Εξαγγελίες Μητσοτάκη πριν τη ΔΕΘ. Όχι απολύσεις στο Δημόσιο και μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%

Εξαγγελίες Μητσοτάκη πριν τη ΔΕΘ. Όχι απολύσεις στο Δημόσιο και μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%
ATHENS, GREECE - 2016/04/22: New Democracy President, Kyriakos Mitsotakis addresses delegates and party supporters during the 10th congress of the conservative party. (Photo by Panayiotis Tzamaros/Pacific Press/LightRocket via Getty Images)
ATHENS, GREECE - 2016/04/22: New Democracy President, Kyriakos Mitsotakis addresses delegates and party supporters during the 10th congress of the conservative party. (Photo by Panayiotis Tzamaros/Pacific Press/LightRocket via Getty Images)
Pacific Press via Getty Images

Η Νέα Δημοκρατία έχει τον τρόπο να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε διάστημα δύο ετών, δήλωσε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το λάθος [...] το οποίο έκανε ο κ. Τσίπρας να μιλήσει για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ δεν πρόκειται να το επαναλάβω. Εγώ όμως θα δεσμευτώ ότι ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να μειωθεί και πρέπει να μειωθεί 30% εντός των πρώτων δύο ετών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλώντας στον Αλέξη Παπαχελά, προσθέτοντας με νόημα πως μπορεί να βρει περικοπές δαπανών που θα εξισορροπήσουν τη μείωση του φόρου. «H ΔΕΘ έχει συνδεθεί στο μυαλό του κόσμου με ακατάσχετη παροχολογία. Εγώ θα πάω στη Θεσσαλονίκη με συγκεκριμένες κοστολογημένες δεσμεύσεις και με οδικό χάρτη για έξοδο της χώρας από την κρίση».

Ειδικότερα για τον ΕΝΦΙΑ εξήγησε πως με δεδομένο ότι ο ετήσιος εισπρακτικός στόχος του ΕΝΦΙΑ ανέρχεται για την ώρα σε 2,65 δισεκατομμύρια ευρώ, η μείωση που προτείνει αναλογεί σε σχεδόν 800 εκατομμύρια ευρώ. «Πιστεύετε πραγματικά ότι σήμερα δεν μπορούν να βρεθούν από εξοικονόμηση δαπανών 700 με 800 εκατομμύρια;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, διευκρινίζοντας όμως ότι όταν μιλά για εξοικονόμηση πόρων εστιάζει στην αποτελεσματικότητα του Δημοσίου, παρά σε τυφλές περικοπές. Εξοικονόμηση «σημαίνει καλύτερη τήρηση των προϋπολογισμών, σημαίνει αποτελεσματικότερη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, σημαίνει εξορθολογισμός, παραδείγματος χάριν, στις δαπάνες, στην υγεία, στην παιδεία», είπε και τόνισε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να υφίσταται ως έχει ένας φόρος που έχει πάψει να είναι πλέον έκτακτος, τη στιγμή που στη χώρα μας υπάρχει ιδιοκατοίκηση σε ποσοστό 85%.

  • Για τις απολύσεις στο Δημόσιο

Σχετικά με το Δημόσιο, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι στα σχέδιά του για τη μείωση του κόστους δεν περιλαμβάνονται απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, αλλά η κατάργηση της μονιμοποίησης συμβασιούχων. Παράλληλα, πρότεινε σύστημα αξιολόγησης που θα προβλέπει ότι ο κάθε νέος δημόσιος υπάλληλος θα προσλαμβάνεται με καθεστώς δοκίμου για δύο χρόνια και εάν στο διάστημα αυτό δεν πείσει για τα προσόντα του δεν θα του επιτρέπεται να συνεχίσει τη σταδιοδρομία του.

«Εγώ καταρχάς κληρονόμησα τη δέσμευση για απολύσεις, από τη πρώτη στιγμή είπα πως οι απολύσεις δεν είναι ο καλύτερος τρόπος. Διαπραγματεύτηκα και πέτυχα να μην υπάρχουν άλλοι ποσοτικοί στόχοι αλλά έκανα και κάτι ακόμα: υπήρχαν απολύσεις που έγιναν και ήταν απολύτως δικαιολογημένες. Και αναφέρομαι σε όλο αυτό το παρασύστημα των πλαστών πτυχίων των παράνομων προσλήψεων και εγώ αυτό το κυνήγησα και θα συνεχίζω να το αντιμετωπίζω», συμπλήρωσε.

