ΔΙΕΘΝΕΣ
19/05/2018 09:19 EEST | Updated 19/05/2018 09:27 EEST

Μόλις τρεις οι επιζώντες από τη συντριβή του Boeing 737 στην Κούβα

Alexandre Meneghini / Reuters

Πάνω από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ένα Boeing 737 συνετρίβη λίγο αφού απογειώθηκε από την Αβάνα, στη χειρότερη αεροπορική τραγωδία στην Κούβα μέσα σε σχεδόν 30 χρόνια, με μόλις τρεις επιζώντες, ανέφεραν την Παρασκευή αξιωματούχοι και κρατικά ΜΜΕ.

 

 

Το επιβατηγό αεροπλάνο, σε μια πτήση εσωτερικού στο Χολγκουΐν στην ανατολική Κούβα, συνετρίβη στις 12.08 τοπική ώρα. Υπήρχαν 105 επιβάτες, περιλαμβανομένων πέντε παιδιών, συν τα μέλη του πληρώματος, ανέφεραν κρατικά ΜΜΕ.

Πέντε από τους επιβάτες και το πλήρωμα ήταν ξένοι, σύμφωνα με αναφορές των ΜΜΕ. Δύο Αργεντινοί πολίτες και ένας απροσδιόριστος αριθμός Μεξικανών ήταν μεταξύ των νεκρών, ανακοίνωσαν οι κυβερνήσεις της Αργεντινής και του Μεξικού.

 

 

Ο πρόεδρος Μιγκέλ Ντίαζ- Κανέλ δήλωσε πως μεγάλος αριθμός ανθρώπων φαίνονται να έχουν σκοτωθεί. Όπως είπε, οι φωτιές από τη συντριβή είχαν κατασβεστεί και οι αρχές ταυτοποιούσαν πτώματα, ενώ το αίτιο της συντριβής διερευνάται.

Η Κούβα ανακήρυξε επίσημη περίοδο πένθους ως την Κυριακή, κατά την οποία η σημαία θα κυματίζει μεσίστια έξω από κρατικές υπηρεσίες και στρατιωτικές βάσεις.

Ο πρώην πρόεδρος Ραούλ Κάστρο, που είναι πλέον επικεφαλής του κυβερνώντος κομμουνιστικού κόμματος της χώρας, έδωσε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες αυτών που σκοτώθηκαν στη συντριβή.

 

 

Σύμφωνα με την εφημερίδα του κομμουνιστικού κόμματος, Granma, οι επιζώντες είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Σημειώνεται πως το αεροπλάνο είχε ενοικιαστεί στην κρατική Cubana de Aviacion από τη μεξικανική Aerolineas Damojh. Οι μεξικανικές αρχές ανέφεραν πως το αεροπλάνο είχε κατασκευαστεί το 1979 και είχε περάσει επιτυχώς έλεγχο τον Νοέμβριο, προσθέτοντας πως κατά την απογείωση το αεροπλάνο «προφανώς αντιμετώπισε πρόβλημα και έκανε βύθιση προς το έδαφος».

 (με πληροφορίες από Reuters, BBC)