Ο Μίχαλος χαρακτήρισε ως επιζήμια την ένταξη της χώρας στο ΔΝΤ

Μίχαλος: Επιζήμια η ένταξη της χώρας στο ΔΝΤ, τεράστιες οι ευθύνες Παπανδρέου
eurokinissi

Ευθύνες στον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για την ένταξη της χώρας στο ΔΝΤ, επέρριψε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος κατά την κατάθεση του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα Μνημόνια.

«Οι ευθύνες εκείνη την εποχή του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου ήταν τεράστιες. Εκείνο που δεν χρειαζόταν η χώρα ήταν να την βάλεις στο κρεβάτι του Προκρούστη και να κόβεις κομμάτια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μίχαλος.

Ο κ. Μίχαλος, χαρακτήρισε επίσης ως επιζήμια την ένταξη της χώρας στο ΔΝΤ τονίζοντας ότι «αν η τότε κυβέρνηση είχε αποφασίσει να πάρει διαρθρωτικά μέτρα τον Ιανουάριο του 2010, δεν υπήρχε περίπτωση να προσφύγουμε στο ΔΝΤ».

Ο ίδιος επίσης εκτίμησε ότι η χώρα θα μπορούσε να αποφύγει την είσοδο στο Μνημόνιο.

«Θα μπορούσαμε αν το 2008 οπότε και ξέσπασε η παγκόσμια κρίση το σύνολο του πολιτικού και επιχειρηματικού μας κόσμου λειτουργούσε συναινετικά και αν αμέσως μετά τις πρόωρες εκλογές το 2009 η νέα κυβέρνηση λάμβανε μέτρα για τον περιορισμό των ελλειμμάτων και του χρέους. Δυστυχώς υπογράψαμε ένα καταστροφικό μνημόνιο. Μνημόνιο ναι, αλλά σχεδιασμένο από Έλληνες για τις ανάγκες των Ελλήνων», ανέφερε ο κ. Μίχαλος.

«Κόλαση η δραχμή»

Ο κ. Μίχαλος τάχθηκε επίσης υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ και χαρακτήρισε ως «κόλαση» τυχόν επιστροφή στη δραχμή.

«Εάν στα έξι χρόνια μνημονίου χάσαμε το 25% του εθνικού μας εισοδήματος, με τη δραχμή σε μια ημέρα θα χάσουμε το 40% της αγοραστικής μας δύναμης και στη συνέχεια λόγο των νέων ισοτιμιών, η απώλειά του μπορεί να αγγίξει το 60% με 70%. Το μνημόνιο μπροστά στη κόλαση της δραχμής φαντάζει με παράδεισο» υποστήριξε ο κ. Μίχαλος.

«Φταίμε όλοι για τη σημερινή κατάσταση»

Σε ερώτηση αν και σε ποιους καταλογίζει ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση στην οποία οδηγήθηκε η χώρα μετά την προκήρυξη των εκλογών, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ μίλησε για συλλογικές ευθύνες.

«Όλοι φταίμε. Όταν υπάρχει μεγάλη απόκλιση στα προγράμματα των δύο μεγάλων κομμάτων και από την άλλη λανθασμένη αντιμετώπιση από τους Έλληνες, που εκμεταλλεύονται, όπου υπάρχει μεγάλη απόκλιση, γιατί θεωρούν ότι μπορούν να μην πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, το φταίξιμο είναι συνολικό. Οι υποχρεώσεις είναι υποχρεώσεις. Το φταίξιμο λοιπόν είναι συνολικό για τον εκτροχιασμό που παρατηρήθηκε κατά την προεκλογική περίοδο» υποστήριξε.

Ο κ. Μίχαλος επισήμανε την ανάγκη να βρεθεί άμεσα μια αποδεκτή λύση μέσα στις επόμενες 3-4 μέρες, ενώ τόνισε ότι το τελευταίο πεντάμηνο υπάρχει στην ελληνική επιχειρηματικότητα μεγάλη ασφυξία που διογκώνει ανησυχητικά τον κατάλογο των διαγραφών από το Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Δημοφιλή