  • Για τις τηλεοπτικές άδειες

Για το θέμα των ημερών, την διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι «ο νόμος Παππά θα καταργηθεί και οι αρμοδιότητες θα επιστρέψουν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης… Ο νόμος Παππά είναι αντισυνταγματικός...». Επίσης αντέκρουσε τα περί διαπλοκής της κυβέρνησης υποστηρίζοντας: «Μιλάει η κυβέρνηση για καναλάρχες εργολάβους. Μα, 465.000.000 έδωσε η ίδια η κυβέρνηση πανωπροίκι στους εργολάβους για να συνεχίσουν τα έργα των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων. Ποιόν κοροϊδεύουν;». Σημείωσε δε ότι έχει στείλει επιστολή στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπου ζητά να προσκληθούν και οι 4 υπερθεματιστές και ο κ. Παππάς ως αρμόδιος υπουργός και να τεκμηριώσουν οι υπερθεματιστές την προέλευση των χρημάτων. «Είναι πολλά τα λεφτά πράγματι και θα πρέπει να αποδείξουν ότι τα έχουν από νόμιμους πόρους, όπως ορίζει ο νόμος… Μιλάμε για μια σταδιακή υποβάθμιση της ποιότητας της Δημοκρατίας μας και μια απαράδεκτη ροπή στον αυταρχισμό, στα κανάλια, στις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, στο κομματικό κράτος που χτίζεται" ανέφερε χαρακτηριστικά». Διερωτήθηκε δε εάν οι πολίτες θα ήθελαν πχ 10 ή 12 κανάλια ή 4 εάν η κάθε άδεια στοίχιζε λιγότερα χρήματα αλλά το τελικό ποσό για το Δημόσιο ήταν το ίδιο.

  • Για την διαπραγμάτευση με τους εταίρους

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους εταίρους, και την καθυστέρηση στην υλοποίηση των 15 προαπαιτούμενων που θα «ξεκλειδώσουν» ακόμα 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ, ο κ. Μητσοτάκης απέδωσε προσωπικά ευθύνες τον πρωθυπουργό. «Έχει ευθύνη ο κ. Τσίπρας να πάρει τα 2,8 δισεκ. και να υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα και να κλείσει και τη δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό. Αν δεν μπορεί να το κάνει να σηκωθεί να φύγει να παραιτηθεί».

Ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε πάντως ότι η Αθήνα πρέπει να τηρήσει μία διεκδικητική διαπραγματευτική γραμμή απέναντι στους εταίρους, αποφεύγοντας όμως τον «τσαμπουκά» και τις ακρότητες της εποχής Τσίπρα-Βαρουφάκη. Όπως είπε, οι εταίροι οφείλουν στη χώρα μας να συζητήσουν την ελάφρυνση του χρέους, ενώ παράλληλα εξήγησε ότι στόχος του είναι η μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2% από το 2018.Δεσμεύτηκε δε ότι οι πόροι θα εξοικονομηθούν από τη μείωση του δημοσιονομικού στόχου θα διατεθεί για μείωση φόρων και για στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων.

«Εάν μπορούμε να εξασφαλίσουμε πλεονάσματα 2% που πάλι είναι πλεονάσματα, δεν μιλάμε τώρα για μια καμιά φοβερή σπατάλη, αντί για 3,5% αυτό μας απελευθερώνει 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε πόρους. Εγώ αυτά τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ θα τα αξιοποιήσω στη συγκριτική τους πλειοψηφία για να μειώσω φόρους και σε ένα μικρό κομμάτι για να στηρίξω το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», δήλωσε.

  • Για μια κυβέρνηση της ΝΔ

«Έχουμε πολλά περιθώρια να είμαστε κυρίαρχη πολιτική δύναμη. Θα δημιουργήσω μια κυβέρνηση των αρίστων. Θα έχει και εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα, αλλά δεν θα είναι μια κυβέρνηση «τουρλού». Για παράδειγμα δεν θα ανεχτώ πολιτευτές, διοικητές νοσοκομείων που το μόνο του μέλημα είναι ότι θα τον πάρουν τηλέφωνο για να βρει κρεββάτι στην εντατική. Γίνονταν αυτά και με τη ΝΔ αλλά εγώ θα τα αλλάξω αυτά. Με μια ισχυρή λαϊκή εντολή δεν θα είμαι όμηρος κανενός (σ.σ. σε περίπτωση συγκυβέρνσησης). Δεν θα είμαι ένας ισορροπιστής, μεσοβέζικος και διαιτητής για τις διαφορές υπουργών».

