ΠΟΛΙΤΙΚΗ
09/09/2019 07:57 EEST | Updated 09/09/2019 08:01 EEST

Ο Μητσοτάκης στην ΔΕΘ: Πρωθυπουργός με στυλ τεχνοκράτη

Τι έδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη παρθενική του εμφάνιση ως πρωθυπουργός σε ΔΕΘ.

ASSOCIATED PRESS

Όλα φέτος στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια του τριημέρου για τα εγκαίνια της ΔΕΘ, ήταν διαφορετικά σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν.

Η πρώτη αλλαγή εντοπίζεται στην στάση του ίδιου του πρωθυπουργού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε αντίθεση με προκατόχους του, επέλεξε περιορισμένες δημόσιες εμφανίσεις κατά τη διάρκεια της τριήμερης παραμονής του στην πόλη. Φτάνοντας στη Θεσσαλονίκη το απόγευμα της Παρασκευής, επισκέφθηκε τα έργα αναβάθμισης και επέκτασης του αεροδρομίου «Μακεδονία», θέλοντας έτσι να δώσει έμφαση στα αναπτυξιακά έργα.

Ακολούθησε η επίσκεψη του στην προπόνηση της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου Τυφλών (5χ5) στη Μίκρα, με σαφέστατη πρόθεση να δείξει ότι θα στηρίξει τις ευπαθείς ομάδες. Ακόμα και η περιήγηση του στα περίπτερα της 84ης ΔΕΘ είχε ως στόχο να αναδείξει τις κυβερνητικές προτεραιότητες. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά την εθιμοτυπική επίσκεψη που έκανε στο περίπτερο της Ινδίας, της τιμώμενης χώρας στη φετινή Έκθεση, ξεναγήθηκε στο περίπτερο που φιλοξενούσε τις νεοφυείς επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας, ενώ μετά την επίσκεψη του στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης έκανε δηλώσεις για την σύζευξη τεχνολογίας και πολιτισμού.

Διαφορετική εικόνα

Και κατά την ομιλία του όμως στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο για τα εγκαίνια της ΔΕΘ, το βράδυ του Σαββάτου, αλλά και στην συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Κυριακής, έδειξε μία διαφορετική εικόνα σε σχέση με τα συνηθισμένα «μοντέλα» επικοινωνίας. Για παράδειγμα, όπως παρατήρησαν πολλοί παριστάμενοι, ήταν λίγες οι φορές που χαμογέλασε.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, η αλλαγή στην επικοινωνιακή πολιτική είχε σχέση με τη βαρύτητα που θέλει να δώσει ο πρωθυπουργός στη νέα εικόνα που σχεδιάζει για τη ΔΕΘ αλλά κυρίως για να στείλει το μήνυμα ότι δεν θα εστιάζει σε πράγματα που θα γίνουν, αλλά σε όσα έχουν επιτευχθεί. Έτσι ερμηνεύεται και η απόφαση του να σταματήσει η ΔΕΘ να είναι μία εκδήλωση που συνήθως ακούγονται εξαγγελίες για παροχές.

 

Σέλφι για όλους

Οι μοναδικές στιγμές που ο πρωθυπουργός άφησε τον εαυτό του λίγο πιο χαλαρό, ήταν το βράδυ της Παρασκευής, σε δύο περιπτώσεις. Σε μία εκδήλωση που έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο παρουσία στελεχών της κυβέρνησης, τοπικών παραγόντων και δημοσιογράφων, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην αρνείται σέλφι σε κανέναν, ενώ λίγο αργότερα συναντήθηκε σε μπαράκι του κέντρου της πόλης, δίπλα στην πλατεία Αριστοτέλους, με νεολαίους του κόμματος.

Προφανώς ο συγκεκριμένος χώρος, με όνομα που παραπέμπει σε όπλο, αποτελεί «γαλάζιο» στέκι. Έτσι ερμηνεύεται και το γεγονός ότι μετά την αποχώρηση του πρωθυπουργού παρέμειναν εκεί για αρκετή ώρα υπουργοί –κυρίως της νέας γενιάς- βουλευτές και στελέχη της ΝΔ, πίνοντας το ποτό τους και συνομιλώντας με θαμώνες και δημοσιογράφους.

Πάντως ήταν από τις ελάχιστες φορές μέσα στο τριήμερο που κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές εμφανίστηκαν δημόσια σε χαλαρές στιγμές σε κάποιο μπαράκι ή σε χώρο διασκέδασης.

 Δεν είναι μυστικό ότι σε κάθε ΔΕΘ είχαν την τιμητική τους τα δημοφιλή στέκια, τα μπαρ, ακόμα και τα μπουζούκια της πόλης. Φέτος, φάνηκε να μην είναι τόσο έντονη η διάθεση για γνωριμία με τη νυχτερινή ζωή της Θεσσαλονίκης. Ίσως γιατί όπως είπαν κάποιοι «μυημένοι», ένα νυχτερινό κέντρο με επικεφαλής γνωστή τραγουδίστρια παρότι ήταν προγραμματισμένο να λειτουργήσει, τελικά δεν άνοιξε αυτό το τριήμερο. Οπότε μπορεί και να ήταν περιορισμένες οι επιλογές όσων ήθελαν να γευτούν τη φημισμένη νυχτερινή Θεσσαλονίκη.

Τα πιο ήρεμα εγκαίνια

Ένα άλλο στοιχείο που διαφοροποίησε τη φετινή ΔΕΘ σε σύγκριση με προηγούμενες, ήταν το κλίμα που επικρατούσε στην πόλη. Μετά από 10 χρόνια κρίσης, 3 μνημόνια και ουσιαστικά 4 αλλαγές κυβερνήσεων, τα φετινά ήταν τα πιο ήρεμα εγκαίνια ΔΕΘ. Παλαιότερα η επίσκεψη του εκάστοτε πρωθυπουργού και η επίσημη έναρξη της Έκθεσης, συνοδευόταν από διαδηλώσεις που κατέληγαν σε επεισόδια στο κέντρο της πόλης, παρα την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.

Και φέτος η παρουσία της αστυνομίας ήταν έντονη, όμως δεν χρειάστηκε να επέμβει. Σαν κάτι να είχε αλλάξει. Ίσως έπαιξε ρόλο ότι πρόκειται για μία κυβέρνηση που μετρά μόλις δύο μήνες στην εξουσία, άρα είναι ακόμα στον «μήνα του μέλιτος», όπως παραδέχθηκε και ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου; Ο χρόνος θα δείξει. Πάντως σύμφωνα με όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόθεση του είναι στην επόμενη ΔΕΘ να κάνει έναν απολογισμό του διαστήματος που μεσολάβησε από τη φετινή. Και έχει ως στόχο αυτός ο απολογισμός να είναι θετικός.