ΔΙΕΘΝΕΣ
21/08/2018 10:32 EEST

Microsoft: Απετράπησαν προσπάθειες Ρώσων χάκερ που στόχευαν (και) τους Ρεπουμπλικανούς

Bill Oxford via Getty Images

Η Microsoft ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως πρόσφατα εμπόδισε χάκερ οι οποίοι σχετίζονταν με τη ρωσική κυβέρνηση να υποκλέψουν δεδομένα από συντηρητικής οργανώσεις που προωθούν τη δημοκρατία και την κυβερνοασφάλεια.

Η μονάδα ψηφιακών εγκλημάτων της εταιρείας (DCU) έδρασε κατόπιν εντολής δικαστηρίου την προηγούμενη εβδομάδα, στοχεύοντας συνολικά έξι internet domains που είχαν δημιουργηθεί από μια ομάδα ονόματι Strontium- γνωστή επίσης ως Fancy Bear, ή APT 28- που σχετίζεται με τη ρωσική κυβέρνηση, όπως ανέφερε η Microsoft σε ανάρτησή της στο επίσημο blog της το βράδυ της Δευτέρας.

«Ανησυχούμε πως αυτές και άλλες απόπειρες αποτελούν απειλές ασφαλείας σε ένα όλο και μεγαλύτερο εύρος ομάδων που σχετίζονται και με τα δύο αμερικανικά πολιτικά κόμματα, εν όψει των ενδιάμεσων χάκερ του 2018» ανακοίνωσε η Microsoft.

Η ανακοίνωση της Microsoft λαμβάνει χώρα εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων για θέματα κυβερνοασφάλειας μεταξύ της Μόσχας και της Ουάσινγκτον, και προβληματισμών για την ασφάλεια εν όψει των ενδιάμεσων εκλογών του 2018 στις ΗΠΑ.

Οι χάκερ δημιούργησαν ιστοσελίδες που μιμούνταν τρεις ιστοσελίδες της Γερουσίας, καθώς και την ιστοσελίδα για το Office 365 της Microsoft και τις ιστοσελίδες του Republican Institute και του Hudson Institute.

Το International Republican Institute προωθεί τις αρχές της δημοκρατίας ανά τον κόσμο και στο συμβούλιο διευθυντών του περιλαμβάνει έξι Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές και έναν υποψήφιο.

Το Hudson Institute, άλλη μια συντηρητική οργάνωση, έχει διοργανώσει συζητήσεις πάνω σε θέματα που περιλαμβάνουν την κυβερνοασφάλεια, σύμφωνα με τη Microsoft. Επίσης, έχει εξετάσει την άνοδο της κλεπτοκρατίας, ειδικά στη Ρωσία, και έχει επικρίνει της ρωσική κυβέρνηση, ανέφεραν οι New York Times.