ΔΙΕΘΝΕΣ
31/03/2018 18:55 EEST

Μουσουλμανικός χαιρετισμός από τον Ερντογάν μέσα στην Αγία Σοφία

Umit Bektas / Reuters

Στην Αγία Σοφία βρέθηκε ο ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Εμινέ, με αφορμή τα εγκαίνια της «Μπιενάλ Γεντίτεπε», προκαλώντας για ακόμη μία φορά αντιδράσεις αφού στο τέλος της ομιλίας του χαιρέτησε με «ραμπία», το χαιρετισμό των Αδελφών Μουσουλμάνων της Αιγύπτου λέγοντας «Ο Αλλάχ να μας ευλογεί! Εις το όνομα του θεού του Ισλάμ»

Σύμφωνα με το ΑΝΤ1news.gr ο Ερντογάν είπε: «εμείς ήρθαμε εδώ με δυσκολία. Στις αρχές του 19ου αιώνα είχαμε ένα έδαφος 5 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων. Λέγοντας πολύχρονη τέχνη, πολιτισμό και ιστορία  από μια στενή και στείρα άποψη, η Τουρκία είναι αιχμάλωτη μιας συγκεκριμένης περιόδου και ενός μοντέλου. Δυστυχώς όμως αυτοί που έχουν νοοτροπία πιο Βυζαντινή από το Βυζάντιο και πιο δυτική από τη Δύση αλλά αμφισβητούν σε κάθε περίπτωση τις αξίες του λαού, δυστυχώς δεν γνωρίζουν ότι την αξία της κληρονομιάς που μας άφησαν οι πρόγονοί μας». 

Και συνέχισε: «Είμαι συγκινημένος. Είμαι συναισθηματικά φορτισμένος. Πόσο μάλλον μετά από τόσους αιώνες να μιλάς κάτω από αυτή την μεγαλοπρεπή ευλογημένη στέγη, είναι πολύ δύσκολο νομίζω» ενώ συμπλήρωσε ότι «θα πρέπει όλοι να προσεύχονται στη μνήμη πρώτα του πολιορκητή σουλτάνου μας, Μωάμεθ, που μας άφησε ως κληρονομιά αυτό το μνημείο και στη μνήμη όλων!». Όπως μετέδωσε και η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία ο Τούρκος Πρόεδρος στράφηκε κατά των Ευρωπαίων, λέγοντας «ένα μέρος των τζαμιών - ακριβώς όπως και αυτό εδώ - μετατράπηκαν σε μουσεία και δυστυχώς ένα άλλο μέρος σε αχυρώνες. Μόνο εντός των τειχών, δυστυχώς κατά την περίοδο της μονοκομματικής εξουσίας, καταστράφηκαν κάπου 300 τζαμιά». 

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε αν δείτε το επίμαχο σημείο μετά το 27:15. 

 

Πηγή: Ant1news.gr

Sponsored Post