Σε ό,τι αφορά δε το κυβερνητικό έργο προσέθεσε: «Θα παίξω τα ρέστα μου από νωρίς, θα είναι όλα έτοιμα και δεν θα ψάξουμε να βρούμε τι θα κάνουμε αφού γίνουμε κυβέρνηση».

Εξήγγειλε δε αλλαγή του εκλογικού νόμου «και η αλλαγή αυτή θα είναι μια πραγματική τομή» χωρίς να αποκαλύψει περισσότερα, αλλά κάνοντας μια έμμεση αναφορά στο «σπάσιμο» των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.

  • Για τη ΝΔ, τους πρώην προέδρους και τα «ανοίγματα»

«Έχουμε προχωρήσει σε σημαντικές καταστατικές αλλαγές στο Συνέδριο της ΝΔ. Είμαι ο πρώτος αρχηγός της ΝΔ με θητεία και ο πολιτικός μας λόγος δεν έχει καμία σχέση με το παρελθόν. Επέλεξα τους καλύτερους από τους βουλευτές για να αναλάβουν ρόλους. Και θα δείτε στα ψηφοδέλτια της ΝΔ μεγάλη ανανέωση. Διαφορετική ποιότητα και ήθος από αυτή που έχουν κάποιοι συνηθίσει» ανέφερε ο κ.Μητσοτάκης για το νέο πρόσωπο της ΝΔ.

Και ερωτηθείς για πιθανά ανοίγματα στον κεντρώο χώρο απάντησε: «Είμαστε μια μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη και σε αυτή χωρά ακόμη και κάποιος κεντροαριστερός που έχει απαυδήσει με την Αριστερά. Θέλω να φέρω στην κάλπη πολίτες που έχουν απογοητευτεί ακόμη και από τη ΝΔ. Προέχει να φτιάξουμε τον χάρτη εξόδου από την κρίση και έπεται η διεύρυνση».

Τόνισε δε πως έχει καλές σχέσεις και με Σαμαρά και με Καραμανλή. «Σέβομαι την άποψή τους. Καταθέτουν τις απόψεις τους ιδιωτικά σε εμένα. Και εγώ παίρνω τις αποφάσεις μας».

  • Για ΕΛΣΤΑΤ, Μνημόνια και το ρόλο Καραμανλή στην κρίση

Αναφερόμενος στην κριτική προς την ΝΔ και για πιθανή αμηχανία στην υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ ή σε ευθύνες του Κ.Καραμανλή για την κρίση είπε: «Είμαστε ενωμένοι και προχωρά συντεταγμένα. Δεν είμαστε ομάδα φεουδαρχών με επιρροές. Δεν παρεμβαίνουμε στα θέματα της Δικαιοσύνης. Όση αξία και εάν έχει η ιστορία και να δούμε πως μπήκαμε στα Μνημόνια- γιατί αυτή η συζήτηση δεν έχει γίνει ακόμη. Κοιτάμε μπροστά και δεν διυλίζουμε τον κώνωπα για μια υπόθεση που είναι στη δικαιοσύνη και λίγο πολύ έχει κριθεί. Κύριος υπεύθυνος ήταν για μένα ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο Καραμανλής, να το δεχθώ με καθυστέρηση, ζήτησε μια εθνική συνεννόηση για το θέμα. Αλλά αυτή η συζήτηση δεν θα μας βγάλει από την κρίση. Τώρα όμως όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Να βάλουμε πλάτη».

  • Για το αίτημα για εκλογές την άνοιξη του 2015

«Οι εξελίξεις με δικαίωσαν που ζητούσα εκλογές την άνοιξη. Είμαστε μια ρημαγμένη χώρα. Δείτε την οικονομία, τους συνταξιούχους, την παιδεία,. Δεν μπορώ να ανεχθώ αυτή τη παρακμή. Έχω ευθύνη να βάλω ένα τέλος. Το κόστος παραμονής της κυβέρνησης είναι μεγαλύτερο από το κόστος απομάκρυνσης», απάντησε αναφορικά με το αίτημα για εκλογές ενώ αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους εταίρους είπε: «Τι κερδίσαμε με την υπερήφανη διαπραγμάτευση; Τίποτα. Χάσαμε μόνο τρία χρόνια. Όποιος ξέρει να διαπραγματεύεται με τεχνοκρατική επάρκεια...και όχι με με λουλουδάτα πουκάμισα μπορεί να τα καταφέρει. Οι άνθρωποι δεν ξέρουν τις του γίνεται».

Πηγή: ΣΚΑΪ

Δημοφιλή