Μητσοτάκης: «Ελλάδα και Ευρώπη δεν μπορεί να εκβιάζονται από την Τουρκία»

Μεγαλύτερη αλληλεγγύη από την ΕΕ προς την Ελλάδα ζητά ο Πρωθυπουργός.
0
0
JOHN THYS via Getty Images

Κατά την προσέλευσή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωση του αναφέρθηκε στην πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και στο θέμα των αυξημένων μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία, τονίζοντας ότι είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μάλιστα υποστήριξε ότι πρέπει να εκπονηθούν νέα μέτρα για τη μετανάστευση και το άσυλο αλλά κι ένα εναλλακτικό σχέδιο αν η σημερινή κρίση μετατραπεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Παράλληλα, επανέλαβε την στήριξη της Ελλάδας προς την Κύπρο και την ανάγκη επιβολής κυρώσεων σε όσους εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στα χωρικά ύδατα της Κύπρου.

Ακολουθεί αναλυτικά η δήλωση του Έλληνα Πρωθυπουργού:

«Είμαι πολύ χαρούμενος που συμμετέχω στο πρώτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για εμένα ως ο νεοεκλεγείς Πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Μετά από δέκα χρόνια κρίσης η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Λάβαμε ισχυρή εντολή να υλοποιήσουμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να μειώσουμε την γραφειοκρατία, να προσελκύσουμε επενδύσεις και να κάνουμε την ζωή των Ελλήνων πολύ καλύτερη.

Θα τιμήσουμε αυτή τη δέσμευση. Οι Έλληνες, ειδικά οι νέοι, δικαιούνται ευκαιρίες κι όχι ελλείμματα.

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρές στρατηγικές προκλήσεις που βρίσκονται επίσης στην προμετωπίδα της Ευρωπαϊκής ατζέντας. Οι μεταναστευτικές ροές έχουν αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες. Είναι ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν μπορεί να εκβιάζονται από την Τουρκία σε αυτό το θέμα και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιδείξει πολύ μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα στην διαχείριση αυτού του ζητήματος.

Να εκπονήσει μία νέα δέσμη μέτρων για τη μετανάστευση και το άσυλο, αλλά κι ένα εναλλακτικό σχέδιο ανάγκης (Plan B), σε περίπτωση που η υφιστάμενη κρίση μετατραπεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, η Ελλάδα εξ αρχής υποστήριξε την απόφαση που ελήφθη στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων σχετικά με στοχευμένα μέτρα, στοχευμένες κυρώσεις, για πρόσωπα και επιχειρήσεις που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στα χωρικά ύδατα της Κύπρου.

Για τα Δυτικά Βαλκάνια, η Ελλάδα είναι πυλώνας και άγκυρα σταθερότητας σε μία πολύ ταραχώδη περιοχή. Υποστηρίζουμε την πορεία των βόρειων γειτόνων μας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την προϋπόθεση ότι σέβονται απόλυτα τις διεθνείς συμφωνίες που έχουν υπογράψει, είναι προσηλωμένοι στο κράτος δικαίου και -φυσικά- σέβονται τα δικαιώματα των μειονοτήτων.»

Δημοφιλή