσο στη βελτίωση της δικής μας καθημερινότητας, όσο και στην άμβλυνση του σοβαρού προβλήματος της μόλυνσης του περιβάλλοντος. Η ομάδα μας απαρτίζεται από 7 μαθητές, ενώ σύμβουλοι και μέντορες μας είναι η καθηγήτρια μας και οικονομολόγος Τζώρτζη Μαρία, καθώς και ο κύριος Κυριακόπουλος Άγγελος, οι οποίοι μαζί με τον κύριο Γιάννη Πύρρο, επικεφαλή στρατηγικής στη Vodafone, μας προσέφεραν την καθοδήγηση τους καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας και μας βοήθησαν στα πρώτα μας βήματα ως μικροί επιχειρηματίες. Η διαδικασία της παραγωγής, της προώθησης του προϊόντος, καθώς και αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν όσον αφορά την κατανομή των ρόλων αποτέλεσαν προκλήσεις για εμάς καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολο τον αγώνα μας να λειτουργήσουμε αποτελεσματικά σε νέους άγνωστους, για εμάς, ρόλους. Παρ’ όλα αυτά μέσω της επιμονής μας, της καθηγητικής υποστήριξης και της επιθυμίας μας να πετύχουμε, αντιμετωπίσαμε επιτυχώς τα εμπόδια και φτάσαμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα με την καρδιά και το μυαλό μας γεμάτα! 

sen/ja Greece

Οι αρχικές μας ιδέες και πώς καταλήξαμε στις «ΟΙΚΟbags»

Η εύρεση μιας πρωτοπόρας ιδέας, η οποία θα είχε μεγάλη χρησιμότητα και μεγάλες πιθανότητες απήχησης στους καταναλωτές αποτέλεσε μια από τις ποικίλες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε. Πριν καταλήξουμε λοιπόν, στις «ΟΙΚΟbags» σταθήκαμε σε δύο άλλες επιλογές οι οποίες μας απασχόλησαν:

 • Επαναφορτιζόμενο βραχιόλι power bank

 • Σαπούνι με θεραπευτικά βότανα

Κάθε μια από τις παραπάνω ιδέες διέθετε ορισμένα πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα τα οποία λήφθηκαν υπ’ όψιν. Το βραχιόλι που θα επαναφορτιζόταν με την κίνηση μας φάνηκε μια ιδιαίτερα επίκαιρη και ξεχωριστή επιλογή. Δυστυχώς λόγω τεχνικών ζητημάτων και της δυσκολίας που θα παρουσίαζε η κατασκευή του, η ιδέα απορρίφθηκε. Στη συνέχεια, στραφήκαμε σε κάτι πιο απλό. Τα σαπούνια με βότανα φάνηκαν μια ικανοποιητική επιλογή. Ο δισταγμός μας όμως σχετικά με τον αντίκτυπο που θα είχαν στο αγοραστικό κοινό, μας απέτρεψε από μια μεγαλύτερη εμβάθυνση στην ιδέα.

Τελικά και ενώ είχαμε φτάσει σε αδιέξοδο, πληροφορηθήκαμε ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2018 οι καταναλωτές θα έπρεπε να πληρώνουν για τις σακούλες του supermarket, γεγονός που θα τους επιβάρυνε οικονομικά έστω και σε μικρό βαθμό. Επίσης πραγματοποιώντας μια μικρή έρευνα, διαπιστώσαμε ότι 6,4 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν στους ωκεανούς, ότι 500.000.000 πλαστικές σακούλες μιας χρήσης χρησιμοποιούνται από καταναλωτές ετησίως, ενώ συγκλονιστήκαμε μαθαίνοντας ότι 100.000 υδρόβιοι οργανισμοί πεθαίνουν εξαιτίας των πλαστικών απορριμάτων κάθε χρόνο. Με τη συγκέντρωση αυτών των στοιχείων το «λαμπάκι» της έμπνευσης άναψε και αποφασίσαμε να επωφεληθούμε από τις δυσάρεστες αυτές καταστάσεις για να αλλάξουμε τον πλανήτη μας και να αφήσουμε τη σφραγίδα μας στην αγορά!

