ΠΟΛΙΤΙΚΗ
29/09/2020 15:49 EEST | Updated 29/09/2020 15:54 EEST

Μόνιμος ελλιμενισμός στη Σούδα του γιγαντιαίου αμερικανικού πολεμικού USS Hershel «Woody» Williams

Ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό και τον Αμερικανό ΥΠΕΞ.

@USAmbPyatt
.

Η Σούδα γίνεται η έδρα μόνιμου ελλιμενισμού του πλοίου-πλωτής βάσης USS Hershel «Woody» Williams, ενός από τα μεγαλύτερα πλοία των Ηνωμένων Πολιτειών, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, στη Σούδα- και πρόσθεσε ότι από τη βάση της Σούδας τα αμερικανικά και ελληνικά αεροσκάφη θα πετούν μαζί.

Στην Κρήτη δεν χτυπάει μόνο η καρδιά της Ελλάδος, χτυπάει η καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου και ο δυνατός παλμός της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας, είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις δεν υπήρξαν ποτέ τόσο στενές και παραγωγικές όσο σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Αυτό είναι ένα μεγάλο πλοίο»: Στη Σούδα το γιγαντιαίο αμερικανικό USS Hershel “Woody” Williams

Ο κ. Πομπέο -ο οποίος αρχικά ευχαρίστησε το πρωθυπουργικό ζεύγος για τη φιλοξενία του- είπε ότι είναι η πρώτη φορά που ένας Αμερικανός ΥΠΕΞ έρχεται στην Ελλάδα δυο φορές σε σύντομο χρονικό διάστημα. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην «πολύ ισχυρή στρατιωτική σχέση» Ελλάδος-ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας αλλά και ότι είμαστε πολύ περήφανοι που στηρίζουμε την ηγεσία της ελληνικής κυβέρνησης και την στρατιωτική ηγεσία.

Ο κ. Πομπέο είπε ακόμη ότι συζητήσανε με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και «δουλεύουμε για να προωθήσουμε τα πράγματα που συζητήσαμε πριν από ένα χρόνο σχετικά με την συμφωνία αμυντικής συνεργασίας που έγινε πέρυσι».

 

 

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι είναι στρατηγικής σημασίας επιλογή ο μόνιμος ελλιμενισμός του USS Hershel «Woody» Williams στη βάση, «γιατί είναι στρατηγική θέση και συμβολίζει την στρατηγική συνεργασία που υπάρχει και θα συνεχίσει να αυξάνεται».

Αναφορικά με τον τομέα της ενέργειας ο κ. Πομπέο είπε ότι «πιστεύουμε στη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, και στηρίζουμε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες για την ευημερία στην περιοχή».

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά ανέφερε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τις συζητήσεις μεταξύ μελών του ΝΑΤΟ «όπως μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος», πρόσθεσε ότι συζήτησε με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Στόλτεμπεργκ «σχετικά με την πρόοδο που γίνεται στο ΝΑΤΟ» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «αυτές οι συζητήσεις μπορούν να συνεχιστούν με σοβαρό τρόπο».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ)