«Μίνι» ανθρώπινοι εγκέφαλοι εμφυτεύτηκαν σε ποντίκια

«Μίνι» ανθρώπινοι εγκέφαλοι εμφυτεύτηκαν σε ποντίκια
Science & Society Picture Library via Getty Images

Επιστήμονες του Ινστιτούτου Σαλκ στις ΗΠΑ εμφύτευσαν «μίνι» ανθρώπινους εγκεφάλους σε ποντίκια, στην πρώτη- όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Stat και άλλων μέσων- περίπτωση επιτυχούς εμφύτευσης ανθρώπινων οργανοειδών στους εγκεφάλους άλλου είδους.

Οι «μίνι» εγκέφαλοι εμφυτεύτηκαν στους φλοιούς των ποντικιών, με τους κύριους («κανονικούς») εγκεφάλους να τους τροφοδοτούν με επαρκές αίμα και θρεπτικά στοιχεία για να τους κρατούν ζωντανούς ώστε να αναπτύσσονται επί σειρά μηνών. Οι επιστήμονες αναμένεται να συνεχίσουν τις σχετικές ερευνητικές δραστηριότητες, με σκοπό να κατανοήσουν καλύτερα την ανάπτυξη του ανθρωπίνου εγκεφάλου και να διαπιστώσουν κατά πόσον θα είναι δυνατόν τέτοιες μέθοδοι να αξιοποιηθούν ως «κιτ επιδιόρθωσης» για την αντικατάστασης περιοχών του εγκεφάλου που έχουν τραυματιστεί ή δεν έχουν καταφέρει να αναπτυχθούν κανονικά.

Όταν οι ερευνητές του Σαλκ είχαν παρουσιάσει εν συντομία τα πειράματά τους τον τελευταίο Νοέμβριο στην ετήσια συνάντηση της Εταιρείας Νευροεπιστημών, πολλοί ήταν αυτοί που είχαν θέσει το θέμα της βιοηθικής διάστασης, και ειδικότερα τι θα έκαναν τα οργανοειδή ανθρωπίνων εγκεφάλων στη νοημοσύνη, τη συνείδηση και ακόμα και την «ταυτότητα» των πειραματοζώων ως ποντικιών. Το εν λόγω paper, στο Nature Biotechnology, παρουσιάζει λεπτομέρειες σχετικά με το πόσο επιτυχώς τα ανθρώπινα οργανοειδή ενσωματώθηκαν στους εγκεφάλους των ποντικών και απαντά, εν μέρει τουλάχιστον, σε κάποια από τα ερωτήματα αυτά: (τουλάχιστον) στις δοκιμές που έγιναν, τα ποντίκια με τα οργανοειδή των ανθρωπίνων εγκεφάλων δεν φάνηκαν να διαφέρουν (πχ να είναι πιο έξυπνα) από τα κανονικά ποντίκια.

Από τότε που δημιουργήθηκαν τα πρώτα οργανοειδή ανθρωπίνων εγκεφάλων από βλαστοκύτταρα το 2013, οι επιστήμονες έχουν επιτύχει τη δημιουργία δομών όπως αυτές στους εγκεφάλους εμβρύων κ.α. Γενικότερα, ελπίζεται πως τα οργανοειδή αυτά θα είναι καλύτερα από τα πειραματόζωα ή τις καλλιέργειες κυττάρων ως προς το να αποκαλύπτουν το πώς ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσεται, τόσο όταν είναι υγιής όσο και όταν υπάρχουν προβλήματα/ δυσλειτουργίες.

Όσον αφορά στο συγκεκριμένο πείραμα, το 80% των εμφυτευμάτων «έπιασαν» και μέσα σε 2 με 12 εβδομάδες έβγαζαν επιπλέον νευρώνες, περιλαμβανομένων κάποιων που εμφανίζονται σε πολύ συγκεκριμένες περιοχές του φλοιού του ανθρώπινου εγκεφάλου. Επίσης, στις 14 ημέρες σχεδόν όλα είχαν αναπτύξει πλούσια δίκτυα αιμοφόρων αγγείων με θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο, επιτρέποντάς τους να επιζήσουν για μέχρι και 233 ημέρες. Η δομή και η ωρίμανση κυττάρων ήταν αυτές ενός νεογέννητου.

Δημοφιλή