Καλώς ήρθατε στον κόσμο των «ΟΙΚΟbags»! Τι πρέπει να ξέρετε για τις τσάντες μας και γιατί να μας επιλέξετε.

Όπως θα διαπιστώσατε ήδη το προϊόν μας λέγεται «ΟΙΚΟbags» και αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση οικολογικής, επαναχρησιμοποιούμενης τσάντας. Κατασκευάζεται από 100% βιοδιασπώμενο βαμβάκι, είναι βιολογικά πιστοποιημένη σύμφωνα με τις αρχές GOTS (GlobalOrganicTextileStandard) και πληροί τις αυστηρές οικολογικές και κοινωνικές απαιτήσεις εξασφαλίζοντας αξιοπιστία, χρηστικότητα και αποτελεσματικότητα.

 

sen/ja Greece

 Η εύλογη απορία σας όμως θα είναι αναμφίβολα:

«Τι τη διαφοροποιεί από οποιαδήποτε άλλη σακούλα, γιατί να την προτιμήσω;» και οι απαντήσεις είναι εξίσου προφανείς:

Είναι φτιαγμένη από ανθεκτικό υλικό 

sen/ja Greece


Έχει μεγάλη μπροστινή τσέπη με άφθονο χώρο για προσωπικά αντικείμενα  

sen/ja Greece

Καθαρίζεται εύκολα

Διαθέτει ειδικό στήριγμα για να στηρίζεται στο καροτσάκι του supermarket

Περιλαμβάνει ειδικές θήκες για την τοποθέτηση μπουκαλιών

 

sen/ja Greece

Είναι αναδιπλούμενη και καταλαμβάνει ελάχιστο χώρο

Είναι κατάλληλη για την αποθήκευση τροφίμων και αντικειμένων αλλά και για καθημερινά ψώνια

Και τα συναισθήματα μετρούν!  Οι εντυπώσεις μας από την εικονική επιχείρηση και ο σκοπός μας.

Η μέχρι σήμερα πορεία μας στον κόσμο της επιχειρηματικότητας υπήρξε πολύχρωμη και ουσιώδης, καθώς αποκομίσαμε ποικίλα οφέλη. Πρωταρχικά, προβληματιστήκαμε αναφορικά σε σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος κόσμος, όπως η οικονομική κρίση, ο υπερκαταναλωτισμός και η μόλυνση του περιβάλλοντος και διαμορφώσαμε απέναντι τους έναν πιο σφαιρικό και κριτικό τρόπο σκέψης. Ακόμη αποκτήσαμε αξιόλογες γνώσεις πάνω σε θέματα marketing, πωλήσεων και επιχειρηματικότητας, μαθαίνοντας ταυτόχρονα να οργανώνουμε τις σκέψεις και τις ιδέες μας. Τέλος εντρυφήσαμε στο πεδίο της συνεργασίας, της ουσιαστικής επικοινωνίας και των ανθρωπίνων σχέσεων εντός μιας επιχειρηματικής ομάδας.

Ο σκοπός μας: Να βοηθήσουμε το φυσικό περιβάλλον να ανακάμψει διευκολύνοντας παράλληλα τους συνανθρώπους μας στις αγορές τους. Να υπενθυμίσουμε στον κόσμο ότι το περιβάλλον υποφέρει από δικά μας σφάλματα και ότι είναι στο χέρι μας να τα διορθώσουμε!

Ευχαριστούμε θερμά τους καθηγητές μας για την αμέριστη υποστήριξη τους και τις συμβουλές τους, επειδή δίχως εκείνους η προσπάθεια μας να πετύχουμε τις επιδιώξεις μας θα ήταν αδύνατη!

Η ομάδα μας αποτελείται από τους μαθητές:

 • Οδυσσέα Περαντζάκη

 • Αντρέα Ρίζο

 • Γιώργο Νικολόπουλο

 • Αντώνη Γλύκα

 • Κωνσταντίνο Αξιδέλη

 • Θανάση Λαναρά

 • Άννα Θαλασσινού

 • Μαρία Κούρτη

 • Λίζα Παπασταθοπούλου

Sponsored Post