ΔΙΕΘΝΕΣ
01/02/2019 10:14 EET

MIT: Ρομπότ μαθαίνει να παίζει Jenga και είναι ανίκητο

Το ρομπότ μαθαίνει πότε πρέπει να μετακινήσει ένα συγκεκριμένο τουβλάκι σε πραγματικό χρόνο.

Τα ρομπότ γίνονται όλο και πιο απαραίτητα στην καθημερινότητα, καθώς έχουν προγραμματιστεί να καθαρίζουν τα σπίτια ή να στοιβάζουν ράφια στο μανάβικο-τουλάχιστον στο εξωτερικό. 

Οι μηχανικοί στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης έχουν αναπτύξει ένα ρομπότ που μπορεί να εκτελέσει μια νέα και πολύ διασκεδαστική εντολή: να παίξει Τζένγκα. Το δημοφιλές επιτραπέζιο παιχνίδι επιδεξιότητας περιλαμβάνει ξύλινα τουβλάκια, με τα οποία ο παίκτης χτίζει έναν πύργο, αλλά θα πρέπει να είναι προσεκτικός στις κινήσεις του καθώς αν ο πύργος είναι ψηλός, μια λάθος μετακίνηση, μπορεί να τον γκρεμίσει. 

Το παιχνίδι χρειάζεται μεγάλη συγκέντρωση και επιδεξιότητα. Κι όμως, το ρομπότ μοιάζει να είναι καλά εξοπλισμένο για το καθήκον. Με μια χειροκίνητη χειρολαβή και μια εξωτερική κάμερα, το ρομπότ μπορεί να δει και να «αισθανθεί» το κάθε τουβλάκι πάνω στον πύργο, σύμφωνα με ανακοίνωση του MIT. 

Το ρομπότ μαθαίνει πότε πρέπει να μετακινήσει ένα συγκεκριμένο τουβλάκι σε πραγματικό χρόνο, χρησιμοποιώντας οπτική και απτή ανάδραση, με τον ίδιο τρόπο που ο άνθρωπος-συμπαίκτης θα αντάλλαζε τουβλάκια αν ο πύργος άρχιζε να κουνιέται. 

«Η κύρια πρόκληση είναι να μάθουν από έναν σχετικά μικρό αριθμό πειραμάτων, αξιοποιώντας την κοινή λογική για τα αντικείμενα και τη φυσική», είπε ο Αλμπέρτο Ροντρίγκεζ, βοηθός καθηγητή στο Τμήμα Μηχανικής του MIT. «Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο η ρομποτική και τη Τεχνητή Νοημοσύνη πρέπει να προχωρούν μαζί», συμπλήρωσε ο Άλι Σάφτι, βοηθός έρευνας στο τμήμα ρομποτικής και Τεχνητής Νοημοσύνης στο κολέγιο Imperial στο Λονδίνο. Ο Σάφτι δεν συμμετείχε στην έρευνα του MIT. 

 

Πηγή: CNN