Μίνι Σύνοδος Κορυφής την Κυριακή για το άσυλο και τις μεταναστευτικές ροές

Μίνι Σύνοδος Κορυφής την Κυριακή για το άσυλο και τις μεταναστευτικές ροές
NurPhoto via Getty Images

(Upd-) Πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν προσκληθεί στις Βρυξέλλες την Κυριακή για μίνι σύνοδο κορυφής για το μεταναστευτικό, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι συγκαλείται «άτυπη συνεδρίαση εργασίας» την Κυριακή στις Βρυξέλλες για το άσυλο και τις μεταναστευτικές ροές, λίγες ημέρες πριν από την σύνοδο κορυφής των 28.

Το γεγονός ανακοίνωσε μέσω του λογαριασμού του στο twitter και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Συγκαλώ μια άτυπη συνάντηση εργασίας για τα θέματα της μετανάστευσης και του ασύλου στις Βρυξέλλες την Κυριακή, προκειμένου να δουλέψουμε με μια ομάδα αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων οι οποίοι ενδιαφέρονται να βρεθούν ευρωπαϊκές λύσεις, πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», ανέφερε ο ίδιος.

Ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή δήλωσε ότι στην συνεδρίαση θα συμμετάσχουν η Γερμανία, η Αυστρία, η Ιταλία, η Βουλγαρία, η Ισπανία και η Ελλάδα, ενώ άλλη διπλωματική πηγή δήλωσε ότι η Γαλλία θα βρίσκεται επίσης στην άτυπη μίνι σύνοδο κορυφής της Κυριακής.

«Στόχος της συνόδου, η οποία θα διεξαχθεί την Κυριακή στην έδρα της Επιτροπής είναι η επεξεργασία ευρωπαϊκών λύσεων εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» της 28ης και 29ης Ιουνίου, κατά την οποία οι μεταναστευτικές ροές θα είναι ένα από τα κύρια θέματα, με φόντο τις βαθιές διαιρέσεις μεταξύ των χωρών μελών.

Βασικό σημείο διαφωνίας αφορά την μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, η οποία βρίσκεται σε αδιέξοδο εδώ και δύο χρόνια.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες είχαν ορίσει την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στο τέλος του Ιουνίου ως χρονικό όριο για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης, αλλά αυτό πλέον δεν φαίνεται πιθανό.

Βασικό σημείο διαφοράς είναι η τροποποίηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, ο οποίος αναθέτει το βάρος της διαδικασίας της αίτησης για την παροχή ασύλου στην χώρα πρώτης εισόδου στην Ενωση, επιβαρύνοντας κατά δυσανάλογο τρόπο χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου με την θέσπιση της αυτόματης κατανομής των αιτούντων άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε περίοδο κρίσης ανάλογης με την κρίση του 2015.

Ομως, αυτή η πρόταση κρίνεται ανεπαρκής από την πλευρά των χωρών της Μεσογείου, που ζητούν μία μόνιμη κατανομή, και απορρίπτεται από χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία με την υποστήριξη της Αυστρίας.

Αντίθετα, υπάρχει συναίνεση ως προς την ανάγκη «ενίσχυσης της προστασίας των εξωτερικών συνόρων» της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να περιορισθούν οι ροές παράτυπων μεταναστών στις ευρωπαϊκές ακτές.

Νωρίτερα στο μεταξύ ο ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στο μεταναστευτικό και στο προσφυγικό και στη στάση της χώρας του στα θέματα αυτά.

«Η Ιταλία συμβάλλει στην υποχρέωση αλληλεγγύης, στήριξης και υποδοχής όσων αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις χώρες τους, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον για τον εαυτό τους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα», τόνισε. «Η Ιταλία σέβεται τους κανόνες του διεθνούς δικαίου που αφορούν τους πολίτες με δικαίωμα στην διεθνή προστασία και καλεί συγχρόνως την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει νέα βήματα σε αυτόν τον τομέα», πρόσθεσε ο ιταλός Πρόεδρος.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βρει τον τρόπο να παρέμβει στο σύνολό της και όχι να αφήνει στις χώρες πρώτης εισόδου την αντιμετώπιση του βάρους των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης», υπογράμμισε ο Σέρτζιο Ματαρέλα.

Για τον λόγο αυτό, κατέληξε, «η διεθνής κοινότητα πρέπει να προχωρήσει σε κοινές και μακρόπνοες επιλογές, για την διαχείριση ενός φαινομένου που αφορά ολόκληρο τον πλανήτη», με παρεμβάσεις «οι οποίες να εξαλείψουν της οικονομικές, πολιτικές, κοινωνικές και κλιματολογικές αιτίες» που συνδέονται με τα μεταναστευτικά φαινόμενα.

Δημοφιλή