ΔΙΕΘΝΕΣ
02/04/2020 09:37 EEST

Μην τρώτε γάτες και σκύλους: Διαταγή προς τους κατοίκους της Σεντσέν στην Κίνα

Η απαγόρευση της κατανάλωσης σκυλιών και γατιών στην Σεντσέν, θα τεθεί σε εφαρμογή από την Πρωτομαγιά.

ASSOCIATED PRESS
Σκύλοι προς πώληση στο Φεστιβάλ Φαγώματος Σκύλων, που γίνεται στη νότιο Κίνα, στο Θερινό Ηλιοστάσιο (21 Ιουνίου). (AP Photo/Andy Wong)

Οι αρχές της πόλης Σεντσέν, στην Κίνα, απαγόρευσαν στους κατοίκους να τρώνε γάτες και σκύλους, στο πλαίσιο των ευρύτερων περιορισμών στο εμπόριο άγριων ζώων, οι οποίοι έχουν επιβληθεί από την αρχή της εξάπλωσης του κορονοϊού στην χώρα. 

Οι επιστήμονες υποπτεύονται ότι ο ιός μεταδόθηκε στους ανθρώπους από ζώα. Μερικά από τα αρχικά κρούσματα αφορούσαν ανθρώπους που είχαν εκτεθεί στην αγορά άγριων ζώων στο κέντρο της πόλης Γουχάν, στην οποία, μεταξύ άλλων, μπορούσε κανείς να αγοράσει νυχτερίδες, φίδια, αλλά και σιβέτ, ένα θηλαστικό που ονομάζουμε μοσχογαλή, από τα κόπρανα του οποίου γίνεται ο ακριβότερος καφές του κόσμου.   

Η απαγόρευση της κατανάλωσης σκυλιών και γατιών στην Σεντσέν, θα τεθεί σε εφαρμογή από την Πρωτομαγιά και η επίσημη, κυβερνητική ανακοίνωση, επιχειρεί να πείσει τους κατοίκους για τα αυτονόητα.

″Οι σκύλοι και οι γάτες, ως κατοικίδια, έχουν αναπτύξει στενότερες σχέσεις με τους ανθρώπους σε σχέση με άλλα ζώα και η απαγόρευση της κατανάλωσής τους είναι κοινή πρακτική στις αναπτυγμένες χώρες του κόσμου, όπως και στο Χονγκ Κόνγκ και την Ταϊβάν” τονίζεται στην διαταγή που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη.

Το εμπόριο και η κατανάλωση όλων των αγρίων ζώων έχει απαγορευτεί στην Κίνα από το τέλος Φεβρουαρίου και οι επαρχιακές διοικήσεις της χώρας προχώρησαν στην εφαρμογή των μέτρων, αλλά η Σεντσέν επέκτεινε την απαγόρευση και για τα κατοικίδια - οι σκύλοι, ειδικά, τρώγονται σε πολλά μέρη της Ασίας. 

Στην αρχική λίστα των απαγορεύσεων της Σεντσέν, λίγο έλειψε να μπουν οι χελώνες και τα βατραχοπόδαρα - που χρησιμοπούνται ευρέως στην κουζίνα της νότιας Κίνας - αλλά μετά τις έντονες αντιδράσεις, μπορούν να τρώγονται ελεύθερα.